Så bär du brudslöja

Brud med lång brudslöja

Brudslöja är en traditionell accessoar och många tycker att den hör till ett klassiskt bröllop. Slöjan har också gått i mode genom tiderna. Om slöja är ett måste är tudelat.

Text: Redaktionen Foto: Lindísima
Annons
AoB_Instagram_Artikkel_og_Kategori

Brudslöja har stor symbolik

På den romerska tiden bar bruden svallande vita dukar för att täcka ansiktet. Med tiden blev brudslöja symbolisk för brudens oskuld. När brudgummen lyfte upp slöjan och såg sin brud i ögonen betecknade det att hon blev hans.

Senare blev slöjan bara en vacker accessoar. Under 1900-talet såg vi flera varianter på slöjan både vad gällde stil och längd och idag finns ett helt hav av brudslöjor att välja mellan.

Mycket tycker att brudslöja ger en touch av elegans och romantik till brudens utseende.

Välj en brudslöja som passar just dig

Om du väljer att bära slöja bör du tänka på att välja en modell och färg som passar till din brudklänning och din ansiktsform.

Kom även ihåg att möjligheterna kring din bröllopsfrisyr blir begränsade av en brudslöja. Glöm inte att berätta för din frisör om du ska bära slöja och se till att slöjan kan komplettera din frisyr.

En brudslöja går att fästa högt på huvudet eller lågt i nacken. Om du vill kan frisören fästa den löst så att du kan plocka av den efter vigseln.

Lång, kort eller mittemellan-slöja

Längd, färg och form på slöjan väljer man beroende på vad som passar en själv och den klänning man valt. Be om råd i butiken där du köper eller hyr brudklänning.

Kort brudslöja passar för den som föredrar ett mer avslappnat och modernt utseende. Slöjan når då vanligtvis till axlarna eller strax under och kan vara utformade med spets, tyll eller silke. En mellanlång brudslöja brukar ungefär gå till brudens midja eller högt.

Långa brudslöjor är det mest traditionella och ger en klassisk stil. De kan vara flera meter långa och sträcker sig ofta ända ner till golvet. Dessa brudslöjor passar för bröllop med en mer traditionell eller klassisk atmosfär.

Brudslöjor på catwalken

På brudcatwalken ser vi just nu en hel del slöjor – allt från klassiska varianter till nyare versioner.

Francis Montesinos brudslöja, 2014.

Francis Montesinos, 2014. Foto: Barcelona Bridal Week.

Jesus Peiro, mellanlång brudslöja 2014.

Jesus Peiro, 2014. Foto: Barcelona Bridal Week.

Franc Sarabia, 2014.

Franc Sarabia, 2014. Foto: Barcelona Bridal Week.

Ivory & Co, kort brudslöja 2014. 

Ivory & Co, 2014. Foto: National Wedding Show London.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: