Hur du blir en bra bröllopskoordinator för ditt eget bröllop

Skapa ditt drömbröllop genom att vara din egen bröllopskoordinator

Att börja planera sitt eget bröllop kan vara överväldigande. Men misströsta inte - bröllopskoordinator Nina Andersen guidar dig genom djungeln av råd från vänner, bröllopsleverantörer och att göra-listor. Och vips så är du projektledare för ditt eget bröllop!

Text: Nina Andersen v. @prosjektbryllup Foto: Nolita Studio

Första steget som bröllopskoordinator – gör en plan

När datumet är satt och det är dags att komma igång bör du börja med att göra en detaljerad plan. För att komma igång med detta:

Gör en stor tankekarta och få ner allt du behöver för att boka och vad du ska beställa till den stora dagen. Allt från festlokalen och catering till fotograf och blommor.

Sedan skapar du ett snyggt Excel-dokument (eller annat format som du föredrar, till exempel Google Docs) där du skapar en kolumn för typen av bröllopsleverantörer. I nästa kolumn skriver du ner företagets namn (när det är bokat).

Därefter en mycket viktig kolumn – datum! Ge dig själv deadlines – och håll dem. För att hålla huvudet över vattenytan under bröllopsplanering är det här ett av mina viktigaste tips. Genom att sätta deadlines undviker du stress i onödan och du kan använda dem som en morot när du har kört fast.

När något är bokat eller klart – bockar du för färdigt. Det ger en känsla av seger!

Genom att agera bröllopskoordinator för ditt bröllop blir planering och förberedelser mycket roligare

Kom ihåg!

Så fort du känner dig stressad över något (jag lovar, det kommer). Sätt dig ner och titta på planen – är alla deadlines under kontroll? Om så är fallet, slappna av!

Om inte, dra iväg några e-mail och få undan det du behöver göra. Genom att lägga upp och följa en tydlig plan kommer du definitivt att känna att du har en lugnare, mer strukturerad planeringsprocess och inte behöver stressa upp dig i onödan.

Det handlar om att ta kontroll över planeringen – känna att du fattar rätt beslut vid rätt tidpunkt.

Nina Andersen, Ditt Bröllops planeringsexpert
Brud kramar sin brudtärna på bröllopsdagen

Steg två: Budgeten

När planen är satt och genomarbetad sätter du som bröllopskoordinator en budget. Jag rekommenderar att du gör detta innan du börjar boka leverantörer. De flesta av oss har en budget att förhålla oss till, och detta är ofta det första leverantörer frågar dig om när de kontaktar dem med en förfrågan.

Budgeten kanske inte räcker till allt du drömmer om till din bröllopsdag. Då är det dags att kika på er prioriteringslista. Vad är viktigast för er? Vilken stämning vill ni skapa på er bröllopsdag? Är en dyr klänning viktigare än en 5-rätters middag? Sådana prioriteringar är individuella, var sann mot er själva och era önskemål inför bröllopsdagen.

Här är det också bra att använda en gammaldags tankekarta eller mind-map för att komma igång. Plocka fram din excel igen med planen och gör en kolumn med den förväntade kostnaden och en för det belopp det faktiskt kostar. På så sätt kan du hela tiden ha kontroll över alla utgifter och vad som finns kvar av din budget.

Och räcker inte budgeten till? Då är det dags att bli kreativ som bröllopskoordinator!

Steg tre – de sista dagarna innan bröllopet

De sista stegen, och tidsplanen för bröllopsdagen, ser ungefär likadant ut som den första planen, men här är det tidpunkter istället för leverantörer. För på själva bröllopsdagen och middagen är det tiden som blir viktig.

Genom att som bröllopskoordinator ha bra och genomtänkta planer som är ordentligt nedskrivna – blir det lättare för er att slappna av på den stora dagen, och för alla som ska jobba och bidra med något på under dagen.

Kom ihåg att delegera uppgifter och förmedla även ansvaret tydligt till personerna som det berör. Detta säkerställer att dagen och middagen får ett bra flyt. Och jag garanterar att alla som jobbar under bröllopsdagen får en bättre och mer förutsägbar dag på jobbet.

Så ta kontrollen som bröllopskoordinator för ditt eget bröllop och lägg ordentligt med tid på att göra bra och tydliga planer från början till slutet av bröllopsdagen. Och jag garanterar dig att det blir roligare att göra bröllopsplanering och du undviker oönskade överraskningar och stress.

José Ramón Casás & projektledare och bröllopskoordinator Nina Andersen

Lär känna vår bröllopskoordinator

Hej, jag heter Nina Andersen och tillsammans med min sambo José Ramón Casás driver jag företaget Prosjekt Bryllup. Där jobbar jag som bröllopskoordinator med huvudfokus på destinationsbröllop till Spanien och Portugal, men jag gör även bröllop i Norge.

Jag började som bröllopskoordinator 2012, men då på mitt tidigare företag Beautiful Wedding. Jag har arrangerat över 40 stora bröllop i Norge och i NYC. De flesta av oss gifter sig bara en gång, så de erfarenheter och lärdomar vi tar med oss efter bröllopet vi arrangerar är mycket värdefulla för andra.

Som bröllopskoordinator har jag upplevt många olika saker, bröllopspar som kommer försent, trycksaker som inte kommer i tid, berusade gäster som plötsligt vill hålla långa bröllopstal under middagen, gäster som får värmeslag – listan är lång. Som tur är, är jag lösningsorienterad och det har alltid gått bra. Men samtidigt har det gett mig mycket erfarenhet och kunskap om hur man undviker oönskade situationer och stress vid planering och genomförande av bröllop.

Följ gärna #planleggingseksperten för tips!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: