Öl eller Bubbel på bröllop?

Av Jens Christiansen

Inget bröllop utan bubbel! Men kan man servera öl på bröllop? Här kommer några tips på både öl och mousserande vin.

Kan man bjuda på öl eller måste det vara vin och Champagne på ett bröllop?

Viist kan ni bjuda på öl. Vi ger här här ett par tips om hur man ska tänka och några favoriter.

IPA, APA, överjäst, underjäst…att välja öl i dessa tider är lite av en djungel. Vad är trendigt att bjuda på och vad passar till vilken mat? IPA (Indian Pale Ale) har dominerat öl-segmentet under många år nu och det kommer nya varianter hela tiden vissa mer märkliga än andra.

IPA är fortfarande trendigt men innehåller en hel del beska som kanske inte faller alla på läppen. När man ska bjuda på dryck till en stor fest är det viktigt att tänka på era gäster och maten. Vad kan passa de flestas smak och vad matchar de rätter ni tänkt servera? Att utbringa en bröllopskål med en obskyr IPA är på tok för utstuderat hipster-wannabe. Nej, här är det Champagne som gäller.

Men till maten då?

Kan man bjuda på öl eller måste det vara vin? Att bjuda på bubbel, gärna Champagne, genomgående till alla rätter under en bröllopsmiddag är självklart det mest exklusiva man kan göra. Dyrt men absolut genomförbart. Men att bryta traditionen och faktisk bjuda era gäster på öl, inte bara till vickningen utan redan till en förrätt är modigt, modernt och skulle sätta sin prägel. Ett par saker ska man då tänka på. Ölen måste passa men den ska också passa de flestas smaker. Vi har därför bvalt öl av typen Lager men med smak. Att vända blicken mot de mindre bryggerierna, gärna svenska, är klokt och roligare på alla vis. Hantverksmässigt skapade och har mer smak. Denna ölsort kommer era gäster ha lätt för att tycka om men samtigt är den inte identitetslös som stora internationella ölmärken kan vara.

Sverige har fått många bra mikrobryggerier så välj ett svenskt bryggeri.

2010 fanns det 42 mikrobryggerier och nu är det över 400!

Här är tre noga utvalda tips på öl som passar för många olika typer av mat, har mycket karaktär och dina gäster kommer älska dem. Även de som inte dricker öl i vanliga fall. Vi har valt att rekommendera ölsorten Lager – glöm inte bort att servera i ett fint glas. Vinglas går bra!

Nynäshamns Ångbryggeri Landsort Lager

– Bäst i test! Bästa allround ölen. Denna öl har allt. Den är inte för besk men är riktigt god, har personlighet och passar till mycket olika sorters mat. Maltig, nyanserad med smak av rågbröd och honung.
500ml, 29,30 kr. Nr:

1466

Landsorts_Lager_150


Nils Oscar God Lager

– God tvåa. Något mer humle här men med smak av honung och knäckebröd.
330ml, 19,90 kr. Nr:
1305

NilsOscar_150Jämtlands Bryggeri Bärnsten

Mer fruktigt, lite mörkare kryddig lager med inslag av sirap. Passar kanske inte till fisk vilket de andra gör.
330 ml, 20,90 kr. Nr
1307

Jämtland_150

Bubbel till Brudskålen.

Jo som sagt till Brusskålen ska det banne mig vara Champagne. Här tullas inte på tradition, vett eller etikett.

Eftersom en brudskål kräver äkta vara är vårt tips att leta efter Champagne från 2008 då -08 var ett absolut toppår för Champagne. Får ni tag i denna årgång så ska ni slå till! Nu finns det dock årgång 2009 på Systembolaget och det är en bra årgång det med även om den överskuggas av 2008.

Så här kommer våra tre tips placerade i olika prisnivåer. Budget – Mellan – Lyx

Guldkula Premier Cru, 299 kr, nr
73077

Svenskt bubbel – Finns det? Nja, Namnet är visserligen svenskt men drycken är fransk rakt igenom. En bra Premier Cru under 300kr är något av ett fynd. Över 70% är Pinot noir med brödig och stor äppelton i både doft och smak. Richard Julin väljer ut vilka viner som får vara med i denna varje år åt Håkan Guldkula och hans vänner som står bakom denna ”svenska” Champagne.
Conversation Starter!

Guldkula_150

Billecart – Salmon Vintage, 2009. 699 kr, nr
77167

40% är Pinot noir från Montagne de Reims, 33% Chardonnay från Côtes des Blancs och 27% Pinot meunier från Vallée de la Marne. 2009 är redo att drickas redan nu men vinner på lagring. Kul för brudparet att ta fram en flaska varje år framöver. Toner av höstäpplen, nougat, rostat bröd och blodgrape.
Favorit!

Billcart_Salmon_150

Deutz Amour de Deutz Blanc de Blanc,

Amour de Deutz är husets prestige vin och görs bara i de allra bästa årgångarna så alla årgångar är bra. Just nu är det mest årgång 2010 som går att köpa och den är drickbar nu. Kostar runt 2300-2500kr flaskan och beställs just nu från exempelvis Danmark via nätet. Druvorna är alltså endast Chardonnay och kommer uteslutande från 100% Grand Cru. Toner av brioche, hasselnötter, vanilj, mandel och soliga citroner. Detta är en dryck för finsmakare!

Ps det ska visst finnas en flaska på bolaget,
6 liter för 56 000kr. Årgång 2002….

Duetz_150


Läs mer om mousserande viner till bröllopet här
!Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: