Trendspaning: Naked cake

Text: Sara Kvarnström Foto: Kelly Braman, Judy pax, Riverland Studios

De allra flesta brudpar vill ha en bröllopstårta för att enligt klassiskt manér dela första biten med varandra. I ropet just nu är att skära i en rustik naken tårta.

tarta02

I kontrast till de väldekorerade våningstårtorna klädda i sockerpasta eller söt glasyr har den nakna tårtan tagit plats på bröllop. Naked cake är trenden där tårtbottnar och fyllning exponeras fritt tack vare de renskrapade tårtsidorna. Desto mer används blommor eller bär som toppdekoration och kring bakverket. Storlek, våningar, smaker och färger varierar. Välj en lekfull ombrefärgad tårta med bottnar i olika nyanser eller en striktare enfärgad. Tårtan blir lika fin när fyllningen är välfördelad och prydligt struken mellan bottnarna som när den är mer spontant applicerad där det gärna får falla fyllning över sidorna.

tarta01

– Trenden med naked cake eller rustic cake passar bra på bröllop med rustikt- eller naturtema. Ofta dekoreras både tårtan och resten av bröllopet med material från naturen, tycker konditor Maria Lundqvist från Cake me happy.

Hon tipsar om inspiration från lantliga och romantiska countrybröllop i USA. Även svenska Cake me happy har fått beställningar på naked cake, men Maria tycker att ni ska ta med i beräkningen att en naken tårta blir känsligare. Det krävs fastare bottnar och fyllning och den ska gärna vara så färsk som möjligt, annars riskerar den att torka.

– Den nakna tårtan blir otroligt känslig för hantering och värme, säger Maria.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: