Romantik i södra Thailand

Av Yvonne Gull

Valet av Thailand som destination för ett frieri, ett bröllop eller en smekmånad kan vara lika självklart som utmanande. Här finns det så många möjligheter och val att göra att det är lätt att bli helt vimmelkantig. Allt om Bröllop har valt en incheckning söderut i provinsen Krabi – en destination som är både romantisk och full av möjligheter.

Sedan länge är Krabi en populär destination, i början var det mestadels backpackers som hittade hit men efter att man fått egen flygplats är möjligheterna större, och årligen reser numera omkring 600 000 nordbor hit. Det som är lite extra speciellt här är att man trots antalet besökare valt att satsa på det små­skaliga och unika. Här finner ni exempelvis inga höga byggnader och inga solstolar upp­radade på stränderna – att hitta en egen liten strand är fortfarande möjligt. Krabi är helt en­kelt en provins där naturen är i centrum. Från de vita sandstränderna och det blåa vattnet, till de spektakulära bergsformationerna som bjuder på både klättring och grottor till den tropiska vegetationen.

shutterstock_695392750_webb

marcin-kalinski-PCgM2CYm6HA-unsplash-2_webb

Det är lätt att bli förälskad i Thailand, den magiska naturen gör sitt. Maten och människorna icke att förglömma.

DSC_8122_webb

Barfota nere på stranden med skydd av klipporna, eller alldeles intill poolkanten med utsikt över havet – välj en plats för bröllopet som matchar er.

UNIK MILJÖ

Vi har tagit oss till Fossil Shell Beach och checkat in på The ShellSea Krabi, ett lyxigt boutiquehotell med 72 rum och 12 lyxiga poolvillor. Läget är unikt, det finns i världen bara tre platser med liknande geologiska formationer som skapats sedan tidernas begynnelse. Tidvattnet och sjödjuren har gjort sitt, vad som ser ut som stora cementblock innehåller betydligt mer om du kikar lite närmare. Hotellet är lyxigt och påkostat, solen har gått ner och det är dags för middag. Med på middagen är Ingeborg Fallet Kristensen från Krabi Specialisten som bott här i många år och startade företaget 2003. Att hjälpa nord­bor att ordna sitt drömbröllop i Thailand är en del av verksamheten. Jag passar på att fråga henne vad hon anser är det som gör Krabi till en romantisk destination?

– De vackra stränderna, den fantastiska solnedgången, det varma,härliga klimatet, de leende människorna, den goda maten och de goda drinkarna, blir hennes svar.

Trots att klockan är över åtta bjuds vi på 28 graders värme och hög luftfuktighet. Kanske kommer det att börja regna. Just hotellet där vi nu befinner oss tillhör ett av Ingeborgs favorithotell när det kommer till kategorin romantiska hotell. Hon berättar även att hon just nu håller på att planera för ett bröllop här i början av nästa år. Åttio gäster, alla kommer checka in, vigsel på stranden och middagen här där vi sitter nu är planen. Det finns många små detaljer som måste ses över. Möjlighet att flytta inomhus finns också – vi har precis tagit den, då regndropparna blivit allt större och fler till antalet.

Vårt rum på hotellet är ett poolrum, dock handlar det inte om att plumsa ner i en privat pool utan istället öppnar vi balkongdörren och kan härifrån dyka ner i den stora poolen. Utsikten över pool, parasoll, palmer, himmel och hav är magisk.

evan-krause-PKzQE6GZ_pA-unsplash_webb

Kliv om bord på en longtailboat och upptäck öarna härute. Stanna länge och kanske får ni en stund en alldeles egen strand.

AKTIVA DAGAR

Är ni ett par som vill vara aktiva finns det här fullt med möjligheter, hotellet har en fullteck­nad dagsagenda. Vi bokar in oss på yoga i sol­uppgången, och samlas under träden, rullar ut våra mattor och följer instruktionerna.

– Hold for three minutes, låter det som vår instruktör säger.

Hon säger nog något annat för rörelserna byggs på, solen stiger, någon skriker, en båt­motor drar igång och fåglarna vaknar till liv – och det gör också vi. Solen har gått upp.

Ännu fler äventyr väntar utanför hotellets dörrar. Missa inte att ta en longtailbåt från Ao Nang ut till Railay Beach (resan tar cirka 15 minuter) stranden återfinns ofta på listan över världens vackraste stränder. Trots många besökare under högsäsong är det en strand, eller snarare fyra, som får er att häpna. Hade vi haft mer tid hade vi även gärna besökt Diamond Cave som är en stor maffig grotta som dessutom hade bjudit både på lite svalka och en och annan fladdermus. Solen gassar. Nu beger vi oss istället tillbaka till Ao Nang för att hinna med lite shopping, en fotmassage och en middag – här möter vi Thailand i sin mer klassiska tappning. Vi avrundar kväl­len med en drink på strandhotellet Ao Nang Villas uteservering och bjuds på en proffsig eldshow innan det är dags att ta shuttlebussen tillbaks till hotellet.

Nästa morgon är det dags att resa vidare, vi hoppar in i en minibuss som ska ta oss ut till Ko Lanta Yai, som är den största av de två Koh Lanta-öarna. Resan tar nästan två timmar, hade vi kommit i högsäsong hade vi kunnat åka båt sista biten ut till Pimalai Resort & Spa där vår 5-stjärniga incheckning väntar. Men vi är lite för tidiga, november till mars är högsäsongen här.

EN EGEN STAD

Hotellområdet är stort och breder ut sig från strandkanten och upp på bergets sluttning. Total avskildhet får du uppe i en Hillside Ocean View Pool Villa, i en Beachside Private Pool Villa kan du vara privat men du har stranden precis intill. Hade plånboken mäktat med så hade det varit en incheckning uppe på berget som lockat oss kanske allra mest. Nu blir det ett ”vanligt” rum, med balkong, badkar och ett stort hjärta av rosor på täcket som väntar oss.

Rummen ligger i mysiga småhus, och hela anläggningen är uppbyggd som en egen liten stad. En pool uppe på berget, en lite längre ner, en restaurang på stranden, en hel liten spastad inne i vegetationen. Det finns mycket att upptäcka här, vi börjar med en solned­gång och en alkoholfri pina colada nere på strandbaren innan det är dags för middag på restaurangen Rak Talay.

Under middagen samtalar jag lite med Franch de Lestapis, som varit med på hotel­let redan innan de öppnade för 19 år sedan. Han är fransman och har hittat hem, att ordet Pimalai, som kommer från sanskrit, betyder en liten del av paradiset är något han villigt skriver under på.

– Under mina år här har vi arrangerat mängder av bröllop, både små och stora. Att gifta sig på stranden är nog det de flesta vill, säger han.

shutterstock_336873101_webb

IMG_20191119_065449_109_webb

Från rummet på The ShellSea Krabi plumsar vi rätt ner i poolen.

UNDER YTAN

Nästa morgon är det dags för oss att ta en snabb motorbåt ut för att snorkla och uppleva ö-livet. Insmorda med solskyddsfaktor 50 ankommer vi till Koh Haa, en marin natio­nalpark som består av fem små öar. På med cyklop och simfötter, sedan ner under ytan. Att bara simma på ytan räcker gott, sikten är fantastisk och fiskarna många. Trekantiga, blåa, gula, clownfiskar och blåsfiskar och en mängd arter jag inte alls har en aning om vad de heter.

Här ute finns mängder av fina öar att upp­leva och utforska. Vi lägger till vid Koh Kra­dan för att äta lunch. Det är sagolikt vackert, sanden är len och varm, på Instagram-vänliga gungor och grenar tas de där drömbilderna som väcker avund. Det gäller att se till att inte någon är i bakgrunden och stör det fridfulla. Hit ut går det dagsutflykter med lite större båtar, men många har valt att hyra en egen longtailbåt – vilket är det perfekta alternativet om ni vill få lite egen tid. Då turistbåtarna läm­nar uppstår en stund av lugn och känslan av att vara på en nästan privat strand infinner sig.

Den sista anhalten för dagen blir ön Koh Mook där den berömda Emerald Cave finns. Genom en diskret öppning simmar vi in i en magisk och lite läskig kalkstensgrotta. Genom en mörk och snirklande passage tar vi oss fram mot målet. Himlen blir synlig och en lång sandstrand omgiven av grönska väntar oss. Sagans värld är här, skulle ni stanna för länge och tidvattnet stiger – ja då kan ni inget annat göra än att vänta tills det drar sig undan igen. Naturen är mäktig. En sagolik dag avslutas med en smarrig thailändsk middag på restaurang Same, Same But Different som ligger alldeles utanför hotellområdet.

Sista dagen hinner vi även med en mas­sage inne i spastaden på Pimalai Spa – ett spa som vunnit många utmärkelser och även finns med i Conde Nast Johansens Luxury Spa Collection. Varsin signaturmassage är bokad. Innan behandlingen hinner vi svettas i ångbastun som doftar av citrongräs och bada i den varma lilla utomhuspoolen. Av erfarenhet vet jag att massagen i Thailand alltid är av de hårdare slaget, så jag ber om en mjuk mas­sage. Den är långt ifrån mjuk men välgörande och en perfekt avrundning på vår resa.

ny bild_thailand

SNABBFAKTA:


3 ROMANTISKA HOTELL:

The ShellSea Krabi

Boutiquehotell i unikt natur­område.

Tub Kaak Boutique Resort

Lyxhotell perfekt för bröllop eller en romantisk semester eller middag.

Amari Vouge Resort

Lyxigt strandresort i thai­ländsk stil.


3 NATUR- UPPLEVELSER:

Dragon Creast Mountain

Bergsbestigning i national-parken, 565 meter över havet, börja tidigt på morgo­nen och ni är tillbaks lagom till lunch.

Ao Thalane Baye

Här paddlar ni i ett mang­roveträsk. Boka egen guide, eller hyr bara båten.

Bada i ett vattenfall

Det finns många, ett av de allra populäraste är Krabi Hotspring Waterfalls som bjuder på varma bad i av naturen formade badkar.


KONST:

Den konstintresserade letar upp installationen No Sunrise No Sunset, ett projekt som skapades för den thai­ländska biennalen 2018. Spännande.


RESTAURANG:

The Grotto är en häftig restaurang där kalkstens­bergen skapar rumskänslan. Här erbjuds också magiska miljöer för ett bröllop.


SÄSONG:

Högsäsongen sträcker sig från november till mars.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: