Ringvalet – Att hitta rätt i den steniga djungeln

Foto: Lindísima Text: Stina Möllstam

När bröllopstårtan är uppäten, blommorna kastade till nästa års brud och brudkläderna skickats på kemtvätt återstår vackra minnen, fotografier och framför allt ringarna. Symbolen som visar att ni hör ihop och att ni ska leva med varandra resten av livet. Känns valet omöjligt? Lugn! Här är våra bästa tips för er ringjakt.

Vigselringen sägs ha rötter från romartiden då den var ett bevis på ett ingånget avtal. Under medeltiden kunde trolovningsringen sitta på antingen vänster eller höger hand. Anledningen till att den ibland återfanns på höger var att trohetslöftet avlagts just med höger hand. Idag har vi i Sverige nästan uteslutande både förlovnings- och vigselringen på det vänstra ringfingret. Anledningen till att ringen kom att hamna just på den vänstra handen är för att man under antiken ansåg att vena amoris, kärleksvenen, gick rakt från hjärtat ut till ringfingrets topp.

För att förenkla det kan man säga att det finns fyra sorters ringar, de släta ringarna, alliansringarna där alla stenar är lika stora och enstensringarna, den men en enda sten och de med mindre sidostenar runt den större stenen.

Så här gör ni för att älska era ringar resten av livet:

• Välj efter personlig smak och inte efter vad som är trendigt just nu

• Tänk praktiskt! Ringen ska funka i alla sammanhang, vardag som fest! Använder du dina händer mycket i vardagen, på ditt arbete och exempelvis i trädgården på din fritid så behöver du ha en ring där de eventuella stenarna sitter väl skyddade.

• Ni behöver inte matcha! Om en föredrar vitt guld med diamanter och den andra av er är inne på en slät variant i rött guld så ska ni givetvis välja precis det som var och en vill ha. Ringvalet är ingen kompromiss!

• Förlovningsring + vigselring = sant. Även om ni som par inte behöver matcha är det klokt att se till att två ringar på ett finger har något gemensamt.

• Gör research! Testa, testa, testa er igenom ringsortimentet. Prova olika stilar och formationer för att hitta precis er rätta kombination.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: