Så blir du bekväm i din kropp på bröllopsdagen

Av: Frida Jönsson Foto: Lina Eidenberg Adamo

Den stereotypa bilden av hur en brud ”ska” se ut kan lätt skapa osäkerhet. Kroppsaktivisten Linda-Marie Nilsson vill krossa normerna och tipsar om hur du njuter av din stora dag utan hjärnspöken.

Urtypen av ”en vacker brud” kan få vem som helst att bli osäker på sig själv inför sitt bröllop och för oss som drar storlek 42 och uppåt är det svårt att hitta klänningsmodeller på Pinterest som ser ut som vi själva. Många bilder visar smala brudar med perfekt smink, tjockt hårsvall som ligger perfekt över sylvassa nyckelben och ett strålande leende med vita, raka tänder.

Så hur gör man för att komma över hjärnspökena som viskar om att man måste gå på snabba inför-bröllopet-dieter, lära sig använda kontaktlinser istället för glasögon och skaffa dyra extensions för att få till Hollywood-lockar inför den stora dagen?

Linda-Marie Nilsson la ut en bild på sig själv i bikini när hon var 20 år gammal och skrev ”jaja, kan alla med platta magar lägga upp sina strandbilder, så kan jag det också!”. Bilden spreds över hela världen och fick tusentals kommentarer från olika människor, mestadels kvinnor. Nu kallar hon sig Kroppsaktivist och skrivit boken ”Så lärde jag mig att älska min kropp” om hur hon kom till insikten att alla storlekar är vackra.

– Vissa som skrev till mig när jag la ut bikinibilden var 75 år och skrev att de inte vågat visa sig på stranden på 50 år för att de skämdes över sina kroppar, men att de efter att ha sett mig i bikini nu skulle gå och köpa en baddräkt. Andra var flickor på 10 år som skrev att de inte vågade vara med på idrotten för att de inte ville klä av sig och visa sina kroppar för de andra i klassen, men efter att de sett mig visa mig som jag är skulle de försöka vara med på nästa lektion. Där och då insåg jag för första gången hur stort det här problemet är, att så otroligt många tyvärr mår så dåligt över hur de ser ut, och att jag absolut inte var ensam om att ha gjort det under en stor del av mitt liv.

Linda-Marie är övertygad om att vi färgas av media när det gäller bilden av hur en brud ”ska” se ut.

– Bilden av en ”perfekt brud” målas ofta upp i allt från Hollywoodfilmer till reklamannonser för brudklänningar och den bruden ser tyvärr nästan alltid likadan ut – hon är nämligen alltid smal. Vi får sällan se brudar som ser ut på alla de olika sätt en människa faktiskt kan se ut på, vilket gör att vi ofta eftersträvar att se ut som idealbilden vi alltid matas med.

bekvamkropp_2


Kolla upp klänningsbutiken på förhand

Att prova ut en brudklänning ska kännas pirrigt och förväntansfullt, men svåruppnåeliga ideal och snäva normer kan göra att blotta tanken på att stå i ett provrum och inte få igen ett blixtlås får en att kallsvettas. Linda-Marie har flera gånger gråtit i olika provhytter, men hon har också genom öppna brev rutit upp mot klädkedjor som ändrat sitt storlekssystem och gjort plaggen mindre (med resultatet att kunden plötsligt inte längre passar i sin vanliga storlek, trots att kroppen är oförändrad). Hon tipsar därför om att kolla upp butikens storleksutbud på förhand genom att gå in på affärens hemsida eller ringa och fråga personalen, så att man vet att de faktiskt har ett utbud av brudklänningar i ens egen storlek.

– Jag väljer bort att gå och shoppa i vanliga butiker som jag redan vet enbart har små storlekar, berättar Linda-Marie. Det gör jag för att slippa stå där i ett provrum och känna mig ovälkommen och istället letar jag i förväg upp butiker som jag vet kommer att ha något att erbjuda mig. När man hittat rätt butik och går in på sin provning poängterar Linda-Marie att man inte ska fastna i oönskade tips om vilken typ av klänning som ”ska” passa oss med större storlek.

– Prova exakt de klänningar som du tycker är fina när du ser dem hänga framme! Tänk aldrig på vad som kanske passar ”din kroppstyp”, som vissa tidningar tyvärr skriver om ibland, utan prova allt det du själv tycker om. Din stil och din smak sitter ju inte i din kroppsform eller storlek.

Vad man tycker om är ju såklart olika för alla, men tror du att det finns någon gemensam nämnare, någon modell eller speciellt tyg, som får en att känna sig lite mer bekväm?

– Jag tror att lite stretchigare material i klänningen kan kännas bekvämt för de flesta, eftersom det formar sig mer efter hur kroppen faktiskt ser ut istället för att kroppen ska forma sig efter ett stumt tyg som inte ger med sig. Dessutom är det ofta lättare att röra sig fritt om det finns lite följsam stretch i tyget, och kanske dansa fram längs altargången efter att du sagt ja!

bekvamkropp_Tänk på känslan istället för vinkeln

När rätt klänning är hittad och inhandlad kommer till slut dagen B. Det är svårt att komma ifrån att du på din bröllopsdag står i centrum hela tiden. Trots allt är det en av livets mest minnesvärda dagar och för att kunna blicka tillbaka på den är det vanligt att bröllopsfotografen inte bara plåtar ceremonin utan hänger med redan från morgonen för att föreviga smink och förhandsfix. När hela dagen ska fångas i kameralinsen kan en obekväm känsla komma krypande om man inte är helt van vid att fotas ur olika vinklar. Linda-Marie menar att den går att mota i grind genom att minnas den fina anledningen till att man blir plåtad. Det kan låta självklart, men när osäkerheten

knackar på dörren är det är inte dumt att aktivt tänka på att det är känslorna istället för utseendet som står i fokus.

– Det viktigaste är att komma ihåg varför man gifter sig. Man gifter sig ju inte för att se snygg ut i en klänning eller posera på ett speciellt vis på ett foto, man gifter ju sig för att man vill dela livet med den man älskar och visa hela världen att man har valt varandra.

Enligt Linda-Marie är det också bra att tänka på att alla människor på bröllopet, både din blivande och dina gäster, vill dig väl.


Kom ihåg att alla som är där faktiskt tycker om dig och älskar dig precis som du är, annars hade de ju aldrig kommit för att fira din dag med dig! Och om du efteråt ser bilder från bröllopet på dig själv som du inte är nöjd med, kanske för att de är tagna ur en vinkel du inte är van att se dig själv i, påminn då dig själv om vad du kände i ögonblicket när bilden togs. Visst var du lycklig, kär och kände dig älskad då? Du kanske kommer att tycka att bilden av dig själv är lite finare när du minns känslan du faktiskt bar med dig i just den stunden som kamerablixten brann av.

För att bära vidare stoltheten över dig själv även efter bröllopsdagen har Linda-Marie flera tips på hur du blir bättre vän med din kropp i vardagen:

– Avfölj konton i sociala medier som får dig att må dåligt, kanske de som vikthetsar eller skriver om dieter, och börja istället följa kroppsaktivister som kan peppa dig att vara nöjd med dig själv. Du kan också gå runt naken eller i underkläder hemma och göra allt som du brukar göra påklädd, som att tvätta, kolla på tv eller städa. Och säg inget till dig själv som du inte skulle säga till människor du älskar! När du tänker en elak tanke om dig själv eller din kropp, tänk på hur det skulle kännas att säga samma sak till din mamma, pappa, bror, syster, partner eller bästa vän. Det känns inte bra alls, så säg det inte till dig själv heller.


Linda-Marie Nilsson


Ålder: 26.
Bor: Stockholm.

Familj: Sambo med pojkvännen Emil Assergård.

Gör: Författare, journalist, influencer, kroppsaktivist.

Aktuell: Med boken ”Så lärde jag mig att älska min kropp” (Norstedts).

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: