Skydda din ring mot slitage och få den att hålla livet ut

Ring i vit ask

Vigselringen kommer du att bära varje dag. Här får du tips och råd om hur du tar hand om din ring på bästa sätt.

Text: Jacqueline Rova Foto: Unsplash

Så tar du hand om din ring

En ring som du bär varje dag blir utsätt för många olika saker och det är helt naturligt med ett visst slitage. Ta därför gärna av dig ringen när du utför vardagssysslor som att laga mat, diska eller bär tungt. Så skyddar du den enklast mot slitage.

Under en dag blir din ring också utsatt för ämnen som bidrar till att metallen kan förlora sin lyster, så som skönhetsprodukter, smuts, avgaser och fett. Ta därför för vana att torka av ringen regelbundet med en mjuk trasa, så behåller den sin glans och lyster längre.

I och med att du bär ringen varje dag kommer den ofrånkomligen att bli utsätt för slitage som kan ge repor och små hack. De flesta tycker att detta bidrar till att ge ringen en charmig patina. Och att ringen får åldras i samma takt som du själv. Men du kan givetvis också lämna in ringen för att få den putsad och för att slipa bort smårepor.

Ring som ligger i en hand

Ge ring av vitt guld extra lyster

Har du en ring av vitt guld är den ytbehandlad med en vit ädelmetall som heter rodium. Den har som syfte att ge ringen extra lyster. När du använder ringensker ett naturligt slitage, och rodiumet nöts långsamt bort. Vi rekommenderar därför att du lämnar in ringen vid behov för att förnya ytskiktet, så kallad omrodiering.

Kraftiga temperaturväxlingar kan orsaka sprickor

Diamant är världens hårdaste material, men stenarna i din ring kan ändå råka ut för slitage. Till exempel kan kraftiga temperaturväxlingar orsaka sprickor, och vissa stylingprodukter och parfymer kan fläcka stenen.

En ring med ädelstenar eller diamanter rengör du enklast med ljummet vatten och lite diskmedel. Du kan skrubba försiktigt med en mjuk tandborste och sedan torka med en mjuk luddfri duk.

Förvara ringen på ett sätt så att den inte skrapar emot andra smycken, speciellt inte emot andra diamanter. Vi rekommenderar att du lämnar in ringen en gång om året för att se över infattningar och stenar.

Vigselringar är inte ett krav enligt äktenskapsbalken

Vigselringar är inte ett måste, men så klart väldigt fint att byta. Foto: Sandy Millar via Unsplash

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: