Ren och skär is-magi

Av: Nadya Gruner Foto: Asaf Kliger

Jukkasjärvi bjuder på äventyr, gourmetmat och arktisk skönhet. Det sägs ju att alla goda ting är tre och vad kan vara mer passande än att fira kärleken på en världsunik plats 20 mil ovan polcirkeln?

Jag trodde att jag hade skänkt hela mitt hjärta till Afrikas savanner och att det var definitivt. Så reste jag till Kirunas vildmark och blev helfrälst. Det är ingen nyhet att ishotellet är en succé, med människor som vallfärdar från hela världen för att få uppleva is-magi. Men vad som är nytt för i år är att man kan besöka ishotellet under alla årstider. Hotellets bröllopskoordinator Louise är kreativ och öppen för kundens önskemål.

– Det finns inga konstiga förfrågningar, det mesta går att ordna.

Jag har arrangerat många spektakulära bröllop. Jag minns särskilt ett mystiskt vikingabröllop ute i skogen där vi tände stora eldar och alla var klädda i tidsenlig mundering. Vi har kunder från hela världen med stor och liten plånbok. Jag tror att sommarbröllop är nästa stora fluga, naturen är minst lika storslagen på sommaren som på vintern, och så kan man celebrera dygnet runt eftersom solen aldrig går ner.

Allt om Bröllop checkade in en krispig vinterdag, det var gnistrande vitt överallt – som i en saga. Den första natten sov vi i ett vanligt varmt hotellrum- det vill säga i en vanlig stuga, för att senare sova i deras ryktbara isrum, där medeltemperaturen alltid ligger runt -5. Mängden snö som användes för att skapa hotellets rum skulle räcka för att göra 700 miljoner snöbollar. Som bekant skapas ett nytt ishotell varje år, hela 26 konstnärer från 11 länder har skapat årets imponerande iskonst.

Efter alla oförglömliga vinteraktiviteter, fick vi även ge oss ut på en kulinarisk matresa. Två flitiga kockar ur kökschef Alexander Meiers brigad tillagade och serverade en suverän tolvrätters meny (Chef´s Table) runt ett rustikt träbord där man sitter tillsammans med andra hotellgäster. Delikata anrättningar med lokala råvaror som älg, granskott, och hjortron avlöste varandra under största nobless. Men trots att man serverar måltider utöver det vanliga, är de mycket noga med att atmosfären ska vara avslappnad och vardaglig. Och så plötsligt händer det oväntade, mitt under middagen visar sig ett grönskimrande ljus på den stjärnklara himlen. Alla matgäster springer ut i den iskalla vinternatten för att få en glimt av det mytomspunna norrskenet, som så många har på sin bucket list,
CHECK!ismagi

Det finns 3 olika kategorier av kalla rum:


Isrum – ett standardrum med dekor.


Konstsvit – svit med ett individuellt tema

Deluxesvit 365 – svit med uppvärmd relaxavdelning med privat toalett och badrum i direkt anslutning till sovrummet. Varje svit har ett individuellt tema.

Såhär går det till: Incheckning sker i receptionen som ligger i en servicebyggnad bredvid själva ishotellet . Här finns bastu, toalett, omklädningsrum, dusch och låsbara förvaringsskåp för dina tillhörigheter, sedan är det bara att krypa ner i sovsäcken.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: