Ross Harvey – Julklapp från pappa förändrade livet

Av: Jens Christiansen

Engelske fotografen, Ross Harvey, är en av världens mest prisbelönade bröllopsfotografer. Ross har valt ut några av sina bästa bilder exklusivt för Allt om Bröllop och berättar hur allt började.

Ross Harvey har hyllats av alla och fotograferar numera stora lyxiga bröllop världen över. Han är känd för sin avslappnade stil och driver en uppskattad blogg om fotografering. Han föreläser för utsålda hus och är även domare för några av de främsta tävlingarna för bröllopsfoto. Harvey fotograferar bröllop ensam utan en extra fotograf vid sin sida som numera är allt vanligare. Det ställer extra höga krav på honom att bibehålla samma höga kvalité under en bröllopsdag som kan vara upp till 14 timmar. Under den tiden letar han efter den där lilla speciella luckan på cirka 20 minuter då han ska fånga brudparets porträttbild.
Allt om Bröllop har fått en exklusiv intervju med Ross och har valt ut några av sina bästa bilder som vi visar här för att inspireras av.
Hur kom det sig att du blev fotograf?– Det hela började 2006, då jag surfade lite på sajten eBay och råkade få syn på en begagnad Canon 350D. Jag slog till och köpte den rent instinktivt på en impuls, utan tanke på att detta skulle bli en karriär. Det kändes bara rätt. När jag väl fick den i mina händer så förälskade jag mig direkt i fotograferandet. Fotograferade allt i min väg; insekter, stilleben, dokumenterade semestern med mera. Jag kastade mig huvudstupa in i det utan några föreställningar om framtiden utan endast för att det gjorde mig lycklig. Julen 2009 kom att förändra allt och den dagen förändrade mitt liv. Min pappa gav mig en enda julklapp det året vars kort löd; ”följ dina drömmar”. Det var en splitter ny kamera. En Nikon D700! Som extra överraskning hade han även köpt en uppsättning av kameralinser, blixt och andra tillbehör. Jag var som tagen av en stormvind och kastade mig ännu djupare in i fotokonsten.
Du började väl fotografera mode, så var kommer bröllop in i bilden?– Inspirerad av den engelske fotografen Rankin så började jag fotografera mode men kort därefter bad en vän mig fotografera hans bröllop (gratis, så klart…) Jag fastnade direkt. Jag bara visste att detta var rätt väg för mig att gå och studerade allt jag kunde komma över, timme efter timme, dag efter dag, vecka efter vecka. Jag blev professionell bröllopsfotograf året efter, år 2010.
Hur hittade du din stil och vilka förebilder har du själv?– I början av min karriär som bröllopsfotograf så fotograferade jag som alla andra, väldigt traditionellt. Det var inte förrän jag såg det som Jonas Peterson (en svensk bröllopsfotograf) gjort som jag förstod att man kunde fotografera som man själv ville och fortfarande vara framgångsrik. Från och med då frigjorde jag mig från mina tidigare begränsningar och fotograferade bröllop precis så som jag såg världen. Utan restriktioner och utan rädsla. Det var, och är fortfarande, en frigörande känsla och underbar erfarenhet att göra. Rent kreativt uttryckt är det berikande för själen. Jag måste tillägga att förutom, Jonas, så har Erik Clausen (amerikansk fotograf) varit en stor inspiration till att finna modet att forma min egen stil.

rossharvey

rossharvey2

rossharvey3
Hur ser ditt arbete ut idag som bröllopsfotograf?– Hoppar vi nu fram till 2018 så har fotograferandet tagit mig världen runt. Inte bara för bröllop utan även för ”Street Photo” vilket är en annan passion som jag har, samt för olika föredrag och workshops för andra fotointresserade. En kamera fungerar som en portal. Det är en dörröppnare till möjligheten att upptäcka världen på ett djupare plan än du annars skulle. Det är en gåva. Jag är bekväm med min egen stil idag, vilken jag skulle beskriva som kreativ fotojournalism, då det utgör större delen av de bilder jag levererar. Porträtt, vilka jag fortfarande gör, utgör en mindre del. Mitt mål är att berätta en historia. Att dokumentera hela dagen, från början till slut, på ett kreativt sätt. Det är en av anledningarna till att jag ofta levererar 150-200 bilder. Jag önskar att mitt arv ska vara den som en positiv, känslosam, historieberättare.
Hur känner du av trenden med Destination Weddings?– Jag fotograferar en mix av lokala (inom UK) och Destination Weddings. De senare utgör numera ca 75% av mitt arbete. Jag älskar att resa och föredrar att packa lätt, så därför blir det bara två kameror (Nikon 750) och ett par linser. Min arbetshäst, och favoritlins är Nikon 35mm ƒ1.4. Jag fotograferar helst med naturligt ljus och använder bara blixt i nödfall.
Hur ser framtiden ut och hur gör du för att finna inspiration idag?– Nu förtiden så undviker jag att fylla mina tankar med bröllopsfoto. Jag finner inspirationen till mina bilder från vardagliga livet, människor, konst och film. Det finns fördelar och nackdelar med att vara en perfektionist som jag själv är. Jag skulle därför aldrig lämna bort bildbehandlingen till någon annan. Jag ser det som en viktig del i mitt kreativa arbete. Dagens kameror och andra tekniska hjälpmedel möjliggör, stora kreativa och konstnärliga metoder(?) bildernas råformat. Jag avsätter mycket tid per år så därför åtar jag mig inte mer än cirka femton bröllop per år. När jag har avsätt tid för bildbehandling från november till maj, så tar jag mig även tid för mina andra passioner. Det är även för att jag ska hålla mig alert, sugen och fokuserad när jag väl arbetar som bröllopsfotograf.
Vad skapar en bra bröllopsfotograf?– Jag har spenderat decennier med att utforska vår verklighet och medvetenhet; neurologiskt, biologiskt, filosofiskt, kvantum- och klassiskt fysiskt. Allt för att försöka förstå och optimera tanke och psyke för det kreativa uttrycket. Om du inte kan hantera dina tankar och rädslor, så spelar det inte någon roll vilken kamera, linser eller andra hjälpmedel du har. Tanken är fundamentet för allt här i livet. Förstå och optimera detta, och allt annat kommer falla på plats. Det är också temat för de föreläsningar som jag gör och jag blev väldigt hedrad av att få medverka vid TEDx (En del av Ted Talks/red).

rossharvey5

rossharvey4

rossharvey7

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: