Pompa, ståt och sköna vibbar – Slottsbröllop i Skottland

Slottsbröllop Skottland

– Vi ville ha ett slottsbröllop i Skottland i en bohemisk och avslappnad miljö, säger Ida och Kenneth Lamond. Det blev ett fantastiskt lyckat bröllop och en vacker förening med tradition och romantik.

Text: Redaktionen Foto: Martin Kiessling

Hur träffade ni varandra?

– På en fest via gemensamma vänner. Vi har många vänner gemensamt, så det är ganska konstigt att vi hade varit i samma kretsar i så många år utan att träffa på varandra.

Hur friade han?

– Nyårsafton 2015. Vi var i stugan i Trysil, jag var gravid med tvillingarna, och hade somnat medan jag nattade vår son. Kenneth kom in och hämtade mig strax före midnatt. Han försökte övertala mig att ta på mig något annat än den största och varmaste jackan jag kunde hitta, men det var svårt att övertala mig, nyvaken som jag var.

När jag kom ut var det levande ljus över hela terrassen. Jag anade fortfarande ingenting, utan tyckte bara att det skulle bli trevligt att titta på fyrverkerierna härifrån, och att det var så fint gjort. När klockan slog tolv och nyårsraketerna lyste upp himlen, gick han ner på knä.

Jag hörde inte ett ord av vad han sa i allt oljud från fyrverkerierna, men försökte desperat läsa hans läppar, och bad honom flera gånger upprepa det han sa. Budskapet var tydligt ändå, för han hade dessutom plockat fram den vackra ringen efter min mormor ur mitt smyckeskrin.

Jag hade nämnt ringen för länge sedan, om utifall att han smidde några äktenskapsplaner. Att han friade, att han kom ihåg ringen från mormor och att han hittade ringen i smyckekaoset hade jag verkligen aldrig vågat tro.

På väg mot slottsbröllop och fotografering i Skottland

Den stora dagen, här på väg till bröllopsfotograferingen.

Varför valde ni just ett slottsbröllop i Skottland?

– Vi fastnade snabbt för Skottland, eftersom Kenneth är halvskotte. Innan dess gick vi igenom flera olika alternativ, från väldigt litet och intimt, till ett bröllop i byn jag kommer ifrån. Hela tiden hade vi en önskan om ett slottsbröllop i Skottland för att skapa en bohemisk och avslappnad miljö för gästerna.

Säckpipa vid bröllop i Skottland

Kilt på slottsbröllop i Skottland

En vacker kyrksal

Berätta om ert slottsbröllop i Skottland

– Vi anlände till slottet på torsdagen. Sedan hade vi hela stället för oss själva, tillsammans med bröllopsplaneraren och personalen på slottet. Det var otroligt skönt att ha denna kväll, för att ha tid att fixa de sista detaljerna. Eftersom bröllopet var i Skottland kom gästerna vid olika tidpunkter på fredagen.

När bussarna kom stod en säckpipespelare på balkongen, medan vi välkomnade dem. Efteråt var det grillning på slottets bakgård.

Man i traditionell kilt spelar upp till bröllop

På lördagen väckte vi alla gäster med en skotsk väckarklocka, en ”Piper” som gick omkring utanför de delar av slottet där gästerna var inhysta. Eftersom det var ett slottsbröllop i Skottland ville vi att gästerna skulle bo på slottet. Men några valde också att bo i små mysiga stugor som också fanns på ägorna.

Den närmaste familjen, tärnorna och marskalkarna åt frukost i matsal en på slottet, medan resten av gästerna hade fått mat de själva ordnade med i rummen. Bröllopet var vid tvåtiden, så vi hade gott om tid att fixa till oss. Pojkarna var på lerduveskytte.

Den här helgen var vädret både nyckfullt och magiskt, men som tur följde det vår tidplan. Därför bestämde vi oss för att ha bröllopet utomhus, klockan tolv samma dag.

Det var vackert väder på morgonen, men när klockan närmade sig bröllop blev det mörkare och mörkare. Det var mycket fram och tillbaka men till slut valde vi att genomföra vigseln utomhus.

Vacker håruppsättning

Bruden gör sig redo för slottsbröllop

Bröllop på slott i Skottland mellan Kenneth och Ida

Hur gick bröllopet?

En kvart innan bröllopet såg det riktigt mörkt ut. Jag ville bara springa ner och bli klar innan regnet kom.

Vi började precis klockan två, och då ven det nästan i luften. Bröllopet varade i cirka tjugo minuter, där ritualen och den skotska traditionen ”Tying the Knot” var central.

Den vackra bruden Ida

Precis i slutet av ceremonin började det hagla. Sedan kom stora regndroppar, men vi hann precis avsluta och komma under tak.

Tio minuter senare var det gassande sol igen, och gästerna roade sig med champagne utomhus medan vi fotade. Middagen började klockan fem och ”The Piper” spelade in festen.

Detta var det sista inslaget med säckpipa. Under middagen blåste, blixtrade, regnade och åskade det ute. Vädret den helgen var helt magiskt. Det satte stämningen och var helt på vår sida.

Efter middagen blev det kaffe och tårta, brudvals och bukettkastning, innan festen började.

Vackert bröllop vid slott i Skottland

Ida och Kenneth säger ja till varandra

Hur lång tid tog det att planera ert slottsbröllop i Skottland

– Vi anlitade den fantastiska eventkoordinatorn Mads Larvåg Mørch, som hjälpte oss att hitta en plats. Vi visste tidigt att vi ville ha ett slottsbröllop i Skottland där vi kunde ge våra gäster en fantastisk upplevelse.

Slottet bokade vi därför två år i förväg. Helst ville vi gifta oss året efter frieriet, men då var slottet inte ledigt. Det var som en evighet, men gick förvånansvärt snabbt. Vi började planera programmet våren innan.

Vi skickade ut en ”save the date” under hösten. Sedan gjorde vi en enkel hemsida och skickade ut inbjudningar cirka sju månader innan bröllopet.

Var fick ni inspiration ifrån?

– Över ett år i förväg gjorde jag en moodboard för bröllopet, där jag samlade bröllopsklänningar, blommor, tårta, dekor och dukning. Det mesta av inspirationen fick jag på Pinterest.

Min brudklänning var en av klänningarna från mitt moodboard. Jag hittade en salong som hade den här modellen från Jenny Packham, jag provade den och köpte den ett år innan bröllopet. Den var perfekt!

Bruden Ida med sina brudtärnor

Hur gjorde ni ert slottsbröllop i Skottland speciellt?

– Små saker som goodie bags till gästerna, bland annat med godis, en bok om den skotska klanen, en liten whiskyflaska och ett baksmälla-kit. Vi hade även en ljustavla i hallen som vi då och då bytte bokstäver på, allt från ”Weekend of Love” till vår hashtag.

Det var ett slottsbröllop i Skottland och vi ville att gästerna skulle få uppleva skotsk musik. Vi hade anlitat ett skotskt Ceilidh-band som spelade några skotska låtar och tog oss igenom några traditionella danser som fick igång både unga och gamla. Sedan var det DJ, dans och glowsticks.

Bröllopsfeber

Vad hade ni för bröllopsbudget?

– Vår budget var väl på 200 000 kr, men vi överskred den med marginal. Vi fick god hjälp av våra föräldrar och jag tror att vi landade på det dubbla.

Utsikt från slottet vid bröllop

Vem av er var mest aktiv i planerandet?

– Det var nog jag, bruden.

Har ni någonsin varit oeniga?

– Nej, vi var överens om det mesta. Gåvor var det enda vi hade en liten diskussion kring. Vi kom överens om att vi inte ville ha presenter. Det var en gåva i sig att gästerna kom för att delta i ett slottsbröllop i Skottland.

Jag tänkte att vi kunde klara av att kommunicera detta, och ändå få fram att om någon trots det ville ge en present, önskade vi oss konstpresentkort.

Det slutade med att vi gjorde detta, något vi är glada över, då det faktiskt var några som valde att ge en present trots inbjudan.

Vilket var det bästa ögonblicket?

– Att stå framför varandra med barnen mellan oss. Definitivt.

Brud framför slott i Skottland

Magiska vibbar på slottsbröllop i Skottland.

Blev ert slottsbröllop i Skottland som du hade tänkt dig?

– Det blev så mycket mer än vi vågat drömma om.

Vad är ni i efterhand mest nöjda med?

– De små detaljerna. Moodboarden jag gjorde i förväg var till stor hjälp och gav oss bra koll på hur saker och ting skulle vara.

Bröllopsdukning

Vacker bordsdekoration vid bröllop

En drömskt god bröllopstårta

Hur var talen ni höll för varandra?

– Hans tal överraskade mig. Det var både roligt, fritt och framkallade tårar på rätt ställen. Jag hade bestämt mig för att inte hålla tal, jag är för lättrörd och tänkte att vetskapen om att jag måste hålla tal skulle förstöra dagen för mig. Under middagen ångrade jag mig och skrev några stödord på toaletten innan jag höll talet med en klackspark. Tycker det gick bra.

Vad är brudgummens bästa tips till blivande brudgummar?

– Gör bara som din fru säger.

Dansade ni brudvals?

– Man kan nog säga att vi dansade en form av brudvals. Vi hann helt enkelt inte träna på dansen i förväg, och det var egentligen inte så viktigt för oss heller. Vi dansade till Because the Night av Bruce Springsteen. Eller, vi stod nog mest och gungade.

Bredvals på slott i Skottland

Vad är era bästa tips till framtida brudpar?

– Ta tid på er för detaljplaneringen, såsom övergångarna under dagen, de som ger bra flyt och får gästerna att känna sig omhändertagna. Ta inte saker på så stort allvar, det blir mycket charmigare med humor. Det är bättre att det inte går precis som planerat än att det blir för stelt.

Hur hittade du bröllopsklänningen?

– Jag stötte på den på nätet av en slump. Jag hade inte riktigt bestämt mig för märket, men jag hade såklart en idé om hur den skulle vara. Jag ville inte ha en typisk bröllopsklänning, utan en som var bohemisk, avslappnad och romantisk. Det var faktiskt ryggen jag föll mest för.

Brud får hjälp av sina brudtärnor

Gav ni varandra en morgongåva?

– Ja, han fick en middag på Fäviken i morgongåva. Vi får hoppas att vi kan boka ett bord där – en smart present där kostnaden kommer senare. Av honom fick jag en Rimowa-vagnsväska med en mini-smekmånadsresa till Venedig i.

Jag fick faktiskt en resa när vi hade varit tillsammans i fem år, där jag var tvungen att kasta pil på en karta på väggen, innan jag kunde välj det bästa av tre försök.

Två pilar hamnade i havet och en strax utanför Venedig. Det verkade aldrig bli något av den där resan med barn, tvillingar och så vidare. Men det här var ett perfekt tillfälle.

Vilken var den bästa presenten ni fick av bröllopsgästerna?

– Vi ville ha ett konstpresentkort och det fick vi. Vi fick även några fantastiskt fina skålar av Mette Mortensen, men favoritpresenten var nog trädgårdshjälpen. Vår trädgård är sedan länge nedprioriterad, till den grad att grannarna faktiskt klagade. Två kompispar kom till oss med spadar, växter, öl och korv till grillen. Tanken bakom detta och det fantastiska jobb som gjordes var rörande. Och vilken otroligt fin dag det var!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: