Så undviker ni för långa tal

Visst är talen under bröllopsmiddagen en vacker hyllning till er och er kärlek. Men med handen på hjärtat, ibland kan alltför många långdragna tal få varmrätten att kallna och stämningen att sjunka. Här är knepen för att få middagen att flyta på smidigt.

Text: Josefine Frankling Foto: Eva Green

✔ Alla tal föranmäles
För att middagen ska flyta på smidigt behöver talordningen organiseras i förväg. Då är det bra om de som vill hålla ett tal kontaktar toastmastern i god tid. Skriv i inbjudan att alla tal föranmäles och ange kontaktuppgifter till toastmastern. På så sätt undviker ni även spontana tal av berusade gäster under middagen.

✔ Ange maxtid
De allra flesta av era gäster är inte professionella talare och uppskattar lite riktlinjer. Be toastmastern informera talarna i förväg om att de ska hålla sig inom en viss tidsgräns, tre till fyra minuter brukar vara lagom. Det är också bra om toastmastern då försäkrar sig om att talen kommer att hållas på rätt nivå. Börjar någon bli långrandig är det toastmasterns uppgift att få dem att runda av sitt tal.

✔ Gör schema
Det är ingen höjdare att få in varmrätten just när någon ställer sig och håller ett tal. Därför är det bra att be er toastmaster gå igenom tidsschemat med kökspersonalen när den stora dagen börjar närma sig. Var extra noga med att alla gäster får äta av sin varma mat i minst tio minuter innan det är dags för ett nytt tal.

✔  Förbered tidsfördriv
Även det bästa tidsschemat spricker ibland. Blir väntan på maten längre än ni tänkt är det bra om ni har förberett lite aktiviteter som toastmastern kan hålla i. Kanske kan det sjungas en extra allsång eller lekas en lek? Ett gediget festprogram kan också roa gästerna. En kort rad i häftet om varje person kan exempelvis fungera som en isbrytare vid bordet.

✔ Planera in bensträckare
Vet ni med er att middagen kommer att ta lång tid så kan ni planera in en bensträckare ungefär halvvägs in i middagen. Det skapar en tacksam paus där gäster som kan besöka toaletten eller ta en rökpaus utan att de behöver oroa sig för att missa ett tal. Låt toastmastern informera i början av middagen om att en bensträckare är inplanerad.

✔ Välj rätt toastmaster
En toastmaster med koll är a och o för att middagen ska löpa utan missöden. Var därför noga med vem ni utser till toastmaster. Denne ska vara social nog att trivas i centrum men inte så självcentrerad att han eller hon stjäl rampljuset. Alkoholfritt i glaset bör vara toastmasterns melodi under middagen. Läs mer om toastmasterns hedersuppdrag här.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: