Så lyckas du med ett digitalt bröllopstal

Av: Therese Kihlander Foto: Shutterstock
Digitala bröllopstal tänker du, är det verkligen en grej? Och visst är det så, med tanke på omständigheterna som råder just nu. Är du inbjuden till ett digitalt bröllop i sommar? Eller skulle du ha gått på ett storslaget bröllop, som nu blir betydligt blygsammare? Passa då på att spela in ett digitalt bröllopstal. Ställ med andra ord inte in, ställ om.
Har du som många andra dessutom svårt med nervositet när du ska prata inför folk? Då har du nu chansen att få framföra ett noga genomtänkta och inrepeterat tal. Givetvis är det lite knepigt utan publik, utan några som skrattar på utvalt ställe mm. Men i dessa tider har du chansen att istället få det du vill ha sagt precis som du vill ha det. Och blir du inte nöjd med din inspelning? Ja då gör du bara en ny.
Utifrån egen erfarenhet vet jag att det kan vara både läskigt och ovant att se sig själv hålla tal på film, men oj så lärorikt det är. Nedan når du tre av mina bästa tips för att lyckas med ditt digitala bröllopstal.
Våga
För det första behöver du våga ta ut svängarna lite. Våga kolla in i kameran, våga gestikulera för att förtydliga det du säger, och våga ta pauser där du bara kollar in i kameran och låter det du sagt sjuka in. Eftersom du spelar in talet kan du testa dig fram tills du blir helt nöjd. Antagligen kommer du att lägga märke till hur dina gester, som i stunden kanske känns överdrivna, inte alls ser lika vågade ut på filmen. När det gäller gester, mimik, och kroppsspråk, blir det extra viktigt i film, då det hjälper publiken att förstå vad det är du säger. När vi framför ett tal ”live” har publiken den tysta kommunikationen till hjälp på ett mer tydligt sätt, vilket fungerar som ett slags samtalsstöd. Detta behöver du som talare alltså tänka på när du spelar in ditt tal. Förslagsvis filmar du också dig själv i halvfigur så att inte publiken går miste om dina ansiktsuttryck.
Underlätta
Precis som kroppsspråket är även hur du säger det du säger något värt att tänka på. Med hjälp av melodi, artikulation, betoning, pauser, och tempo mm. gör du det lättare för din publik att uppfatta det du säger. Ni vet när någon säger något och man snabbt svarar ”va?”, och sen kvickt ger respons i alla fall? När vi gör så handlar det ofta om att vi använder vår förförståelse och listar ut vad den andra nog sa. Vi hörde kanske exempelvis på melodin i hur det sas att det minsann var en fråga. Vi gör alltså ofta detta undermedvetet, men till ditt digitala tal ber jag dig nu alltså att tänka lite extra på det för att underlätta för publiken. Det bör dock sägas att detta kan påverkas av dialektala varianter, där melodi och meningsuppbyggnad kan skiljas åt.
Omgivningarna
Snälla tänk på var och hur du spelar in ditt tal. Försök att undvika att ha saker runt omkring som snor fokus ifrån dig i bakgrunden när du spelar in talet. Det kan vara saker som en katt som svansar runt i bakgrunden, en tavla med text som skymtar bakom dig, eller en öppen balkongdörr med ljud från den närliggande motorvägen i bakgrunden. Det handlar alltså både om syn- och ljudintryck som bör tas i beaktning. Det vi vill undvika är energiläckage i form av ljus, ljud, och rörelse. Tänk på att sådant som kläder och smycken också kan vara energiläckage. Har du exempelvis ett armband på dig som varje gång du lyfter armen skallrar? Ja då tar du förslagsvis av dig det så att publiken slipper sitta och tänka på just det. Till sist, satsa på att stå upp när du håller ditt tal så att du får tryck och energi i det du säger.
Skrivkramp?
Inga problem,
Kihlander Retoriska hjälper dig gärna.
– Du står för personligheten, jag fixar talet och coachar dig. Hör av dig till mig!
Besök
www.kihlanderretoriska.com & Kihlander Retoriska på Instagr