Juvelerare Patrik Hansson skapar personliga ringar med eftertanke

Förlovnings- och vigselringar från Patrik Hansson

Patrik Hansson har en bakgrund som grafisk designer och art director, där han tidigare formgav och designade möbler. Han bytte sedan bana när företaget han arbetade för blev uppköpta. Den nya karriären blev som juvelerare.

Text: Jacqueline Rova Foto: Patrik Hansson
Juvelerare Patrik i sin ateljé i Uppsala

Art director som blev juvelerare

Det började med en kvällskurs i silversmide och gick till en treårig utbildning som silversmed. Därefter ett gesällbrev via Leksands folkhögskola och en ytterligare utbildning inom fattning i Falköping.

Patrik Hansson är inte enbart silversmed, utan arbetar även med guld och diamanter och är juvelerare. Sedan två år tillbaka driver han Jewellery som är Uppsalas finaste juvelsalong. Det är numera endast på plats eller via hans hemsida som man kan köpa hans kreationer. Det bidrar till exklusiviteten.

– Jag ville öppna upp något eget som juvelerare, men inte den traditionella guldsmedsaffären. Jag ville bjuda in till att kunna sitta ner tillsammans i ett personligt möte. I en stilren salong där varje ring är skapad med eftertanke och finess.

Från skålar till att designa ringar

Patrik har sin syster Marie att tacka, då det var hon som fick upp hans ögon för silversmide då hon själv gått kursen. Till en början skapade Patrik skålar i olika former och hade som vision att bli den nya Georg Jensen, tills han en dag tröttnade på sina skålar och provade att designa ringar istället.

Patrik har sedan dess, vilket är elva år sedan, älskat varje sekund. Han har nu gått från att göra de lite större cocktailringarna till uteslutande förlovnings och vigselringar.

Bara det bästa är bra nog

– Jag skapar förlovningsringar och vigselringar utifrån vad jag genuint tycker är vackert utan att behöva kompromissa. Varje detalj ska tillföra något. Att jag även har min sambo Karin som bollplank är otroligt värdefullt för mig. Men det är samtidigt viktigt att allt jag gör är utifrån min egen estetik.

Patrik använder sig av ett reducerande formspråk där det alltid handlar om att förfina och ta bort det som inte tillför något.

Juvelerare Patrik Hansson skissar ringdesign

Patrik skapar allt från grunden från idé till färdigt smycke.

Den baugettslipade diamaten är en favorit hos både Patrik som hans kunder.

Safiren är både vacker som sten och hållbar i en ring som ska bäras varje dag.

Juvelerare Patrik Hansson

Patrik Hansson. Besök Patriks juvelsalong på Sysslomansgatan 6, Uppsala.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: