Populärt att ge pengar i bröllopspresent till resa

Ge bort pengar som bröllopspresent

Numera är det inte helt poppis att ge bort nya kastruller till brudparet. I stället önskar sig allt fler pengar i bröllopspresent som ett bidrag till en oförglömlig resa eller en kanske en möbel.

Text: Anna Fürst Foto: Mark & Marianne Earthy

Vanligare ge bort pengar i bröllopspresent

Traditionella bröllopspresenter som husgeråd och inredning håller på att bli omsprungen av upplevelsen som present. Allt fler par önskar sig nämligen pengar som bröllopspresent istället för prylar.

Genom att be om pengar istället för specifika presenter ger det brudparet flexibilitet och frihet att själva välja hur de vill använda gåvorna. Även om det som gäst kan vara lite tråkigt att ge just pengar kan du tänka på att brudparet ju då kan få exakt det de verkligen behöver eller önskar sig.

Specificera gärna vad pengarna ska gå till

För många brudpar kan det vara svårt att önska sig pengar i bröllopspresent. Ett tips kan då vara att du är väldigt specifik för vad pengarna ska gå till. Det känns ofta både lättare och roligare för både brudpar och bröllopsgäster att veta att bröllopspresenten är en del i en drömresa till Hawaii snarare än bara pengar till ett svart hål.

Pengar i bröllopspresent kan till exempel vara bidrag till en drömresa, möbler till det nya hemmet eller ett startkapital för ett sparande för framtiden.

Eftersom många gifter sig senare i livet idag har många brudpar redan ett hem med alla tillbehör de behöver. Därför önskar sig allt fler pengar i bröllopspresent.

Ge bort pengar i en korg som bröllopspresent

Hur mycket pengar i bröllopspresent

Ett riktmärke för hur mycket pengar du som gäst bör ge i present är summan som motsvarar en eventuell kuvertkostnad. Den är så klart inte så lätt att veta, men kanske har du i alla fall en uppfattning om det är ett påkostat och storslaget bröllop eller ett i enklare utförande.

Kom också ihåg att brudparet önskar sig inte pengar för att undersöka hur snåla eller generösa vännerna är. De önskar sig troligtvis pengar till upplevelser och resor, eftersom köksskåpen därhemma redan är till bredden fyllda med saker. Och för att en upplevelse kan vara precis lika speciell och minnesvärd som en fin servis.

Swish eller kontant

Swish är tveklöst smidigast för både brudpar och gäst. Det kan också vara bra att ange ett kontonummer för de gäster som inte är så mobilt bevandrade eller för utländska gäster.

Så finns det så klart många kreativa sätt att ge bort kontanter på, men cash är numera mest krångligt för alla. Även om du som gäst enkelt kan ta ut pengar kan de vara desto besvärligare att använda eller sätta in för brudparet.

Många gillar att ge traditionella presenter

Att just kastruller, stekpannor, finserviser, grytvantar, bestick och bäddlinnen blivit klassiska presenter vid bröllop är egentligen helt naturligt. Efter giftermålet skulle brudparet flytta ihop och fylla sitt alldeles egna hem med saker.

Presenttraditionen med husgeråd verkar ha etsat sig fast hos oss svenskar och många gillar fortfarande att ge traditionella bröllopspresenter. Den förändring som skett på denna front är kanske främst att presenterna även kom att vara dekorationer till hemmet i form av ljusstakar och vackra glasvaser.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: