Bubblande lycka är rosa – välj bubbel till bröllop

Prosecco är det populäraste bubblet på Systembolaget och den finns även som rosé. Vi tar oss en titt på olika mousserande viner och bubbel till bröllop vars gemensam nämnare är att de alla är rosa. Här är åtta vintips.

Text: Redaktionen Foto: Systembolaget

Lyxigt och romantiskt med rosa bubbel till bröllop

Vill man ha ett bra mousserande vin till ett lägre pris har Prosecco kommit att slå ut allt annat bubbel när det gäller popularitet. Efterfrågan har ökat lavinartat och exporten från Veneto i Italien har exploderat. Det är också ett perfekt val av bubbel till bröllop!

Förra året såldes det 540 miljoner flaskor. Att rosé som stilla vin och som bubbel har varit och är en enormt stor trend världen över har ingen missat. Inte i Veneto heller.  Problemet var bara att man enligt reglerna inte fick tillverka en rosé som en äkta Prosecco.

Efter mycket om och men ändrades till sist de annars mycket strikta vinreglerna så att vi från och med nu kan köpa rosa bubblor som äkta Prosecco.

Snart mer rosa bubbel till bröllop att välja på

– Vi kommer även lansera en rosé-prosecco i det fasta sortimentet 2021, men det är ännu inte klart vilken det blir, säger Sofia Brännborn, pressekreterare på Systembolaget.

Den rosa varianten blir till med 15% från den blå druvan Pinot Nero och resten av den gröna druvan Glera (som innan 2009 också hette Prosecco)

I Storbritannien som har en stor import av Prosecco och där man dricker mest Prosecco i hela världen, har intresset varit stort. Så stort att konsumenter fått skriva upp sig på kölistor för att överhuvudtaget få tag på en flaska rosa Prosecco.

Här kommer några tips på rosa lycka i form av bubbel till bröllop. Tänk på att vissa viner kan vara beställningsvara och årgången vara ändrad.

Ekologisk bling och gott till bröllop

Bubbel till bröllop - Castel Mare Prosecco Rosé Extra Dry

Castelmare är en fräsch och uppfriskande Prosecco med fruktiga inslag av hallon, jordgubb, persika, mango, kiwi och citron. Vinet är ekologiskt och gjort på druvorna Glera och Pinot Noir som vi skrev om ovan. Flaskan ger lite extra bling för pengarna och vår nya redaktör sa ”gott!”

Castel Mare Prosecco Rosé Extra Dry, 79 kr, nr 70385, Italien.

Storsäljande rosa bubbel

Rosa bubbel - Casteloro Prosecco Rosé

Den andra rosa Proseccon kommer från producenten Casteloro som säljer mycket bra av sin vanliga Prosecco. Även denna har ett attraktivt pris om 79 kr. Bärig smak med inslag av smultron, kex, persika och citrusskal.

Vinet passar utmärkt som aperitif och sällskapsdryck eller till sallad och lättare rätter av fisk och skaldjur.

Casteloro Prosecco Rosé. 79 kr, nr 78416, Italien.

Petters rosa bubbel till bröllop

Rosa mousserande vin - P.lex Rosato SpumanteBiologico Brut

Vill ni namndroppa lite på festen så kanske artisten Petters italienska bubbel kan vara ett alternativ. Detta är inte en Prosecco men dock ett mousserande vin från Italien.

Petter sålde 390 831 liter av sin vanliga Spumante förra året på Systembolaget så den säljer bra. P.lex Rosato är ett ekologiskt mousserande rosévin signerat artisten Petter Alexis där av namnet P. lex.

Detta är torrt, friskt och smakrikt bubbel till bröllop med toner av skogshallon, kex och solmogen blodapelsin. Vinet är gjort på druvorna Montepulcian och Sangiovese. Perfekt som fördrink eller till mat som sallad eller eller kanske sushi.

P.lex Rosato SpumanteBiologico Brut. 99 kr, nr 77055, Italien

Prisvärd favorit perfekt för många gäster

Bubbel till bröllop - Louis Bouillot Crémant deBourgogne Rosé Extra

Om ni vill prova rosa bubbel från Frankrike, och nästa champagne, då är det Crémant ni ska köpa. Alltsedan starten 1877 i Nuits-St-Georges har Louis Bouillot varit en erkänd tillverkare av mousserande kvalitetsvin i Bourgogne.

Vinet kommer till på samma sätt som ”riktig champagne”. Det är en mycket prisvärd och kraftfullt bubbel till bröllop som inte kommer att göra någon besviken. Lite söt, men med bra balanserad syra.

Den ska även finnas i magnumflaska. Hör med Giertz Vinimport eller Systembolaget om de kan beställa. Allt blir roligare med magnum. Detta är vår favorit utanför champagne.

Louis Bouillot Crémant deBourgogne Rosé Extra, 129 kr, nr 7781, Frankrike.

Brad Pitts egen rosé-bubbel

Rosa lycka - Château Miraval

Château Miraval, rosévine tfrån Côtes de Provence som Brad Pitt och Angelina Jolie skapade och äger tillsammans med Marc Perrin gjorde stor succé världen över när den kom 2017.

Kändisviner är ju ett fenomen och vissa är nog roligare än bra. Men Miraval är något så ovanligt i denna nisch som en mycket seriös satsning tillsammans med högt värderade vinmakarfamiljen Ferrin.

Vinet är också överraskande bra. Med ett pris på 185 kr på Systembolaget ligger den bland de dyrare. Nu har de just kommit med nyheten att Pitt/Jolie/Ferring ska göra en Miraval Champagne tillsammans med huset Pierre Péters i distriktet Champagne. Vi hoppas kunna se något redan till sommaren.

Château Miraval, 185 kr, nr 99111, Frankrike.

Servera en fantastisk årgång

Bröllopsbubbel - Pol Roger Brut Rosé 2012

Ok. Men OM jag nu vill ha en rosa Champagne och är villig att lägga lite mer pengar för smak och upplevelse? Ja då är vårt tips att köpa Pol Roger Rosé Vintage 2012 som nu finns att beställa via Systembolaget.

Pol Roger baserar sin rosa 2012:a på husets Brut Vintage. 2012 var ett superår som levererade en verkligt fin årgång över hela området. Känns lyxigt att de bygger sin rosé på vin från detta år. Till det adderar de cirkaa 15 procent av ett stilla rött vin från de bästa lägen i Montagne de Reims strax innan buteljering och andra jäsningen.

Därefter har vinet lagrats ytterligare i sex år på sin fällning innan den är färdig att gå till försäljning. Denna champagne är underbar redan nu men kan lagras för att fortsätta att leverera rosa lycka under många år framöver. Extra kul om den var er brudskål på bröllopet. Gjort på Chardonnay och Pinot Noir.

Pol Roger Brut Rosé 2012. 629 kr, nr 77071, Frankrike.

Elegant bubbel till bröllop

Fint bubbel till bröllop - Perrier-Jouët Blanson Brut Rosé

Perrier-Jouët gör alltid elegant champagne. Här blandar de Pinot Noir (50%),Chardonnay (25%) , Pinot Meunier (25%) vilket ger en intensiv arom av mogna bär – jordgubbar, hallon och björnbär, med en hint av exotiskt granatäpple.

Källarmästaren väljer de finaste vinerna från 50 olika krus och blandar med upp till 15% reservevin för att återskapa smaken år efter år. 10-15% tillsatt Pinot Noir tillför inte bara smak, utan även dess distinkta laxrosa ton innan den vilar minst tre år på jästfällning. Går bara att beställa!

Perrier-Jouët Blanson Brut Rosé. 639 kr, nr 78579.

Säkert kort – säkert rosa bubbel

Rosa champagne till bröllop - Ruinart Rosé Brut

En ständig favorit på redaktionen är Ruinart vars rosé borde finnas med i ordinarie sortimentet. Men vi får fortsätta att beställa hem den från Systembolaget. Det är väl värt besväret! ♥

Ruinart Rosé Brut. 699 kr, nr 82872, Frankrike.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: