Samkönade vigslar firar tio år!

Malin Svantesdotter // malin@alltombrollop.com Foto: Svenska kyrkan

För tio år sedan fick Sverige en könsneutral äktenskapslag och Svenska kyrkan beslutade om samkönad vigsel. Svenska kyrkan i Umeå uppmärksammar nu tioårsjubileet med att inbjuda till drop in-vigsel under Umepride.

Den 1 maj 2009 fick Sverige en könsneutral äktenskapslag. I oktober samma år beslutade kyrkomötet om kyrklig samkönad vigsel i Svenska kyrkan.

Umea-stads-kyrka

När samkönade vigslar nu firar tioårsjubileum har
Umeå stads kyrka öppet för drop in-vigslar fredag den 27 september.

– Det är oerhört fint att få bevittna och bekräfta människors vilja att älska och dela livet med varandra, säger Susanne Dahl, studentpräst och engagerad i Regnbågsgruppen. Hon är en av tre präster som viger brudpar under dagen.

Det är tredje året som Svenska kyrkan erbjuder drop in-vigslar i samband med Umepride. Det är tionde året som kyrkan är engagerad i Umeås pridehelg.

– Pride handlar om mänskliga rättigheter. Även om vi har kommit långt så är vi inte framme än. Det finns fortfarande många hbtq-personer som lever med hot och hat. Vi behöver hela tiden måna om de rättigheter vi vunnit och fortsätta kampen, säger Susanne Dahl, studentpräst i Umeå.

Svenska kyrkan under Umepride 2019

Fredag 27 september kl 15-20 Drop in-vigslar i Umeå stads kyrka

Lördag 28 september Deltar i Prideparaden

Lördag 28 september kl 16.00 Regnbågsmässa i Umeå stads kyrka. Tioårsjubileum med regnbågsbubbel från kl 15.30.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: