Mycket är mer i Göteborg

Text: Veronica Linarfve

Det sägs att alla som kliver in genom dörrarna till Dorsia ler, oavsett om de gillar vad som möter blicken eller inte. Vi åkte till Göteborg för att ta reda på varför.

När man kliver in genom glasentrén till Dorsia i Göteborg blir man gärna stående ett slag. Blicken sveper från det blanka stengolvet, via klängrosorna i mässing, upp mot takets stukaturmönster. Det känns lite som att ha klivit in genom en sådan där magisk dörr som den i sagan om Narnia, med skillnaden att här kommer man inte till ett kallt och öde vinterlandskap utan till en explosion av värme, färg och form.

Rakt fram och en halvtrappa upp till både höger och vänster ligger restaurangen, en halvtrappa ner receptionen. Men för att komma dit måste man runda ett gigantiskt blomsterbord. Det är hotellets ägare Thomas Petersen som tillsammans med husfrun Barbara arrangerar snittblommorna.

– Det är här våra gäster välkomnas. Färska snittblommor är en del av helhetskonceptet.

Konceptet Thomas talar om är något nytt och än så länge unikt på den svenska marknaden.

– Vi är ett livsstilshotell och vill förmedla en totalupplevelse. Jag tycker själv om att resa och har hämtat inspiration från liknande hotell i världen. Alla dessa intryck har använts när vi skapat Dorsia.

Var och en för sig är sakerna kanske inte unika, det är blandningen och myckenheten som får folk att dra på smilbanden och antingen tänka ”vilken galenskap” eller ”wow”. Stilen är sprungen ur ”La belle époque”, den glada tiden runt år 1910. Många av tavlorna är av stilen pleinairism, svenskt frisluftsmåleri. Hela hotellet är fullt av piedestaler, byster, vaser, konstföremål och prydnadssaker. Ingenting har lämnats åt slumpen. Varken gardinerna från Designers Guild, sängarna i hotellrummen, eller personalens klädsel som är designad av Therese Zetterberg. Även musiken som spelas lågt i bakgrunden och låter som om den kommer från en gammal grammofon är speciellt sammansatt med musik från 20- och 30- talet samt lite från 40-talet. Och ljudet bara ”finns där”, hela bygganden är perforerad av högtalare avslöjar Thomas. Det känns som att kliva in i en teatralisk miljö.

– Jo då, vi har redan fått många förfrågningar om att göra filminspelningar här, skrattar Thomas och berättar att en tanke med Dorsia är just att förmedla en upplevelse utöver det vanliga.

– Personalen väljer dagligen klädsel ur en stor garderob, designad Therese Zetterberg, för sitt arbetspass tillsammans med passande bijouterier.

De som väljer att bo och äta på Dorsia är gäster som aktivt väljer sitt hotellboende och restaurangbesök. Hit kommer både privata gäster och affärsresenärer. Som exempel på lite mer udda gäster berättar Thomas om två killar från USA som kom till Sverige för att fira den enes födelsedag.

– De bodde en natt på Lydmar i Stockholm, sedan en natt hos oss och sedan flög de hem till New York igen. Jag tror att det är just sådana människor som söker något unikt som kommer att trivas här.

Dorsia öppnade i smyg, utan invigning och det är lite så Thomas vill ha det. Han vill att verksamheten ska växa organiskt. I sommar planeras ett orangeri och en bar på en utegård. Responsen på det udda hotellet har varit positiv, politikerna i Göteborg har hyllat initiativet som ett bra tillskott för staden.

– Dorsia är ett internationellt hotell och en restaurang där gäster får ett professionellt bemötande på ett lättsamt sätt.

Men det finns också de som blir missnöjda.

– Gäster som kommer hit och tror att vi är en fine dining-restaurang med stärkta vita linnedukar kan bli besvikna. Atmosfären är avslappnad. Hit kommer man för att kunna skratta högt och ha roligt.

Bästa rummet: Rum 409 i rosa och rött blev reporterns favorit med badrummet i nivå eftersom det byggts i vad som tidigare var ett gammalt trapphus. Rum 410 är också helt magiskt med en färgskala i turkost.

Adress: Trädgårdsgatan 6

www.dorsia.se

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: