Nio stilfulla corsager

Corsage inspiration

Den lilla blomman som brudgummen bär på sitt vänstra kavajslag på bröllopet kallas corsage. Oftast går corsaget i samma stil som brudbuketten.

Text: Redaktionen Foto: Unsplash

Corsage matchar brudbukett

Corsage är en blomma eller ett arrangemang av blommor och blad som brudgummen bär i vänster kavajslag. I arrangemanget kan det även sitta pärlor eller andra detaljer från brudbuketten eller brudens hårdekorationer.

Brudgummens corsage kan variera i stil, material och färg beroende på brudparets preferenser och bröllopstema. Vanligtvis väljer man en blomma eller ett arrangemang som matchar brudens bukett, men det finns ingen regel som säger att corsagen måste matcha buketten.

Corsage genom genom tiderna

Corsage har en lång historia som går tillbaka ända till det antika Egypten där blommor var till för att hedra gudarna.

Under medeltiden användes blommor som symbol för kärlek och hängivenhet och det var vanligt att unga kvinnor gav sina män en blomma att bära på bröstet.

Under 1800-talet blev corsage en populärt modeaccessoar. Arrangemanget var ett sätt att markera speciella tillfällen som bröllop och särskilt festliga tillställningar.

Idag ser vi blomman nästan bara vid bröllop.

Både för brudgum och marskalk

Både brudgum och marskalk eller bestman kan ha blomman på sin kavaj. Till marskalk är den ofta lite mindre och enklare än brudgummens, men går fortfarande i samma stil.

Marskalkens blomma i kavajslaget motsvarar brudtärnans bukett, som är en enklare variant av brudbuketten.

Materialval

När det gäller material kan en corsage till brudgum vara av både färska och konstgjorda blommor. Färska blommor ger en vacker och naturlig känsla. Konstgjorda blommor är mer hållbara och går att spara som ett minne från bröllopet.

Stil

Corsage till brudgum kan vara i olika stilar, från enkel till mer avancerade. En enkel variant kan innehålla en enda blomma, medan en mer avancerad kan ha flera blommor och gröna blad.

En annan variant är en knapphålsblomma som du fäster på kavajen med en nål.

Här finns mer inspiration hos Interflora.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: