Så fungerar det med save the date

save the date

Save the date är både ett roligt och smidigt sätt att bjuda in till bröllop och har många fördelar. Vi förklarar vad som gäller och hur du gör.

Text: Redaktionen Foto: Frida Rönnholm

Förbered gästerna på bröllop med Save the date

”Save the date” har som syfte att förbereda gästerna på vilket datum de ska reservera i sina kalendrar. På så vis försäkrar ni er om att gästerna inte hinner boka in semesterresor eller andra tillställningar på just er dag.

Det är ett bra sätt att ge sig själv mera tid att förbereda detaljer för den riktiga bröllopsinbjudan. Det enda ni måste skriva i en save the date-inbjudan är att ni ska gifta er och vilket datum det kommer att bli. Det är även bra om ni kan uppge på vilken ort bröllopet kommer att äga rum.

En save the date är helt enkelt en sorts mini-inbjudan.

När ska du skicka Save the date-kort?

Save the date-kort brukar man skicka ut ungefär sex till åtta månader innan bröllopet, eller tidigare. Det finns ingen övre gräns och ju tidigare era gästerna vet att bröllop är stundat desto bättre!

Särskilt klokt är det att skicka ut den här typen av inbjudan om ni håller bröllopet mitt under semesterperioder eller om ni ska gifta er utomlands.

Save the date bygger förväntningar

Detta är också ett roligt sätt att trigga förväntningarna inför ert bröllop. Utan vidare detaljer blir vänner och familj nyfikna och börjar spekulerar. Det gör också att fler tackar ja och inte vill missa det som ska hända. Skriv gärna en lockande text som skapar uppmärksamhet.

Dessutom ger det även bröllopsgästerna mer tid att förbereda sig inför festligheterna. Det kan vara att planera ledighet från jobbet eller semester, inköp av kläder och tid att klura på en bra present.

Bröllopsinbjudan med save the date

Riktig inbjudan med vidare information

När det närmar sig bröllopet skickar ni ut en riktig bröllopsinbjudan. Den ska innehålla så mycket information som möjligt för att hjälpa gästen. Här kan ni även beskriva vilken typ av tillställning det blir, om ni kommer att bjuda på något och var ni kommer att vara samt eventuell vägbeskrivning.

Inbjudan bör även innehålla klädkod, information om värdpar och/eller toastmaster samt önskemål för bröllopspresenter. Här bör även vara ett OSA-datum. Alltså när ni vill att gästerna ska meddela om de kan komma eller ej.

Gör egna inbjudningskort

Du kan göra egna inbjudningskort genom att klippa och klistra, alternativt beställa på nätet från exempelvis Önskefoto. Du kan också skapa digitala inbjudningar med hjälp av exempelvis Canva och liknande tjänster.

Instagram

By loading the post, you agree to Instagram's privacy policy.
Learn more

Load post

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: