Mer än bara ett bröllop!

Av Jacqueline Rova Foto Adobe Stock

Grattis till att ni ska gifta er! Men att planera ett bröllop är så mycket mer än att bestämma bordsplacering, mat och dryck och vilken brudklänning som man ska klä sig i. Det är, oftast, 1,5 år av förberedelser, nerver och höga förväntningar. Så hur ska ni tänka?

Ett bröllop är livets största kärleksfest och har ni bara planerat födelsedagskalas tidigare kan det vara skrämmande att planera sitt eget bröllop. Vilket inte är så konstigt för helt plötsligt ska ni planera en fest för otroligt många fler personer än vad ni nog brukar ha på era kalas.

AdobeStock_270522769_webb

Vilken fest framkallar så mycket känslor som bröllop?

Inte bara hos själva brudparet utan även hos respektive familj och gäster. En del brudpar har planerat sina bröllop sedan de var små medan andra känner sig helt lost och har ingen aning om hur och var. Det kan vara svårt att hitta en kompromiss, brudparet emellan, och även svårt att veta vad som är rätt när familj och vänner vill ge sina goda råd.

A och O när det kommer till bröllopsplanering är att börja i rätt ordning.

Exempelvis är det ingen idé att börja med att skicka in blanketter om hindersprövning ett år innan ni ska gifta er men att boka lokal och fotograf är ett måste att börja med eftersom det snabbt blir uppbokat.

Det ska vara kul!

Tanken är nog att ni planerar att endast gifta er en gång i livet, jag flaggar gärna för att göra som i USA, förnya löftena efter fem eller tio år igen. Men om ni har inställningen att detta är
dagen D så kan det vara lätt att sätta både press och stress under planeringens gång. För vad skulle hända om något gick fel eller inte gick som ni planerat? Då hade bröllopet blivit förstört!
Eller? Om jag fick dela med mig av mitt bästa tips så skulle det vara att dra ner på förväntningarna. Det är otroligt lätt att grotta ner sig så djupt att det tillslut är färgen på servetterna som är i fokus. Det är inget fel i att vilja ha det fint eller i rätt färgton så att det passar in med resterande dekor och dukning men det är inte det som är det viktiga. Det viktiga är att ni gifter er, att ni har valt varandra. Ögonblicket när ni står framför varandra och tittar varandra djupt in i ögonen och säger ja -det ögonblicket är det viktigaste! Då båda aktivt väljer att leva vid varandras sida och kämpa genom livets berg-o-dal bana tillsammans. För låt oss vara ärliga, att leva i en relation, hur kär man än må vara, är inte alltid lätt.

Vad är viktigt för er?

Familj och vänner, även vi, vill gärna komma med goda råd. Men det är upp till er som brudpar att bestämma hur ni vill ha ert bröllop. Vad är viktigt för er? Exempelvis, älskar ni god mat och dryck? Då är det där ni bör lägga era pengar. Skapa en prioriteringslista.

Budget.

Börja med att spara pengar i tid och skapa ett bröllopskonto. Gör sedan er budget efter det. Satsa på kvalité och inte kvantitet. Åter igen, vad är viktigt för er, hur ser er prioriteringslista ut? Håller er stenhårt till er budget för annars är det riskatt allt sticker i väg.

AdobeStock_191371126_webb

Hyra eller köpa?

Allt behöver inte köpas nytt utan se till vad ni kan låna eller hyra.

Ta hjälp.

Det finns ingen pristige i att stressa ihjäl sig inför sitt bröllop. Våga be om hjälp av familj och vänner eller ta hjälp av en bröllopskoordinator antingen bara över dagen eller under hela planeringen.

AdobeStock_275794826_webb

Vem gör vad?

Toaletterna ska städas och fyllas på med toapapper, plastmuggar och skräp ska slängas, dagen efter ska allt städas. Vem tar hem bröllopspresenterna? Se till så att ni vet vem det är som gör vad och när det ska göras. Ni vill inte hamna med överfulla toaletter eller vakna dgen efter och akut behöva hoppa in och städa.

Barn?

OM ni planerar att ha barn med på bröllopet bör ni ordna så att barnen håller sig ordentligt sysselsatta. Exempelvis med pyssel, lekar och tillsammans med en eller flera barnvakter till hjälp under kvällen.

Ansvarsfördelning inför bröllopet!

Vem betala bröllopet?

Allt om Bröllop har funnits i tjugo år och vi uppdaterar ständigt med nya tips och trix, både digitalt via
hemsida och
MyWeddingPlanner och via
sociala medier. Vi släpper fem utgåvor per år, som även finna att läsa via
Readly, fullt med inspiration så att ni ska kunna planera ert bröllop på bästa sätt. Vi finns även på
youtube där ni kan följa oss när vi besöker bröllopsverige, checkar in eller bakom kulisserna från redaktionen.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: