Samkönad vigsel: Så kan du tänka kring din ceremoni

Samkönad vigsel

Ska du gifta dig, men är osäker på hur en samkönad vigsel går till? Här förklarar en erfaren bröllopskoordinator hur deras ceremoni skulle kunna se ut (för nej, det är så klart ingen skillnad på ett straight och queer-bröllop) – Kärlek är kärlek!

Text: Stine Nibe Ravneberget Foto: Danie Franco via Unsplash

Är du i färd med att planera ditt bröllop, men funderar på det praktiska och hur en samkönad vigsel kan se ut? Alla par ska ha möjlighet att skapa en ceremoni som passar dem, menar experterna.

Här förklarar bröllopsexperten hur ceremonin vid en samkönad vigsel kan se ut.

Experterna tipsar om samkönad vigsel

– Våra ceremonier är anpassade för alla – oavsett vem du gifter dig med. Generellt sett är jag mån om att det är brudparet och deras önskemål som ska stå i centrum för bröllopet, säger Elin Olsen-Nalum, senior rådgivare på norska Humanistene.

Hon har själv gift sig samkönat.

Humanistene är en norsk religiös och politiskt obunden organisation som arbetar för ett inkluderande och mer rättvist samhälle. De utför också borgerlig vigsel, precis som våra svenska vigselförrättare.

TIPS! Hos Länsstyrelsen och hos din kommun hittar du en lista över alla utsedda vigselförrättare i Sverige.

Alla par bör få möjlighet att skapa en ceremoni som är rätt för dem. På det sättet är det ingen skillnad på en heterosexuell och en samkönad vigsel, förutom preferenser som brudparet själva kan ha. Vårt förslag till upplägg och texter är skrivna med tanke på att det ska passa alla.

Dubbelkolla gärna att din vigselförrättare eller präst står bakom samkönat äktenskap. De allra flesta gör det, men du vill gärna vara helt säker.

Elin Olsen-Nalum

Elin Olsen-Nalum. Foto: Humanisterna

– Det är givetvis en självklarhet hos oss, men det är tyvärr inte alltid så överallt. Det är avgörande att ha en bra relation med den som ska viga er för att skapa den ceremonin och den stämning ni önskar på er bröllopsdag.

Utan ömsesidig tillit och förståelse blir det inte bra, säger hon.

Utför alla vigselförrättare och präster samkönad vigsel?

Borgerliga vigselförrättare är utsedda av Länsstyrelsen och kan inte vägra ett par vigsel.

Även Svenska kyrkan står för samkönad vigsel, men en enskild präst kan däremot välja att avstå en samkönad ceremoni. Kyrkan ska då erbjuda en präst som kan genomföra vigseln. Ett krav är dock att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan.

Däremot är det fortfarande många andra trossamfund som fortfarande inte viger homosexuella par. Det enligt en rundringning av SVT för några år sedan.

Religion spelar ingen roll. Alla våra vigselförrättare viger samkönade par med självklarhet. Alla människors lika värde är våra viktigaste värderingar och genomsyrar allt vi gör.

– När äktenskapslagen blev könsneutral 2008 stod Humanisterna redo och var ett av de första i Norge som stolt kunde erbjuda vigslar för samkönade par, säger hon.

– Sedan dess har vi funnits för alla – oavsett kön eller läggning – och det kommer vi att fortsätta med. Som stolta ambassadörer för hbtq-rättigheter har vi gift många par och firat kärleken med dem.

– Det är fantastiskt! Kärlek är kärlek oavsett vad.

Två män byter ringar med varandra

Bröllopskoordinator Nina Andersen säger att ceremonin vid en samkönad vigsel är exakt densamma som vid ett straight bröllop.

– Vi är inte längre bundna av traditioner på samma sätt, så folk kan själva välja vad de vill ha, fortsätter hon.

Andersen driver Prosjekt Bryllup tillsammans med José Ramón Casás Sabarís.

– Det är givetvis fortfarande en vigselceremoni, oavsett om det är en kristen eller borgerlig ceremoni.

Hon gissar att de flesta homosexuella par väljer en borgerlig bröllopsceremoni, medan lite färre går för en kristen vigsel.

– Det är nog lite lätt att känna att det finns fler fördomar från den kristna gemenskapen, då alla präster inte vill vigda homosexuella och det därför kan kännas mer obekvämt för paret skulle jag tro.

Det kanske känns tryggare att viga sig borgerligt. Men det finns så klart väldigt många präster som viger homosexuella – och det finns kristna homosexuella, som också ska ha möjlighet att gifta sig i kyrkan.

Nina Andersen med tips til likekjønnet bryllup

Nina Andersen och José Ramón Casás Sabarís i Project Wedding. Foto: Nolita Studio

När det gäller själva ceremonin är det exakt samma sak vid ett samkönat bröllop som vid ett heterosexuellt, enligt Andersen.

– Det är ett helt vanligt bröllop – det handlar ju egentligen bara om kärlek, understryker hon.

Om man båda går längs altargången eller inte bestämmer brudparet själva. Det varierar mycket även vid straighta bröllop. Svenska kyrkan förespråkar dock att man går gemensamt då de vill tycka på jämlikheten i ett äktenskap. Att brudens far lämnar över sin dotter till brudgummen, är för många i Sverige ett gammalt och ojämnställt synsätt.

Samkönad vigsel i kyrkan

Ni kan välja att gå in i ceremonin tillsammans – många gör det. På ett bröllop som jag en gång arrangerade gick paret in från varsin sida, möttes på mitten och gick tillsammans resten av vägen. Det var väldigt vackert!

Nina Andersen

I övrigt består ceremonin av detsamma som vilken annan vigsel som helst, med psalmer och vägledande ord, enligt Nina.

– Många vigselförrättare och präster erbjuder möte med brudparet inför ceremonin och pratar då om hur man vill lägga upp det. Jag vill också tipsa om att hämta inspiration från Instagram och Pinterest.

– Ett bröllop är ett bröllop, oavsett kön.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: