Så funkar det med efternamn

Foto: Max Alm-Norell Text: Hanna Wallberg

Hur är det egentligen med efternamnen? Vilket efternamn ska ni ta som nygifta? Vilket efternamn får ni ta? Vi på Allt om Bröllop har gjort en djupdykning i ämnet.


Vem tar vems namn?

Det finns inga regler som säger att kvinnan ska ta mannens efternamn när de gifter sig. 1920 infördes en lag i Sverige som sa att kvinnan alltid skulle ta sin makes efternamn men 1964 togs lagen bort och gjorde det möjligt för kvinnan att behålla sitt efternamn. Idag är det fritt fram för paret att själva välja vilket efternamn de vill bära i äktenskapet. Har makarna olika efternamn och skaffar barn kan de anmäla vilket efternamn som barnet ska få till Skatteverket. Om föräldrarna inte skickar in någon anmälan innan barnet är tre månader får barnet automatiskt mammans efternamn.


Vilket efternamn får ni ta?

Ni kan utan problem välja något av de efternamn ni har idag, så länge det inte är ett namn som någon av er tagit i ett tidigare äktenskap. Vill ni ta ett helt annat efternamn finns det regler att rätta sig efter. Släktnamn måste ha burits som efternamn i minst två generationer i rakt nedstigande led och senast inom fyra generationer från och med dina föräldrar. Och vill ni bilda ett eget efternamn fi nns det en mängd regler. Bland annat får det inte ha burits av någon i Sverige tidigare.


Vart vänder man sig?

Namnbyten hanteras av två olika myndigheter, PRV och Skatteverket. Vilken myndighet ni ska vända er till beror på vad för sorts ärende det gäller. Ska en av er ta den andres efternamn i samband med att ni gifter er är det Skatteverket ni vänder er till. Den blanketten skickas ut automatiskt när ni beställer hem hindersprövningen. Ska ni ta ett helt nytt efternamn, till exempel genom att slå ihop era efternamn till ett, är det PRV ni ska kontakta.


Vad kostar det?

Ska en av er göra ett vanligt namnbyte hos skatteverket kostar det ingenting, så länge ni ansöker om detta senast i samband med vigseln. Ska ni däremot ansöka om ett nytt namn hos PRV kostar det 1 800 kronor. Att beställa nytt körkort och pass kommer också kosta en slant. Nytt körkort kostar ca 150 kronor och nytt pass kostar ca 350 kronor.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: