Australien röstar ja!

Foto Shutterstock

Nästan 13 miljoner personer gick och röstade för ett lagförslag som ger homosexuella rätten att få gifta sig i Australien. Det har inte varit självklart bland politikerna att detta ska vara tillåtet. Exempelvis är självaste premiärministern, Tony Abbot, öppet emot detta. Känns kanske konstigt att det i vår tid ska vara en het potatis när det kommer till vem som ska få gifta sig med vem.

Sverige inte så liberalt som man kan tro

Sverige har varit först med många saker som har med fri-och rättigheter att göra men nej, här var vi inte så liberala som man kanske kan tro. Det var Nederländerna som var först ut 2001. Sverige kom först åtta senare och än i dag finns det motsättningar inom kyrkan kring att viga homosexuella i Sverige. Till och med Sydafrika var före oss. 2015 godkände katolska landet Irland samkönade äktenskap vilket väl får anses vara förvånande, om än mycket positivt. Även Österrike som anses vara mycket konservativt land har godkänt att två personer med samma kön får gifta sig. Tyvärr så är Sydafrika (2006) fortfarande det enda landet som tillåter samkönade att få gifta sig och i många länder har utvecklingen till och med gått åt andra hållet. I Mexico har styret för själva Mexico City lyckats driva igenom rätten, men i landet som helhet är det fortfarande förbjudet. I världen finns det enligt FN 195 självständiga länder men enligt vissa beräkningar så är siffran på antalet länder hela 246. Av dessa är det dock alltså endast 20 som än så länge tillåter människor att få gifta sig oavsett vilket kön man tillhör. Egendomligt. Vi får hoppas att listan nedan blir dubbelt så lång 2018.

Dessa länder tillåter samkönade äktenskap 2017

Argentina

Australien

Belgien

Brasilien

Danmark

Irland

Island

Kanada

Nederländerna

Norge

Nya Zeeland

Portugal

Spanien

Tyskland

Finland

Sydafrika

Uruguay

Frankrike

USA

Mexico*

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: