Belysning till fest – Så ska du ljussätta för bästa stämningen

Tio tips och saker att tänka på för belysning till fest. Med en genomtänkt och festlig belysning kan du skapa den rätta känslan.
Rätt ljus och festlig belysning skapar lika mycket stämning i festlokalen som dukning, blommor och annan dekoration. Så här fixar du belysning för fest som håller hela kvällen och natten!
1. Undersök lokalen och dess belysning för fest
Redan i planeringsskedet när ni överväger en lokal är det bra att börja titta på ljussättningen. Undersök hur mycket ljus fönstren släpper in, vilka taklampor som finns och om de går att ändra i ljusstyrka. Ta reda på om det finns brandskyddsrestriktioner som förhindrar att ni använder levande ljus.
2. Naturligt ljusinsläpp
Beroende på vilken årstid ni gifter er så är ljusinsläppet genom fönstren olika. På sommaren är det ett naturligt ljus som flödar in länge på kvällen, medan det på vintern blir mörkt snabbt.
Vinterbröllop ställer därför högre krav på takbelysningen, medan sommarens ljusa kvällar dämpar effekten av värmeljus något.
3. Lysrör eller mysbelysning?
Risken är stor att den enda belysningen som finns på plats är långa lysrörslampor i taket. De har ofta ett kallt ljus, vilket sällan är smickrande belysning för fest.
Ett knep mot detta är att drapera ett skirt tyg i taket som lamporna får lysa igenom. Tänk dock på eventuell brandrisk och se noga till att tyget inte kan börja brinna.
4. Dölj och framhäv med belysning till fest
Är vissa delar av lokalen fulare än andra? Det kan ni enkelt trolla bort med några små knep.
Dölj ytorna med tyger och dämpa belysningen. Använd spotlights eller punktbelysning på de områden ni istället vill framhäva. Då kommer era gäster fokusera på detta istället.
5. Levande ljus
Vill ni ha en stor sjuarmad ljusstake mitt på borden för en elegant känsla? Då är det viktigt att undersöka vilken höjd på ljusstaken som är lagom. Den får inte stå i vägen för bordsgrannar som vill konversera.
Föredrar ni många, små ljusstakar utplacerade med jämna mellanrum? Se till att köpa värmeljus som har en lång brinntid. Få saker dödar stämningen så fort som slocknade ljus.
6. Belysning för brudvalsen
Fantiserar ni om att svepa i en vacker brudvals över dansgolvet i skenet av levande ljus? Testa kvällen innan hur ljusen bör vara placerade för att lysa upp er på bästa sätt. Att ställa ljusstakar direkt på golvet är sällan en höjdare då det begränsar möjligheten för er att röra er fritt över golvet.
7. Discoljus på dansgolvet viktig del av belysning för fest
När festen drar igång och musiken börjar dunka ur högtalarna så vill ni troligtvis få en känsla av ett dansgolv. Något som lysrören i taket knappast bidrar med. Rådgör med er dj om det ingår i priset.
Annars går det faktiskt att trolla fram en partystämning med några väl valda färgade spotlights. Ni kan enkelt hyra belysning för fest från företag som specialiserar sig på ljud- och ljuslösningar för fester. Det brukar inte kosta multum.
8. Lys upp utomhus med festlig belysning
Det är vanligt att lägga allt krut på festlokalens insida och samtidigt glömma utsidan helt. Se till att lysa upp utomhus när mörkret faller, ofta räcker några marschaller långt.
Gifter ni er på vintern är det troligtvis mörkt redan vid ankomsten till festlokalen. Då kan ni lysa upp vägen för gästerna med hjälp av facklor eller islyktor. En fantastiskt stämningsfull belysning för fest!
9. Rådgör med fotografen gällande festens belysning
Även om många av dagens bröllopsfotografer är oerhört skickliga så kan de inte trolla. Är ljuset i lokalen dåligt så är risken att det sänker kvaliteten på era bilder.
Rådgör därför gärna med fotografen i förväg och hör efter om vilka önskemål kring ljussättningen och belysning på festen han eller hon har.
10. Utse ljusansvarig
Utse någon som har ansvar för belysningen, exempelvis toastmaster eller brudtärna, och gå igenom era önskemål med denne. Han eller hon får i ansvar att såväl reglera taklampor under festens gång som att tända och släcka levande ljus.