Sätt hänglås på kärleken

Text & foto: Clara Lindh Bergendorff

I Rom rasar gatlyktor samman av hänglåsens tyngd och i Paris hotar staten med att sätta stopp för turturduvornas tradition. Fenomenet att skriva sina initialer på ett hänglås och sedan kasta iväg nyckeln har spridit sig över hela världen. Men var kommer traditionen ifrån? Och om ni nu ska underkasta er en så klyschig ceremoni, var finner ni då bästa platsen att göra det?

Traditionen sägs ha börjat i Kina där hänglås sedan länge haft ett stort symbolvärde. Vid kinesiska bröllop är det vanligt att man låser fast röda band i ett gammalt träd för att föreviga sin kärlek. En annan kinesisk tradition är att lämna ett hänglås på en kätting längs kinesiska muren och sedan kasta iväg nyckeln och ryktet säger att denna kinesiska sevärdhet var den plats där företeelsen med kärlekslåsen startade. Sedan dess har traditionen till stor del koncentrerats till broar. Här följer tre platser där fenomenet är extra påtagligt:

Ponte Milvio, Rom

Efter att författaren Federico Moccia släppt romanen
I want you år 2006 där en scen utgörs av ett par som fäster ett hänglås på en gatulampa på bron Ponte Milvio, ville stadens kärlekspar göra detsamma. Den 13 april 2007 (mindre än ett år senare) rasade gatlampan ihop av tyngden av alla hänglås. Nu sätter folk låsen varen de kommer åt, och för er som önskar att ni hade hunnit utföra ritualen på den nu berömda gatlyktan finns en internetsajt där ni kan hänga ett virituellt lås.

Luzhkov Bridge, Moskva

I Ryssland är det främst nygifta par som tagit fasta på hänglåsfenomenet. För cirka två år sedan var staten tvungen att göra någonting åt situationen då folk klagade på att det inte längre fanns plats att klämma in sina lås. Nu finns här små träliknande ställningar i stål, ditsatta enbart för hänglåsens skull.

Pont des Arts, Paris

Trots att Paris är känd som kärlekens stad är företeelsen relativt ny här. Den charmiga bron Pont des Arts har bara varit ett känt hem till hänglåsfenomenet i cirka fem år, men ack så många hänglås det hunnit bli. Staden hotar med att ta bort de rostiga låsen men har fått mothugg från en opposition som menar på att det vore symboliskt okorrekt att bryta upp andras kärleksförklaringar.

Bron bjuder inte bara på tusentals kärlekssymboler, en strid ström av par, en av Europas vackraste stadsbilder och floden Seine som nyckelväktare. Här hänger även en och annan gatumusikant och ett antal gatuförsäljare som säljer hänglås och lånar ut spritpennor till de som inte planerat i förväg.

-Hänglås säljer som smör i solsken, säger prylförsäljaren Alexandre.

Den här artikeln publiceras i samarbete med:

LitenEscapeLogo

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: