Så förbereder ni er för livet ihop

I samarbete med Lexly.se

Snart dags för bröllop? Förutom att förbereda vigsel, middagen och festen är det nu också läge att förbereda er för livet ihop. Det många missar att tänka på är nämligen att ett äktenskap även är ett stort juridiskt steg som kan påverka både ekonomi och arvsrätt. Helena Koos, senior jurist på Lexly, menar att par, genom att prata om juridik och ekonomi i ett tidigt skede, kan stärka sin relation inför framtiden.

– Att gifta sig och äntligen få känna att ”nu är det vi på riktigt” är fantastiskt! Men många glömmer att man genom att ingå äktenskap med varandra också ingår en juridisk förbindelse. Det kan kännas jobbigt att prata om saker som ekonomi, äganderätt och testamente, men genom att prata om det i ett tidigt skede kan ni lägga grunden för en fantastisk relation och framför allt – undvika bråk och konflikter i framtiden, menar Helena Koos, senior jurist på
Lexly.

När man gifter sig börjar äktenskapsbalken att gälla och makarna får då något som kallas giftorätt. Ni äger liksom tidigare era egna tillgångar och ansvarar var och en för era egna skulder men vid en eventuell separation ska värdet av allt ni äger delas lika mellan er. Genom att skriva ett äktenskapsförord kan man själv bestämma om man vill undanta något från hälftendelningen och skydda något som känns viktigt. Många har idag bilden av att ett äktenskapsförord bara är till för en väldigt rik person som gifter sig och inte vill dela med sig av sin rikedom. Men med ett äktenskapsförord har båda makar möjlighet att skydda det som är viktigt just för dem menar Helena.


– Mitt tips till alla som står inför ett äktenskap är att sätta sig ner tillsammans och prata om vilka tillgångar var och en har och om det finns något som var och en bör behålla enskilt om man mot förmodan skulle gå isär någon gång i livet? Kanske har någon av er ett privat pensionssparande, ett ärvt sommarhus som idag ägs med syskon eller ett företaget som man byggt upp under många år?

Planera för framtiden

Arvsrätten i Sverige innebär att gifta ärver varandra och att barn ärver sina föräldrar när båda föräldrarna gått bort. Särkullbarn, det vill säga barn som inte är gemensamma, har däremot rätt att få ut arvet från sin förälder direkt, till skillnad från gemensamma barn. Detta innebär i praktiken att gifta par som har särkullbarn inte ärver varandra fullt ut.

– Jag rekommenderar alla par, särskilt de med särkullbarn, att skriva testamente. Det skapar förutsägbarhet och gör att saker och ting blir så som ni tänkt er. Finns särkullbarn, behöver dock testamentet ofta kompletteras med en livförsäkring. På så sätt kan du säkerställa att din partner har råd att bo kvar i ert gemensamma hem, samtidigt som dina barn får ut det arv de har rätt till, förklarar Helena.

Något annat som många missar att prata om är vad som skulle ske om någon av er skulle råka ut för en olycka eller senare i livet bli dement. Genom att skriva en framtidsfullmakt kan du bestämma vem som ska ta beslut i ditt ställe, om du själv inte längre kan.

– När du skriver en framtidsfullmakt kan du också själv bestämma vad den ska omfatta. Det kan exempelvis vara att betala räkningar, förvalta tillgångar som du har på banken, ta hand om avtal om hyra eller olika abonnemang. Att ha en framtidsfullmakt på plats kan underlätta väldigt mycket för både den som skrivit fullmakten men även för dennes partner, berättar Helena

Avslutningsvis vill Helena ta kål på myten om att juridik är en romantikdödare.

– Att prata om tillgångar och avtal kan för många låta lite oromantiskt, men jag skulle vilja hävda att det är precis tvärt om. Att vilja varandras bästa, nu och för alltid, är romantiskt och genom att på förhand bestämma hur ni vill att saker och ting ska bli kommer ni ha trygg grund att stå på inför framtiden, avslutar Helena.

Vill ni få en kostnadsfri genomgång av hur juridiken påverkar ert nya liv tillsammans? Hos Lexly kan du alltid boka ett kostnadsfritt inledande samtal med jurist


HelenaKoos_Jurist_Lexly_lowres

Helena Koos, senior jurist på
Lexly.se

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: