Safari i Afrika

Av: Kicki Lilliedrake

Natten är svart som sammet och stjärnhimlen beströdd med miljoner och åter miljoner diamanter. Cikadorna har sedan flera timmar spelat sin till synes asymmetriska symfoni, och det glöder stämningsfullt från lägerelden där vi nyss avslutat middagen. Plötsligt rycker en av de beväpnade vakterna till och lyssnar på helspänn ut i mörkret utanför tältlägret.

Pioneer Camp Serengeti_WEBB

Snart hör vi det också, och känner det i hela kroppen: det dova mullret från ett lejon i natten. Vi vet att vi är säkra här, men de rationella tankarna byts ut mot urtidsmänniskans kroppsliga reaktioner. Nackhåren reser sig, pupillerna vidgas, alla sinnen förstärks.

Flera varianter

-Ute på savannen mitt i natten är du i naturen på naturens villkor. Det finns få ställen som gör en så blottad för sina känslor som där, säger Lars Björkman som är producent på Temaresor, och som lett safaris i Afrika under många år.

Det finns många olika kombinationer och varianter av safari. En natt på camp ute på savannen kan tillbringas i enkla tält med tvättfat att hålla sig ren i, till rena lyxen med stora och rymliga tält, riktiga sängar och dusch/WC.

Safari på riktigt

Hur man vill ha sin safari handlar om tycke och smak. Det finns allt från större gruppresor med djursäkra utfärder till kända parker såsom Krugerparken, till små personliga resor med ytterliga två personer i en jeep och egen guide i Botswana. Är man ute efter en riktigt genuin safari så skulle jag rekommendera Botswana. Jag var ute med en liten grupp i tio dagar, och under den tiden mötte vi bara två andra sällskap, säger Lars Björkman. Kanske inte lika mycket djur, och framför allt är de inte vana vid människor, så de håller sig på behörigt avstånd. Å andra sidan känns det riktigt stort när man väl hittar djuren.

Kombinerad smekmånad

Ulf Östergren är ansvarig för Anderson´s African adventures som erbjuder mer exklusiva safariresor till sju olika länder i södra och östra Afrika. Om jag skulle åka på smekmånad med safari så skulle jag absolut rekommendera Tanzania, och att kombinera safarin med en veckas sol och bad på Zanzibar, säger han. Det är speciellt med safari och mötena med människorna och alla djur, det är bra att ta sig tid att smälta intrycken och att vila tillsammans.

På egen hand

Tanzania är stabilt och trevligt att vistas i, och det är ett jämförelsevis välordnat land att resa runt i. Men det finns mycket att tänka på.

-Det är bra att tänka till både en och två gånger att ge sig ut på egen hand med bil i flera av länderna i Afrika. En del länder är rent av livsfarliga, och om man ska på safari i de mer stabila länderna så måste man veta att det är mycket dåliga vägar, och att besöken i nationalparkerna kringgärdas av många och krångliga regelverk, säger Ulf Östergren.

Längtan tillbaka

Det finns ett uttryck i stil med ”Den som en gång får Afrikas jord på sina kängor kommer alltid att längta tillbaka”, och det stämmer verkligen. När det första ljuset når vårt tält på morgonen går vi ut för att möta solen. Det är lite kyligt, och doften av rå jord förstärker känslan av det vilda som vi hört och upplevt under vår ganska sömnfattiga natt.

Vi nyper oss själva i armen när siluetter av ståtliga giraffer som betar på akaciaträden träder fram i det overkligt orangea motljuset från solen. En sak är säker: Vi kommer alltid att längta tillbaka till Afrika.

Från_nätet_leopard-hills-private-game-reserve-mpumalanga

Fakta:

”The Big Five” är det samlande namnet på Afrikas fem största vilda djurarter. De fem som går under detta namn är lejon, leopard, buffel, noshörning och afrikansk elefant. Det är från början en typisk jägarterm som syftar på de fem största och mest åtråvärda jägarbytena som fanns att fälla under storviltsjakt i Afrika.

tanzania-tanzania-tema-from-serengeti-to-zanzibar_animal-safari-wildlife-nature-landscape_0200616_WEBB

Krugerparken i Sydafrika

Krugerparken grundades 1898 för att skydda fauna och flora på den Sydafrikanska stäppen, är unik i sin mångfald av livsformer och är världsledande när det gäller hantering av miljöteknik och miljöpolicy. Krugerparken, som ligger i den östra delen av Sydafrika och gränsar till Mocambique, erbjuder oräkneliga möjligheter beträffande safari och naturupplevelser.

Serengeti i Tanzania

Serengeti är trots sin storlek ett av de däggdjurstätaste områdena i Afrika. Här finns de enorma hjordarna av gräsätare som zebror och gnuer men även gott om rovdjur som lejon och gepard. Man brukar säga att inom ekosystemet som är Serengeti med omnejd finns världens största och mest spektakulära koncentration av stora däggdjur. Här finns till exempel uppskattningsvis 2000 lejon.

bergsgorillor_Rwanda

Bergsgorillorna i Rwanda

Det finns ungefär 600 bergsgorillor kvar i världen och hälften av dem finns i Rwanda. Bergsgorillorna är i huvudsak vegetarianer, väger upp till 200 kg och lever i små grupper av 5 till 50 djur som leds av en silverhanne. Volcanoes nationalpark är Rwandas mest kända och det är där bergsgorillorna finns. Det var här Dian Fossey gjorde sin berömda forskning av arten som upptäcktes så sent som 1902.

Bästa tid för safari

Den bästa tiden för en safari med flest djur är mellan november och mars. April till maj är det regnperiod, men juni kan bjuda på fin safari med varma dagar och lite svalare nätter.

Klimat

Det subtropiska klimatet i Öst- och Sydafrika har varma, heta, regniga somrar som startar i oktober och slutar i mars-april. Sommarregnen gör den torra marken till ett frodigt och lummigt blomstrande paradis, dock gör det växande lövverket det svårare att se vissa av de vilda djuren.

Vintermånaderna som är mellan april och september är otroligt behagliga med varma torra dagar och svala kvällar och nätter. Traditionellt så är vintern den bästa perioden att sikta storvilt eftersom vegetationen är gles och djurens vattentillgångar är begränsade till floder och vattenhål.

Mitt bästa tips för en smekmånad med safari

Vart skulle du åka med din partner på en oförglömlig safariresa till Afrika?

Ulf Östergren, ansvarig på Anderson´s:

–Jag skulle absolut inte missa Ngorongorokratern i Tanzania! Det är en väldigt speciell känsla att stå och se ut över det fantastiska landskapet från en högt belägen utsiktsplats.

Lars Björkman, producent på Temaresor:

-En av mina starkaste upplevelser är helt klart mötet med bergsgorillorna i Rwanda. Silverryggen i flocken är otroligt mäktig, det är svårt att få ett närmare möte som ger så stora känslor.

Pioneer Camp insidan_WEBB

EKONOMIBudget, för det mer äventyrliga brudparet

Boka flygbiljett till exempelvis Dar es Salaam i Tanzania (från 3 500 kr/ person ToR) Kigali i Rwanda (från ca 4 500 kr/person ToR) Johannesburg i Sydafrika (från ca 4 400 kr/person ToR) Hyr bil på plats. Bilhyra för ca 10 dagar från 1 500 kr för den allra billigaste varianten.

  • Kilroy travel erbjuder gruppresor med enklare logi från ca 15 000 kr/person/vecka.
  • Rosa bussarna för den som har gott om tid och kan tänka sig många nätter i buss: 5 veckor för ca 48 000 kr/person

Medium, för det bekväma men prismedvetna brudparet

  • Temaresor, ex Viltsafari i Kenya, Masai Mara till Mombasa från ca 29 000 kr/person
  • Nyati safari, ex Kapstaden och flera dagars safari, bland annat i Krugerparken, från ca 24 000 kr/person
  • Kenzan tours: Kenya och Uganda med bergsgorillorna, 14 dagar från 28 000 kr/person

Lyx, för brudparet där ekonomin är av liten betydelse

  • Andersons´s erbjuder bland annat en populär kombinationsresa med fem dagars safari med boende på lyxcamp och en vecka med sol och bad på Zanzibar för priser från 50 000 kr/person
  • Albatros erbjuder enligt egen utsago ”världens mest exklusiva tågresa” genom Sydafrika med safari, Garden Route, Kapstaden och förstklassig helpension på tåget. 15 dagar för 65 000 kr/person

Från_Nätet_madikwe-hills-private-game-lodge-north-west-province

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: