Melbourne överraskar alltid

Text: Lisa Palm och Clara Lindh Bergendorff

En flygresa till Australien tar tjugofyra timmar. Minst. För att motivera den grad av nackspärr och hål i plånboken som detta framkallar krävs någonting alldeles exceptionellt. Canberra må vara Australiens huvudstad och Sydney dess största stad men är det unik kultur och överraskande upplevelser som är er kopp te är det Melbourne som kommer få er att ramla av stolen.

Melbourne är staden som aldrig slutat växa och det kan vi tacka Batman för. Inte den mantelklädda kämpen men ack en man med superhjältestatus tack vare vad han gjort för staden och dess aura. Det som utmärkte pionjären John Batmans nybyggande under 1800-talet var att han respekterade den aboriginska urbefolkningen i området och att han inkluderade de europeiska brottslingar som blivit förvisade till ”landet bortom haven” i sin framtidsvision. Denna acceptans är fortfarande något av det första som slår emot en när man anländer till Melbourne. Troligtvis är det på grund av denna som staden utvecklats till Australiens kulturnav, en smältdegel av etniciteter och en öppenhjärtlig stad inte bara att bo i, utan även att besöka som turist.

Koll på bönorna

Kanske är det ångan från de många espressobarerna, kanske är det de promenadvänliga gatorna som gör att man som europé direkt känner sig hemma i Melbourne. Trots att staden ligger vid havet och är berikad med vackra stränder är invånarnas surfbrädor inte lika utnötta och välanvända som de är en timme norrut, till förmån för andra intressen såsom mode, design, gastronomi och konst. Och espresso.

För kaffenörden är Melbourne vad Dublin är för whiskeyälskaren. Ett besök på en kaffebar är så mycket mer än ett stillat begär. Bli inte förvånad om det hänger storbildsskärmar på kaféets väggar som projekterar baristans alla rörelser, från olika vinklar, medan han med stor yrkesstolthet förvandlar specialbönor till superbt mugginnehåll. Man uppfinner inte hjulet i Melbourne, man förfinar det. De invandrande italienarna har fört med sig en kaffekultur och en kunskap om kaffebönor som sedan kryddats med andra etniciteters kunskap och en senare generations sinne för koncept. Cappuccinon kan mycket väl osa kunskap från Afrika, Italien och Skandinavien på samma gång och den hippa bistromusiken i bakgrunden är troligtvis av europeisk, indieinspirerad, singer-songwriter-karaktär.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: