Omslagsbruden Louise Ekroth gifte sig på ett berg!

Av Jacqueline Rova Foto Jörgen Lundh, Studiomix

Allt om Bröllops Omslagsbrud 2021, Louise Ekroth, har äntligen sagt JA till sin kärlek Anders på ett berg mitt emot Kebnekaise. Brudparet skulle gift sig på Kebnekaises glaciär, men i och med att vädret blev dåligt var inte det möjligt och brudparet valde då att gifta sig på ett berg mitt emot där vädret var betydligt bättre. Bröllopsfesten väljer brudparet att ta vid senare tillfälle.

Planeringen av bröllopet var allt annat än lätt och med tanke på att Covid dök upp innan brudparet ens hunnit få ut inbjudningarna, så i perioder stod planeringen helt stilla.

– Vi skulle, som så många andra gift oss 2020. Vi planerade att ha ett stort bröllop i en industrilokal i Norrköping med runt 120 gäster. Vi hade precis kommit hem från en långresa på tre månader när Covid tog fart. Vi väntade så länge vi kunde, innan vi tillslut tog beslutet att skjuta fram vårt bröllop ett år. Något som kändes lite extra tungt då vi var oroliga för om min sjuka farfar skulle hålla sig i livet så länge, berättar Louise.

8

En magisk utsikt.

I slutet av februari 2021 såg det fortfarande väldigt mörkt ut för att planera ett stort bröllop. Så brudparet kunde fortfarande inte skicka ut några inbjudningar. Tillslut bestämde de sig för att planera om allt. Från ett stort bröllop, till ett litet bröllop med enbart närmaste släkten.

– Jag personligen har alltid velat gifta mig utomlands, på en häftig plats. I en grotta på Island, i en luftballong i Kappadokien eller på ett berg i Schweiz, berättar Louise.

Men Anders ville gärna bjuda alla sina nära och kära på en stor fest en gång i livet så då blev Sverige ett måste och som en kompromiss blev det Värmekyrkan som är en cool byggnad.

– Med en pandemi som inte gav med sig så bestämde vi oss tillslut för att gifta oss ändå. Vi har hållit på med ett projekt sen vi träffades som går ut på att klättra varje lands högsta topp i Europa. Så vad kunde passa bättre än att gifta sig på Sveriges tak, Kebnekaise, sen vi håller tummarna att pandemin tillåter en fest i november!, berättar Louise.

Den 10 mars fick Louise ett samtal om att hennes farfar var mycket dålig och att brudparet behövde åka och besöka honom på direkten.

– Vi åkte upp dagen efter och han var så himla glad att se oss. Han sa att han skulle bli frisk och att han såg fram emot att få följa med på vårt äventyr och vigseln på berget. Samma kväll ringde han till min farmor och tog av sig sin syrgasmask, för att hon ska höra ordentligt, och säger att han vill att hon ska vara där på vår stora dag, oavsett vad som händer med honom. Dagen efter gick han bort. En stor sorg för vår familj, berättar Louise.

Planeringen var inte det lättaste. Brudparet hade svårt att få tag på en vigselförrättare då alla snabbt blivit bokade eller hade semester.

– Till slut fick vi tag på en vigselförrättare som vi var väldigt nöjda med, berättar Louise.

Brudparet började sin bilsemester upp mot Kiruna en vecka innan vigseln och checkade in på vildmarkscampingen Camp Alta en bit utanför Kiruna på torsdagen. På fredagen anlände släktingar med, flyg, tåg och bil. Alla bodde på campingplatsen.

– Detta blev första gången som vår släkt träffades, efter nio år som ett par. På kvällen grillade vi korv inne i en kåta vilket var så himla mysigt. Äntligen var våra familjer samlade, berättar Louise.

1

Abisko, sägs vara Sveriges vackraste nationalpark.

2

På lördagen åkte brudparet ut till Esrange och åt lunch på Hembygdsgården. De fick sedan veta att det inte skulle lyfta några helikoptrar den dagen och brudparet hade bokat vigsel den kvällen, så resten av dagen blev därför oplanerad.

– Vi blev rekommenderade att ta bilarna ut till Abisko och fota borta vid ravinen. Så vi gjorde oss i ordning, lastade våra fyra bilar med familjen och körde en och en halv timme bort till vad som sägs vara Sveriges vackraste nationalpark. Så alla fick se oss i våra brudkläder redan dagen innan bröllopet. Men faktum är att det inte gjorde något. Denna dag blev en stor bonusdag för oss alla, berättar Louise.

4

Louise look beskriver hon själv som en barock-vikinga brud.

9

Jag lät sy upp min outfit under en resa till Vietnam. En del av inspirationen kom från det David Beckham bar under Harrys och Meghans bröllop, berättar Anders.

Brudparet vaknade i lugn och ro på söndagen. Men vädret var osäkert även denna dag så gjorde de sig iordning redan vid lunchtid och åkte ut till Ishotellet där de fick tillåtelse att fotografera sina bröllopsbilder.

– Vi blev väl bemötta och fick låna en av sviterna att byta om i, det är vi väldigt tacksamma för, berättar Louise och fortsätter.

IMG_8390_webb

Trerätters middagen visade sig vara en femrätters meny.

IMG_8391_webb

Brudparets släktingar besökte ishotellet lite innan oss för att se isskulpturerna.

På förmiddag fick vi besked om att Kebnekaise troligen var uteslutet då det var för dåligt väder men att det eventuellt skulle vara möjligt att landa på ett närliggande berg. Vår middag på Camp Ripan började klockan 17.00. Det var en 3-rättersmiddag som visade sig vara en 5-rättersmiddag, vilket vi helt hade glömt bort. Denna fick intas på ynka två timmar då vi hade en tid att passa ute i Nikkaluokta.

Vi var tvungna att vara på helikopterplattan senast klockan 20.00 på kvällen och resan ut från Kiruna är en knapp timme med bil. Brudparet åkte med den första helikoptern till Skartaklacken och passade på att fotograferas innan gästerna anlände.

5

12

Även om det var tänkt att vi skulle gifta oss på Kebnekaise så är vi så himla glada att vi valde att gifta oss på Skartaklacken istället. Allt blev verkligen perfekt även fast inget riktigt blev som planerat, berättar Louise.


IMG_8392_webb

Att se min farmor på 85 år vandra över stenarna från helikoptern mot oss, den känslan var magisk, säger Louise.

Där inväntade brudparet deras familj som flögs in med helikoptrar.

– Detta måste varit bland de bästa stunderna i mitt liv. Att se hur familjemedlem efter familjemedlem klev ur helikoptrarna för att fira vår dag, berättar Louise.

10

Med sina nära och kära samlade sa Louise och Anders ja till varandra på bergets topp.

7

Med en vacker solnedgång, klar himmel och en vy över Kebnekaisemassivet vigde sig Louise och Anders.

– Även om det var tänkt att vi skulle gifta oss på Kebnekaise så är vi så himla glada att vi valde att gifta oss på Skartaklacken istället. Allt blev verkligen perfekt även fast inget riktigt blev som planerat. Det blev verkligen det sagobröllop jag drömt om sen jag var liten flicka och SÅ oss att gifta oss uppe på ett berg, berättar Louise.

Efter vigseln dansade brudparet sin första dans på berget till Emma Torswand – Fly away.

– På vägen hem i helikoptern tog vår pilot ett ärovarv så vi fick beskåda den sagolika solnedgången ytterligare en gång. Denna helg blev precis så magisk som vi hade hoppats på och trots att mycket ändrats längst vägen, så hade den inte kunnat bli bättre. Det var så mycket kärlek på en och samma plats. Jag kan varmt rekommendera andra brudpar att göra det till en hel helg framför bara en enkel kväll, berättar Louise.

3

Louise och Anders bästa tips till blivande brudpar:

  • Stressa inte upp er över saker som inte går som planerat. Det kan bli lika fint ändå. Det kan till och med bli ännu bättre, släpp kontrollbehovet.
  • Gift er under en hel helg och anlita en fotograf som kan vara med hela tiden. Det känndes som att vårt bröllop var en 3-dagars ceremoni, vilket vart magiskt att alla i släkten kunde få umgås, utan all stress som en bröllopsdag annars för med sig.
  • Planera in luft i schemat så ni har chans att njuta av den stora dagen. Målet med dagen är trots allt att hylla kärleken, inte att lyckas med ett komplicerat körschema.


Läs om fler brudpars egna bröllop här!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: