Så skriver du ett kärleksbrev ♥

Tre rosa kärleksbrev

Brev, kort, mail eller sms? Vad är bäst? Thérese Kihlander är Allt om Bröllops retorikexpert och delar med sig av hur man skriver ett kärleksbrev på bästa sätt.

Text: Thérese Kihlander Foto: Unsplash / Pexels

Vad ska ett ultimat kärleksbrev innehålla?

– Det genuina kärleksbrevet är personligt. Ingen vill ha ett kärleksbrev som skulle kunna vara skrivet för vem som helst. Med andra ord, lägg tid på att göra det personligt genom att lyfta in egenskaper hos personen du skriver till. Det kan vara personlighetsdrag och kanske något minne som ni delar.

Lägg alltså mer fokus på detta än att bedyra din kärlek med hjälp av uttjatade floskler som ”Jag älskar dig till månen och tillbaka.”, ”Du är min blomma.”, ”Jag skulle göra allt för dig.” osv. Såklart kan du krydda lite extra med något sådant, men passa dig för känslan av att vem som helst skulle kunna ta emot brevet och känna sig träffad.

Satsa hellre på igenkänning!

Hur strukturerar man ett kärleksbrev på bästa sätt?

– Ett bra tips är att börja lite oväntat. Kanske genom att inleda med att beskriva situationen när du först förstod att du var kär i vederbörande? Bygg sedan på med att förklara vad du känner och var noga med att motivera varför. Det sistnämnda gör nämligen markant skillnad.

Att skriva att du älskar någon behöver inte nödvändigtvis vara särdeles personligt. Men att skriva att du älskar någon för att han eller hon alltid pussar dig hejdå på pannan varje morgon innan det bär av till jobbet är betydligt mycket mer personligt. Det ger garanterat ett leende på läpparna hos den som läser det.

Ett kärleksbrev

Vad är skillnaden med att skriva ett vanligt brev och ett kärleksbrev?

– För det första har kärleksbrevet ofta en annan uppgift än ett ”vanligt” brev. Känslan är central i kärleksbrevet och man kan dessutom kräma på med annars kanske upplevda ”cheesy” ord och meningar utan att det blir underligt.

Kärleksbrev är såklart också svårare då det handlar om att såväl få ned sina egna känslor på papper på ett bra sätt. Samtidigt som man vill beröra med det man formulerat. Ett kärleksbrev är det absoluta högtidstalet där fokus ska vara att hylla den tilltalade.

Räcker det med ”Jag älskar dig” i ett Alla hjärtans dagkort?

– Här kan man fundera på om man liksom kan hotta upp en klassiker som ”Jag älskar dig” på något lite mer personligt sätt. Låter det svårt? Ja jag fattar, men det behöver inte vara så komplicerat. Jag kommer onekligen att tänka på när Prins Daniel höll sitt bröllopstal till Kronprinsessan Victoria. Han avslutade nämligen med ”Victoria – Stört av allt är kärleken. Jag älskar dig så.”.

På detta sätt fick han sagt så mycket mer än enbart ”Jag älskar dig.” Bara det att han la till ett ”så” i slutet gjorde verkligen susen. Det blev liksom känslan av att han älskar henne lite lite mer än om han bara hade sagt ”Jag älskar dig.”

Kärleksförklaring på tavla

Vad ska man tänka på om man vill skriva ett brev till sin partner som man känner väldigt väl?

– Fundera på varför du blev kär i din partner och vad det är du verkligen uppskattar med honom eller henne. Lyft gärna fram en eller flera situationer som ”argument” för det du påstår eller skriver.

Välj gärna ut situationer i vardagen som gör dig påmind om varför du älskar den du skriver till. Beskriv dina egna känslor målande och belys kanske något lite udda som du tycker är gulligt som personen gör. Sen så kryddar du dina egna formuleringar med lite ”Du är mannen i mitt liv.” och så där.

Brev, kort, mail eller sms? Vad ska man välja?

– BREV! Då vi idag ständigt får sms, meddelanden och notiser på våra telefoner är det mer utstickande och unikt att få ett handskrivet kärleksbrev. Strunta i om din handstil är lite svårtolkad, det kommer garanterat bli mer känslosamt och personligt att få ta del av ditt budskap i ett brev än via ett sms.

Dessutom är det en fin känsla att kunna spara brevet i nattduksbordet och ta fram för att läsa det någon dag när man känner sig lite låg på självförtroende. Och vem vet, kanske hittar barnbarnsbarnen brevet någon gång i framtiden och fåt en liten inblick i hur du och din partners liv var. Bara det är ju värt ett handskrivet brev kan jag tycka.

Therese Kihlander på Kihlander retoriska tipsar om hur du skriver kärleksbrev

Thérese Kihlander är retorikkonsulten som framför allt ger expertråd inom området bröllopstal. I sitt företag arrangerar hon även kurser i retorik, skriver för olika aktörer som retorikexpert och spökskriver också tal på beställning till privatpersoner som ska på exempelvis bröllop, 50-årsfest, dop etc.

Hon har en examen i retorik med inriktning kommunikativt ledarskap och har även studerat media- och kommunikationsvetenskap samt psykologi. Själv gillar hon, inte helt otippat, att hålla tal och att få andra att lyssna. Hon är en riktigt retoriknörd med andra ord.

Ni hittar Therese på www.kihlanderretoriska.com och Instagram.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: