Op-Up – så blir ni uppgraderade

Foto: Swiss International Airlines Text: Clara Lindh Bergendorff

Måste man resa i kostym och smöra incheckningspersonalen för att bli uppgraderad? Nej då. Här är tipsen som hjälper er att byta ekonomiklassbiljetten mot busniess class – på flygbolagets bekostnad.

Varför Op-Ups?

Att bli gratis uppgraderad, vilket på flygplansspråk heter operational update eller ”Op-Up”, är en dröm för många resenärer. Den vanligaste anledningen till att flygbolagen uppgraderar passagerare är överbokning. Flygbolagen har beräkningar på hur många passagerare som i snitt missar eller ställer in sina flyg, och för att inte dessa stolar ska stå tomma gör flygbolaget en matchande procentuell överbokning i ekonomiklass. Om alla passagerare, beräkningarna till trots, dyker upp kommer flygbolaget bli tvunget att uppgradera resenärer i den överbokade ekonomisektionen.

En annan anledning är tekniska problem eller flygplansbyten. Med en ny modell på flygplanet kan det hända det finns fler business class-platser än på det planerade planet. Om ett flyg måste ställas in kommer flygbolaget se till att få med sina passagerare på andra plan så fort som möjligt – vilket även det kan betyda Op-Up.

Vem uppgraderas?

Vid varje flyg finns det en så kallad flight ansvarig (alternativt en markansvarig) som har ansvaret för att allt ska gå rätt till och att flyget lyfter i tid. Om det blir en överbokning och en uppgradering skulle behövas är det just den här personen som fattar beslutet. (Som resenär vet du inte vem bakom disken som är denna person, de har tyvärr ingen speciell namnbricka eller gradering på sin uniform…)

I nio fall av tio är det resenärer med någon form av bonuskort som kommer att uppgraderas till de bredare sätena och den lyxigare maten. De flygbolag vi har pratat med säger att de har en intern prioriteringslista där de först väljer ut sina mest frekventa kunder för en uppgradering.

Det går rykten om att det är lättare att få en uppgradering under semestertider då färre affärsresenärer reser, vilket i och för sig skulle kunna vara rimligt, men detta påstående är inget som de större flygbolagen kan (eller vill) bekräfta. Att incheckningspersonalen skulle kunna se vilket pris du betalat för biljetten och att resenärer som betalat fullpris skulle får förtur är ett annat påstående som inte heller kan bekräftas.

Kan ni påverka beslutet?

O ja! För det första är personen bakom incheckningsdisken bara människa. En stressig dag kan det vara viktigare att planet kommer i väg i tid än att alla uppgraderingar görs enligt konstens alla regler. I sådana fall är det A och O att ha gjort ett trevligt intryck.

Följande tips, från källor bakom två stora flygbolagsdiskar, är också av Op-Up-nytta:

  • Boka var för sig

Ni gör bäst i att boka biljetterna var för sig. Personalen letar oftast efter resenärer som reser ensamma.

  • Beställ inte specialmat

Om ni har speciella önskemål blir det svårt för flygbolaget att uppgradera er då de i så fall måste fixa specialmat av business class-meny.

  • Skapa en relation till flygbolaget

Det första ni bör göra är att skaffa ett bonuskort. Därefter kan ett ”tack för en bra resa-brev” eller ett ”tack för att jag blev uppgraderad-brev” underlätta inför nästa gång.

  • Var trevlig, men inte påstridig

Tjata går bort, medan ett medvetet trevligt intryck kan vara skillnaden mellan trångt armbågande och extra benutrymme.

  • Uppmärksamma felsteg med ödmjukhet

Har anslutande plan varit försenade, har bokningarna gått snett eller fick någon av er en fönsterplats trots att ni önskat en plats vid gången? Ni har inget att förlora på att fråga om det finns någon chans till uppgradering, så länge ni gör det med respekt och ödmjukhet.

  • Säg att ni är nygifta

Att nämna att ni är på smekmånad är aldrig fel.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: