Traditionen kring att byta ringar

Tradition att byta ringar

Oavsett om det är borgerligt eller kyrkligt bröllop väljer de allra flesta att utbyta ringar. Men vad står egentligen ringarna för?

Text: Redaktionen Foto: Unsplash

Ringar ett bevis på giftermål

Att bära ringar är en bekräftelse på ingånget avtal om äktenskap och har sitt ursprung i det gamla Romarriket.

Under medeltiden kom troligen traditionen att överlämna en ring till bruden vid trolovningen. En sed som alltmer kom att ersätta den tidigare vanan att binda samman de trolovade med ett smäckert snöre. Därav att knyta äktenskapsband.

Vanligt att bära två ringar i Sverige

Trolovningsringarna var konstfullt utformade med greppande händer eller infattade stenar i hjärtform. Först i början av 1800-talet kom släta ringar. Det i samband med att man i borgerliga kretsar som festfolk började växla ringar vid förlovningen.

När brudgummen i samband med vigseln gav bruden ytterligare en ring, kom kvinnan att bära två ringar som hustru. En sed vi är tämligen unika med i världen.

Ringar till bröllop

Ädelsten på fingret var ett skydd från trolltyg

Ringar med ädelstenar var förr vanliga att bära som amuletter mot sjukdomar och trolltyg. Först under 1930-talet blev det i Sverige vanligt med en vigselringar med gnistrande ädla stenar. Den så kallade alliansringen.

Vigselringen finns idag i allt från i detalj återgivna vikingaringar, glänsande släta , gnistrande alliansringar till stora kantiga eller runda blästrade eller borstade smycken.

Ringar en stark symbol även i modern tid

I kyrkan är överlämnandet av vigselringen en del av vigselceremonin. Där säger prästen: ”Låt denna ring för dem vara tecknet på deras löften om ömsesidig kärlek och trohet”.

I kyrkan är ringen ett föremål som formellt utgör ett bekräftande. I den borgerliga vigselakten står ingenting om ringväxling. Men ringen som symbol är så stark att de flesta, oavsett om de gifter sig borgerligt eller kyrkligt, väljer ringarna som bevis på sin kärlek.

Låt denna ring för dem vara tecknet på deras löften om ömsesidig kärlek och trohet

Citat från vigselceremonin

Vänster ringfinger och kärleksvenen

Att bära vigselringen på ringfingret på vänster hand har troligen sitt ursprung i den så kallade kärleksvenen. Förr trodde man sig veta att kärleksvenen gick från denna fingertopp direkt till hjärtat.

Att välja ringar kan vara svårt

Att välja vigselring är en ekonomisk och känslomässig utmaning. Försök enas om hur mycket ringen eller ringarna får kosta och leta efter ringar i det prissegmentet.

Kan ni tänka er ringar ur ett standardsortiment från en större tillverkare blir det ett lägre pris än de som är enskilt designade.

Visste du att du kan designa din egen ring och skapa något helt unikt?

Välj en ring som du vill bära resten av livet

Hur många, hur stora och i vilken kvalité ringens stenar är styr också priset, liksom materialet. Platina är till exempel inte bara tyngre utan även dyrare än guld.

Tänk också på att ringen är det enda synliga beviset på att du är gift. Ringen kommer sitta på ditt vänstra ringfinger kanske resten av ert liv.

Det är en ganska lång tid, så välj inte vigsel- och förlovningsring som ni inte känner er helt tillfreds med. Du bör gärna älska den från första stund! ♥

Varje ädelsten är unik

Det vanligaste är att slipa ytan till ett antal platta ytor kallade fasetter. Slipningen av en ädelsten sker i flera omgångar och en idealisk slipningen är inte alltid möjlig att genomföra.

Varje råsten har sin egen form, någon skavank och allt får tas med i beräkningen hur den går att slipa.

Briljantslipning är den populäraste slipningen för färglösa stenar (en 57-sidig slipning av en diamant som gör att allt ljus som kommer in i stenen går uppåt).

Det finns många olika slipningar

Andra metoder för trappslipning som ger bland annat baguette-, fyrkants- och åttkantsslipning samt blandad slipning som ger bland annat dropp-, navette- och stjärnslipning.

Målet är att ge stenen färgkaskader, så kallad eld. För att nå dit räknar man ut storlek och antal fasetter och vinklar som man behöver. Med teknikens hjälp har nya slipningar gjort sitt intåg.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: