Retorik är konsten att tala – Retorikexperten tipsar

Övar på tal i bil - Retorik är att tala väl

Therese Kihlander driver företaget Kihlander Retoriska och är även vår alldeles egna expert på bröllopstal. Här kommer några personliga tips när det gäller retorik och att tala väl på bröllop.

Text: Therese Kihlander Foto: Unsplash

Tre tips för bra retorik och att tala väl

Retorik och att tala bra och engagerat är ständigt aktuellt. För att sälja in en idé på jobbet, få barnen att lyssna hemma eller så vid ett klassiskt bröllopstal så klart!

Att tala vid bröllop är ett tillfälle för vänner, familj och andra närstående att uttrycka sina bästa önskningar och dela personliga historier om brudparet.

Här delar Therese Kihlander från Kihlander retoriska tre bra retoriktips!

1. Öva retorik och att tala

Ett bra sätt att öva din retorik inför framförandet är att tala och spela in dig själv på film. På så sätt kan du lätt se och höra hur ditt tal kan bli uppfattat. Du får här möjlighet att kor­rigera kanske oanade upptäckter.

Det kan till exempel handla om att du inte tar tillräckligt långa pauser, inte lyfter blicken eller säger ”Ehh” mellan var och varannan mening.

Skål för brudparet - att tala engagerat är bra retorik

2. Skådespelarknepet är ett av retorikens verktyg

Har du övat framför spegeln otaliga gånger, men tycker fortfarande att själva framförandet är läskigt? Då kan ”skådespelarknepet” vara ett bra verktyg för din retorik.

Knepet handlar om att tillåta dig att spela teater och leva dig in i rollen som en självsäker talare. Att söka inspiration kring hur andra talare gör är också en god idé.

Många gånger är duktiga talare nervösa, men har övat mycket på att tala. Det ger ett sansat intryck även när det pirrar i magen. Det bör funka på dig också!

3. Tänk på att tala och inte läsa

Fusklapp i handen i alla ära, men passa dig så att inte talet låter som skriftspråk. Ett tal där du tar pauser där det finns en punkt nedskriven på fusklappen, eller där du betonar ord efter i vilken följd de har i skrift blir varken charmigt eller speciellt spännande att lyssna till som åhörare.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: