Så lyckas ni med bordsplacering på ert bröllop

Bordsplacering på bröllop

För att bordsplacering på bröllop ska bli riktigt bra krävs det en hel del eftertanke. Gör en traditionell placering eller bryt mot alla regler!

Text: Redaktionen Foto: Unsplash

Regler för bordsplacering på bröllop

Vid bordsplacering på bröllop är honnörsbordet det bord där brudparet sitter och där brukar den närmsta familjen också vara placerad. Enligt traditionell placering är den gyllene regeln att ju närmare släkt med brudparet, desto närmare placerad.

Nära släkt är alltså graderad högst men det kan ibland bli svårt att få ihop en sådan bordsplacering som känns riktigt bra och där alla trivs med sin bordsgranne. Våga därför att bryta mot traditionen.

Skilda föräldrar

Nuförtiden kan familjekonstellationer anta många skepnader och det kan vara klurigt att veta hur du ska placera exempelvis skilda föräldrars nya partners.

Har alla en god relation med varandra kan de absolut sitta vid honnörsbordet så länge det känns bra för er. Misstänker ni däremot att det är lite känsligt gör ni bäst i att ge dem en placering på lagom avstånd från varandra.

Bordsplacering på bröllop enligt svensk tradition

Enligt svensk tradition ska gifta par inte sitta bredvid varandra till bordet, däremot sitter förlovade par bredvid varandra.

Traditionen säger också att det ska vara varannan dam och varannan herre. En grundregel är då att bordsdamen alltid sitter till höger om bordsherren. För en lyckad bordsplacering är dock egentligen det allra viktigaste att alla har någon som de känner i sin närhet.

Var inte heller rädd för att blanda vänner och släktingar. Våga lita på att era gäster hittar trevliga samtalsämnen att prata om.

Varför inte tänka helt annorlunda och som bröllopspar byta platser under kvällen. Då möter ni fler av gästerna.

Bordsplacering vid bröllop för samkönade brudpar

Om ni är ett samkönat brudpar är det lätt att bli osäker på bordsplaceringen. Traditionen säger ju att brudparet sitter bredvid brudens mor och far – men hur tänker man då här?

Även om bröllop kan vara väldigt traditionsbundet så kan det vara skönt att veta att seder förändras hela tiden. Och traditionen måste inte heller följas.

Är ni exempelvis två brudar som gifter er kan lösningen vara att båda två har sin pappa bredvid sig och tvärtom. Är ni två brudgummar så placerar ni kanske respektive mödrar vid er sida.

Bordsplacering vid runda bord

  • Fördel: Inget honnörsbord eller traditionell placering behövs.
  • Nackdel: Borden kan bli ”isolerade” från varandra och man ser inte så många av de andra gästerna.

Bordsplacering vid gaffelform

  • Fördel: Klassiskt och elegant. Lätt att se alla gästerna.
  • Nackdel: Vid ett mindre bröllop kan ”tänderna” bli korta om ni inte har så många gäster. Satsa då på en U-form i stället.
Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: