Roadtrip i Napa Valley

Av Yvunne Gull

Vi åkte till Napa Valley, det berömda vinområdet längs Kaliforniens kust, för att förlova oss och romansa, en absolut fantastisk resa med taket av och vinden i håret.

Vi möts upp i San Francisco, själv har jag varit här en vecka och hunnit hamna rätt i tidszonen, min pojkvän Andreas kommer med kvällsflyget. En av de saker som hunnit förvåna mig är att det inte är speciellt varmt här, jag gis­sar att vinden från havet gör sitt. Staden bjuder på en mix av olika typer av kvarter, från skumma gator till affärskvarter med höga moderna skyskrapor till de där spektakulära backarna där spårvagnen arbetar sig uppåt kända från otaliga filmer till en lång pir där aktivitetsfaktorn är hög och där skaldjur är en av huvudingredienserna. Skaldjur lockar oss alltid så vi äter middag på Franciscan Crab Restaurant nere vid Pier 43, och som namnet skvallrar om så är det krabban som här är huvudattraktionen. Det blir varsin hel krabba, varm med vitlökssmör – magiskt gott. Mörkret faller och vi tar oss tillbaka till hotellet, imorgon reser vi vidare, upp till Napa Valley. Vi äter en magnifik frukost i Scalas Bistro på hotell Kimpton där vi tillbringat natten. Vi tar oss runt hörnet till biluthyrningen. En klassisk amerikansk Mustang är bokad, men det finns ingen bil inne… Efter en halvtimmes väntan erbjuder de oss en uppgradering till en Mercedes E350 Cabriolet, vi tackar och bockar och ställer in GPS-en.

shutterstock_106475237_webb

shutterstock_26283034_webb

Stilla havet är mäktigt, strömt och kallt.


Stroll Through Napa Valley Vineyardscredit. david h collier visit napa valley_webb

Napa Valley Hot Air Balloon. credit. bob mcClenahan.vist napa valley_webb

Ta en tur över vinodlingarna med Napa Valley Aloft.

Roadtrip i cabriolet

Cabben är nedfälld då vi kör över den 2 737 meter långa Golden Gate-bron, en bro som invigdes den 27 maj 1937, och under många år var världens längsta hängbro. När vi kommit över svänger vi av för att njuta av den klassiska vyn. Vattnet är strömt, och solen gassar, det är dags att åka vidare norröver. En timme senare tar vi in på en lite mindre väg och ser en skylt där det står Domaine Carneros, ett ställe som vi hunnit läsa på lite om men inte planerat att besöka. Nu är vi dock här och det har blivit dags för lunch. Slottet är champagnehuset Taittingers amerikanska systeregendom – och mousserande vin enligt champagnemetoden står här i fokus. Slottet i sig är inspirerat av Taittingers 1700-tals slott Château de la Marquetterie som uppfördes under 1700-talet. Domaine Carneros daterar tillbaka till 1989, och är större till storlek och ett landmärke som sticker ut. Det blir en lättare lunch uppe på taket med magnifik utsikt över ägorna och lite provsmakning av vinet, vi hittar en favorit och köper med en flaska.

Regionen Napa Valley är USA:s kanske allra mest kända vinregion, sin storlek till trots. Från söder till norr är det inte mer än omkring fem mil, och på bredden är området som mest fem kilometer. Två parallella huvudvägar går här igenom, Silverrado Trail och St Helena Highway. Landskapet bjuder på välordnade vinrankor, my­siga hus, pampiga vingårdar, böljande kullar och en flod häremellan. Vår destination är den lilla lyxiga staden Yountville, en småstadsidyll med 3 000 invånare känd för sina stjärnrestauranger och sina lyxiga hotell. Vi har fått tips om att checka in på Napa Valley Railway Inn som ligger här. Ett lite galet hotellprojekt där åtta tågvagnar parkerats på tågrälsen som invigdes här 1868 för att sörja för transporter mellan Yountville, Calistoga och St Helena. Guldruschen var i sin linda och tåget tuffade på. Samtidigt drog den kommersiella vinproduktionen igång. Vår tågvagn är vansinnigt mysig, bilen är parkerad utanför, det nyköpta bubblet är på kylning. Känslan av att det inte kan bli bättre än så här var överhängande.

– Vill du …

– Klart jag vill!

Och så kom det sig helt enkelt att vi innan kvällens middag hade förlovat oss i vår stora tåg­vagn. Redan innan vi åkte iväg var detta planen, men var och när det skulle ske visste vi inte. Det blev helt enkelt här – och strax härpå dyker Ro­byns låt Blow my mind upp på spellistan – sedan dess är detta vår låt.

Stadens ikoniska restaurang är Thomas Kellers The French Laundry, som stoltserar med 3-stjärnor i Guide Michelin. För ett bord här hade vi behövt vara ute i lite bättre tid, och dessutom vikt en större del av vår reskassa för ändamålet, avsmakningsmenyn kostar strax un­der 4 000 kronor per person och härtill kommer så klart passande dryck… Istället smaskar vi loss på Thomas Kellers 1-stjärniga restaurang Bistro Bouchon. Här är stämningen hög och matglädjen levererar. Plattfisk med mandelspån är allt jag kan minnas att jag åt. Ost och dessert är jag också säker på att det slank ner.

sol-gallery-bikerides_webb

Nybakat bröd och 430 vingårdar

Hos Bouchon Bakery som ligger dörr i dörr äter vi nybakt bröd nästa morgon. Planen är att besöka några vingårdar, totalt finns det över 430 i området så valmöjligheterna är många. Vi tar bilen upp till Shafer, där vi förbokat vårt besök och hinner även med ett besök till Darioush där det bara är att svänga in. Ställena är totalt olika, det första lågmält elegant, den andra svulstigt och påkostat med höga kolonner – grekiskt så det förslår. Vill man stanna länge och insupa miljön går det här att boka in sig för ett antal olika provningar med eller utan mat. Att köpa med sig några flaskor hem är en självklarhet – dock blir det inte alltid billigare än hemma, men känslan av att tillsammans valt ut dem och sett hur dru­vorna växer, vinifieras och lagras adderar en extra dimension.

Vi återvänder till Yountville och promenerar runt i den lilla staden. Vid Veteran Memorial Park letar vi oss upp längs Champagne Drive och passerar vinrelaterade gator där Riesling, Gamay, Burgundy och Sherry är ord som finns med i gatunamnen. Ett lugn råder i staden, innan middagen gör vi ett besök hos Girard Winery för en vinprovning.

Det har blivit dags att byta aktivitet och vi reser nästa morgon vidare norröver och upp till Calistoga. Redan för över 8 000 år sedan upptäckte indianerna som bodde här de varma mineralrika källorna i området, källor som de trodde hade helande krafter. Idag talar vi om balneoterapi som får dig att slappna av samt läker och lugnar olika typer av hudbesvär.

Ju längre norr ut vi åker, desto varmare blir det. Vi passerar genom magnifika Redwood sko­gar, och stannar till vid en ”petrified forest”, och tar en promenad. Ett underligt besök där träden totalt stelnat och blivit till sten – åker ni förbi denna sevärdhet rekommenderas dock ingen tvärnit. Vi åker upp bland bergen och når vår nästa anhalt, Solage Calistoga. Vi parkerar på den dedikerade Mercedesparkeringen, det visar sig att om ni bokat ett tillräckligt dyrt rum även har tillgång till en egen bil. Vårt rum är superfint, med egen terrass. Under några timmar har vi Spa Solage helt för oss själva. Och vattnet bjuder som sig ska på både mineraler och värme. Även här väntar en restaurang med en Michelinstjärna – Solbar. Middagen bjuder på fyra olika pre­sentationer av stör inklusive en ansenlig mängd rom. Varsitt galet dyrt glas Pinot Noir slinker ner härtill. Det här stället är det vi först tänkt oss som kuliss för vår förlovning men under middagen konstaterar vi att det inte hade varit helt rätt – det är lite för lyxigt och lite för tillrättalagt.

Calistoga_Wine_Tasting_webb

Crabs2017-194_webb

Färska krabbor är huvudingrediensen på Spud Point Crabcompany IPS.

Highway 1 – världens mest berömda väg

Äntligen har det blivit dags för oss att åka ut mot kusten och att få köra i alla fall en del av Highway 1. Vi besöker Fort Ross och får oss en historielektion om denna ryska bosättning och handelsplats från 1800-talet. Utsikten över Stilla havet är storslagen och vägen böljar sig fram längs strandlinjen. Vattnet sägs vara både kallt och strömt just här så något dopp i det blå blir det inte, istället åker vi upp till Bodega Bay Lodge för en övernattning av en helt annan karaktär. Det blir en lång och blåsig promenad på stranden. En magisk solnedgång intill en utomhusbrasa, en magnifik middag och ett nattbad i poolen.

Nästa morgon blir det bara en kopp kaffe innan utcheckning. Vi har läst i en guidebok att Spud Point Crab Company nere i Bodega Bay är stället för oss. När vi kommer ner ser det ganska anspråkslöst ut. Vi beställer en Clam Chowder – en delikat krabbsoppa och en krabbmacka. Jag hinner inte mer än att ta en tugga av krabbmack­an innan jag säger:

– Beställ en till.

Krabborna är fortfarande varma, de är fång­ade tidigt och har precis kommit upp ur grytan. Det är magiskt gott – nästan godare än så. Åk hit, och ja åk till Napa Valley. Vi kommer garanterat att resa tillbaka, och då inte bara för de delikata krabbmackornas skull.

1. Bodega Bay Lodge Sunset_webb

Napa Valley

Vid en blindprovning 1976 i Paris vann två amerikanska viner första pris i en tävling mot franska viner. Sensa­tionen var ett faktum och alltsedan dess är de ameri­kanska vinerna med på den internationella vinkartan.

Här finns idag cirka 430 vin­gårdar, och 800 olika vinmär­ken. De flesta vingårdarna är familjeägda. De populä­raste druvorna är Cabernet Sauvignon, Chardonnay och Pinot Noir, varav Cabernet Sauvignon står för 40 procent av den totala volymen.

3 romantiska tips i Napa Valley:

Ballongtur.

Åk iväg tidigt på morgonen för en magisk tur över vinodlingarna med Napa Valley Aloft. Börja sedan dagen med en champagnefrukost där ni landar. Samlingsplats i Yountville.nvaloft.com

Bada tillsammans.

Varma källor, luta er tillbaka och njut. Calistoga är destinationen.visitcalistoga.com

Välj ert vin.

Hitta ert favoritvin, gärna med lagringspotential. Skeppa hem en låda och öppna en flaska om året för att fira.visitnapavalley.com

Läs mer:


Stärk relationen med en skidresa.


Unikt boende under vattenytan.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: