Sagolika Sardinien

Text: redaktionen

Tag ett stycke Italien och ett stycke Gotland. Rör om, häll ut i Medelhavet och varsågod – välkommen till Sardinien och en delikat semester i enkelhetens tecken.

Vissa geografiska namn har ett magiskt skimmer över sig. De väcker reslust och en vilja att resa dit. Du vet vad jag menar: Zanzibar, Bora Bora, Machu Picchu, Titicaca, Kinesiska muren, Korsika, Röda torget, Hawaii och liknande destinationer. Sardinien är också ett sådant namn.

Om ett ställe som heter något så vackert som Sardinien och dessutom har en kust som heter smaragdkusten, så finns det liksom inget att vänta på. Och varför skulle man? Sardinien har aldrig varit bättre eller vackrare. Fortfarande pittoreskt och genuint, ännu inte uttjatat eller förutsägbart och alltid lika välkomnande.

När chefredaktören bad mig lista de tio vackraste stränderna på ett antal tusen tecken tackade jag ja direkt. Det var ganska korkat gjort. Sardinien är en ö. Inte en jättestor ö, men definitivt inte en liten ö. Det finns
tusentals stränder. Det går att göra tjocka böcker om Sardiniens alla stränder. Alltså, det som lät som ett enkelt uppdrag visade sig vara ganska svårt. Samtidigt så vet jag något som de flesta som besöker Sardinien inte vet; Sardinien är så mycket mer än Alghero, Porto Cervo och smaragdkusten. Det är därför mitt första och viktigaste tips: Se mer. Du kommer antingen att hamna i Alghero eller Olbia beroende på vilket flygbolag eller vilken resebyrå du åker med. 90 procent av alla turister stannar i Alghero med omnejd, eller åker från Olbia till smaragdkusten och missar allt det andra som Sardinien har att erbjuda. Låt det inte hända dig.

Sardinien är en behändig ö. Du åker från norr till söder på några timmar. Att hyra en bil och ge sig ut på utflykter är det som kommer att sätta guldkant på din vistelse. Ön har en sådan mångfald både vad det gäller natur och arkitektur, men även kultur. Alghero i nordväst har influerats av Spanien och maten drar åt det spanska hållet. I söder, området kring staden Cagliari, får vi tunisiska influenser och i maten där hittar vi till exempel nordafrikanska inslag som cous cous. På ön Isola di San Pietro i sydväst hittar vi influenser från Ligurien i Italien. Längs kusterna äter man mycket fisk och skaldjur och lätta pastarätter. I bergen är det vildsvin, kanin och pecorino (ost) som gäller. När det gäller priser, oavsett vad man talar om, så är det dyrast i Alghero och på smaragdkusten, just för att alla turister hamnar och oftast stannar där. Se alltså till att åka runt när du är på Sardinien.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: