Rätt kräm för din hy

Text: Parmis Noroozy

Det går att förebygga en dålig huddag på bröllopet. Men att undvika stress och ha hälsosamma vanor är lättare sagt än gjort. Att lära känna din hud och göra rätt val när det kommer till att välja fuktkrämer är inte lika svårt.

Hudvård är ingen lätt vetenskap och ibland känns det som att produkterna du provar stjälper mer än de hjälper. För att hitta rätt är det nödvändigt att välja produkter för just din hudtyp.

Fuktkrämen är din viktigaste hudvårdsprodukt vare sig du har fet, torr eller normal hy. Den skyddar mot väder och vind och återställer hudens fuktbalans. Använd fuktkräm dag och kväll efter ordentlig rengöring.

För bästa resultat bör du välja produkter ur samma serie för att undvika reaktioner mellan olika ämnen i krämerna. Börja fukta!

Vilken hudtyp har du?

Du kan enkelt få en hint om vilken typ av hy du har. Börja med att tvätta ansiktet noga med ansiktsrengöring, gärna två gånger. Känn efter hur huden upplevs, om det stramar eller känns bra. Vänta sedan en timme. Använd ena lagret av en bit hushållspapper och tryck lätt över hela ansiktet. Tolka sedan hur mycket fett som du ser spår av.

Fet hud: Tydliga fettfläckar över en stor del av pappret.

Normal hud: Sparsamma spår av fett på pappret.

Torr hud: Inga spår alls.

Blandhud: Fläckar på T-zonen- alltså näsa, panna och haka men inte i övrigt.

Fet hy: Tillför fukt

Inget ont som inte för något gott med sig. Du med fet hy kan nämligen glädjas åt att din hud åldras långsammare och att rynkorna kommer senare. Det mindre roliga är att du lättare får pormaskar och finnar. Många tror felaktigt att man ska använda uttorkande produkter för en fet hy, vilket leder till att din hud blir ännu fetare. Använd istället fuktbindande produkter med mattande effekt.

Normal hud – Grattis!

Du tillhör en ovanlig skara och är lyckligt lottad! Men det är fortfarande lika viktigt att du underhåller din hud dygnet runt eftersom risken för att huden blir torr och känslig är ökar med stigande ålder. Välj krämer som tillför fukt, näring och som skyddar.

Torr hy: Var god smörj

Många lider av torr hud i vårt avlånga land. Klimatet påverkar, men torr hud också är ärftligt. Säkra kännetecken på torr hy är att huden kliar och stramar efter rengöring. Undvik att duscha för ofta och använd ljummet vatten. Torr hud åldras tidigt och behöver därför återfuktande och näringsgivande produkter som gör huden mjuk. Det är en myt att huden vänjer sig vid att bli insmord och slutar bilda talg om man smörjer för mycket. När du slutar kommer din hud att bli som den var innan du började. Så smörj på.

Blandhy: Kombinera mera

Denna kluriga hudtyp är den vanligaste och kanske svåraste att underhålla. Glansig T-zon, alltså näsa, panna och haka i kombination med torra kinder är säkra tecken på blandhy. Du kan alltså vara torr i nästan hela ansiktet förutom i en zon där huden är fetare och pormaskarna är fler. En blandad hud är klimatkänslig och kan ändras med årstiderna. Välj produkter anpassade för din hudtyp som balanserar både torra och feta partier. Lägg gärna en rengörande ansiktsmask 1-2 gånger i veckan.
Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: