Så väljer det perfekta inbjudningskortet

I samarbete med Calligraphen

Save-the-Date, inbjudningskort, placeringskort, menyer, tackkort…. Listan kan göras lång på allt som ett brudpar kan tänkas behöva inför, på och efter sitt bröllop. Företaget Calligraphen är störst i Norden på inbjudningskort så vi bad Inggun Engström på Calligraphen att ge sina bästa tips och råd på vad man ska tänka på angående sina trycksaker inför ett bröllop.


bild_1

Vad är viktigast att tänka på när det gäller inbjudningskort och trycksaker till bröllopet?

– För gästerna börjar bröllopet redan med inbjudningskortet då det är inbjudan som sätter stämningen på resten av bröllopet och skapar förväntan. Därför är det första jag tycker brudparet ska tänka på är vad de vill förmedla för känsla. Är planen ett rustikt bröllop i en lada, ett romantiskt sommarbröllop eller ett modernt vintrigt citybröllop? För de olika typerna av bröllop krävs det olika typer av inbjudningskort och känsla. Nästa fråga är vad man har för behov. Hur mycket information och text måste få plats på kortet osv. Det kan vara mycket information som måste finnas med om man till exempel har ett bröllop med övernattning. Välj gärna en lösning med ett pocketkort eller med flera olika inlagor/informationskort så får ni plats med mer text utan att det blir trångt. Säger Inggun Engström

– En stor del av känslan man vill förmedla sitter också i det grafiska. Jag tycker att man bör bestämma sig för det grafiska snittet från början, att man kanske väljer två typsnitt som man jobbar med. Kanske ett lite snirkligare typsnitt för att betona den romantiska känslan, men även en rakare och ett mer lättläst, som man kan använda till längre texter. Många av våra serier är uppbyggda på det sättet, och det underlättar givetvis för brudparet.

Vad är det för trender just nu för inbjudningskort och trycksaker?

– Just nu är våra laserskurna kort väldigt populära så som vårt kort Matrimony, ett kort med romantiskt spetsmönster kombinerat med ett fint satinband. Den rustika Boho-trenden håller i sig med akvarellillustrationer, gärna med blommor och bladmönster. Vi ser mycket av den organiska trenden i form av kransar och mycket grönt. Den marina trenden är också fortfarande aktuell, likaså mjuka färger såsom pudrigt rosa, champagne, grått och grönt. Akvarell och blommönster kombinerat med foliering i guld, silver, koppar eller roséguld är väldigt populärt.


bild_

Hur långt innan ska man skicka ut sina inbjudningskort?

– För att vara säker på att ”säkra upp” sitt datum kan det vara en utmärkt idé att skicka ut ett save-the-date kort. Det kan man göra redan ett år innan eller ganska direkt efter att man har bestämt bröllopsdatum. Detta kort är inget som gästerna skall osa på utan det skall endast innehålla information om datum och vilka det är som gifter sig. Sedan skickar man ut själva bröllopsinbjudan när man fått klart alla detaljer. Att skicka ut save-the-date gör hela processen mycket mindre stressig.

Hur lång osa-tid är lämpligt?

– Man brukar rekommendera att man inte har en för lång osa tid. Många gäster väntar in i det sista med att svara. Det är lagom att sätta ca 1/3 av tiden fram till bröllopet, alltså en månads osa-tid om man skickar ut tre månader innan bröllopet. Personligen brukar jag svara, att så lång tid man behöver ha på sig för att ordna med alla praktiska detaljer. När behöver ni som brudpar, festlokalen, restaurangen eller cateringfirman veta hur många gäster som kommer?

Vilka olika kort och trycksaker behöver man på ett bröllop?

– Trycksakerna man i princip ”måste” ha är ett inbjudningskort, vigselprogram, menyer, placeringskarta, placeringskort och tackkort. Det är själva grundpaketet man behöver rent praktiskt. Festprogram är också väldigt populärt, och kan verkligen bidra till att få upp stämningen på bröllopsfesten.


bild_3

Men det är ju detaljerna som gör det och alla små personliga detaljer är kul! Vi trycker bland annat personliga servetter och etiketter som man kan sätta på det mesta för extra piff. Varje liten detalj räknas på ett bröllop! När man beställer inbjudningskort hos oss kan man alltid vara säker på att hitta produkter i samma serie och om man önskar något speciellt kort eller design hjälper vi gärna till med det. För att göra bröllopet extra personligt tycker jag det är jättekul med våra servetter med personligt tryck som passar extra bra som cocktailservetter och till kaffet. Sedan har vi fina sugrörsetiketter, såpbubblor med personliga etiketter, gästböcker, servettringar, vimplar till festlokalen, askar till gästgåvor osv. Varje detalj är det som räknas för att bröllopet skall kännas extra personlig såklart. Och det personliga, är nog den största trenden just nu.

Besök Calligraphens hemsioda för mer inspiration och tips

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: