Rymdresor: Världen räcker inte till

Foto: Chris Thompson/SpaceX Text: Sofia Lundqvist
Ryssarna har tagit första steget och erbjuder numera lediga säten på sina farkoster. Rymdskutt med hjälp av luftballonger som tar passagerare ut i den tyngdlösa atmosfären blir allt vanligare. Allt om bröllop träffade astronauten Christer Fuglesang för att ta reda på varför vi vill ha mer space på semestern.
Hela universum såg på när Ryssland och USA fightades om rymden likt ”Space invaders” på 60-talet och den legendariska månlandningen är en närmast helig händelse. När NASA:s Curiosity belägrade Mars höll världen andan, så även när österrikaren Felix Baumgartner gjorde sitt legendariska luftballongshopp på en fallhöjd om knappt fyra mil hösten 2012. Och helt ärligt, vore det inte lite coolt att ha varit på Mars, eller i vart fall månen?
– Alla har sett stjärnor och undrat vad som finns där uppe. I universum finns inga gränser, svarar Christer Fuglesang på frågan om varför vi fascineras av rymden.
Totalt har han tillbringat 26 dagar, 17 timmar och 45 minuter i rymden och är idag den enda svensken som gjort en rymdresa, men snart får han sannolikt sällskap.
När blir rymdresor för vanliga turister verklighet?
– Imorgon. Ryssarna har redan börjat med ”spaceflight participants” som innebär att någon kan köpa in sig på en plats om de har ett säte över. Men så kallade ”rymdskutt” som innebär att turister får åka 100 kilometer från jorden och att uppleva tyngdlösheten under några minuter kan i praktiken bli verklighet redan imorgon. En sådan resa tar totalt bara några timmar, så det blir ett kort äventyr som kostar en hel del.
– Ska jag svara på när det blir en rullande verksamhet, då inte bara enstaka superrika personer kan åka, skulle jag säga om tio år. Då kan man säkert åka i banor runt jorden och få en lite längre resa. Det kommer givetvis fortfarande att kosta, men i takt med ökande konkurrens och fortsatt utveckling kommer resorna att gå ner i pris, spår Christer.
2009 bokades de första biljetterna med Virgin Galactic för omkring 200 000 dollar (cirka 1,4 miljoner svenska kronor). Resor som ännu inte har blivit av. Företaget är dock fortfarande det som ligger i framkant gällande resor med just nämna ”rymdskutt”, men andra börjar också utforska möjligheterna. Ett exempel är entreprenören Elon Musk, som lite skämtsamt kallas för ”rymdfarkostens Henry Ford”. Han har tidigare bland annat tagit fram det lönsamma PayPal och 2002 grundade han sitt tredje företag – Space Exploration Technologies (SpaceX). I maj förra året blev företagets farkost Dragon den första kommersiella rymdfarkosten att anslutas till Internationella rymdstationen (ISS). Det lämnade av varor för att sedan återvända till jorden. Företaget har med andra ord en del affärer med NASA och i augusti tilldelades SpaceX 440 miljoner dollar för att vidareutveckla Dragon, som i framtiden även ska kunna transportera människor till rymden.