Romantik á la Tusen och en natt

Text: Clara Lindh Bergendorff

Tänk Aladdin och Jasmine, arabiska palats och Tusen och en natt – här flödar lyx, överdåd, kultur och romantik i orientalisk anda. En av de hetaste rutterna just nu går genom Förenade Arabemiraten.

Intresset för de exotiska resmålen kring Förenade Arabemiraten, Dubai och Oman har växt starkt under de senaste åren. Samtidigt som vi lockas av den kryddstarka Orienten är vi fortfarande ovana, okunniga och en aning osäkra på dessa exotiska destinationer. Frågetecknen är många: Vilken destination ska man välja? Hur tar man sig runt? Hur ser man till att inte missa de bästa platserna och sevärdheterna utan att tumma på säkerheten? Svaren sammanfattas lätt i trenden: Kryssningar i Förenade Arabemiraten.

Förenade Arabemiraten är ett förhållandevis outforskat resmål som består av sju suveräna shejkdömen (i dubbel bemärkelse). Med en kryssning får ni chans och tid att upptäcka allt från höga berg, fantastiska stränder, öken och oaser till färgstark kultur i form av kamelkapplöpningar, beduinmarknader, bländande lyxpalats och extraordinära dansshower. Här listas några av stoppen där ”storslaget” är ett nyckelord:

Abu Dhabi

Förenade Arabemiratens största shejkdöme, världens rikaste stad och en sann världsmetropol. Här finns bokstavligt talat allt och lite till – från världens snabbaste bergochdalbana till ett av världens lyxigaste afternoon teas. Utanför stadskärnan ligger staden Al Ain som är ett ekologiskt experiment som väntas bli världens mest miljövänliga stad.

Dubai

Här njuter ni av sol, bad, värme och lyxiga cocktails på Dubais konstgjorda, palmformade ö till strand. Dubai är ett shoppingparadis för den som vill kamma hem kryddor, guld och unika smycken. I denna stekheta stad ligger även den uppmärksammade inomhus-skidanläggningen Ski Dubai – kort och gott är det här staden där bara drömmarna sätter gränser.

Muskat

Det här är verkligen något för ativitetstörstande par. Välj mellan delfinutflykt, jeeptur över områdets sanddyner, romantisk midnattssegling eller sightseeing kring områdets palats och moskéer. Muskat har tidigare varit Omans viktigaste handelsplats och har fortfarande blomstrande marknader.

Fujayra

Med spännande kultur och historia och vackra stränder inklämda mellan de höga Hajarbergen är Fujayra en arabisk höjdpunkt. Ni som vill utforska regionen på djupet kan göra en kombinerad öken- och flodsafari.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: