Samkönat bröllop: Bästa tipsen och råden från bröllopsexperterna

Det finns många frågor om hur par av samma kön gifter sig. Är ett samkönat bröllop exakt samma sak som ett heterosexuellt bröllop? Har båda kostymer eller klänningar?
Här delar bröllopskoordinatorerna Nina Andersen och Ronnie Ottem Fjære med sig av sina erfarenheter, bästa tipsen och råd inför bröllopet.
Grattis till att ni ska gifta er!
Att planera ett bröllop brukar alltid komma med en lång rad frågor som kräver svar – och helst så snabbt som möjligt.
Snart är det 80 år sedan som homosexualitet blev lagligt i Sverige. I vår kommande artikelserie ska vi försöka svara på allt du kan undra kring samkönade bröllop.
Om du och din älskling planerar ett samkönat bröllop kanske ni har funderingar kring vigseln, om båda ska gå längs altargången och om er klädsel.
Här delar bröllopsplanerarna Nina Andersen och Ronnie Ottem Fjære med sig av sina erfarenheter, bästa tips och råd för samkönade bröllop, så att ni får en fantastisk dag att se minnas.
Klänning eller kostym – vad ska ni ha på er?
– Som tur är har världen blivit mindre fyrkantig de senaste åren, något jag jobbat hårt för i hela mitt liv, säger Ronnie Ottem Fjære.
Han är ägare och idé- och konceptutvecklare av Personal Experiences, som han startade 2010 tillsammans med Eirik Fjære.
– Den nya generationen har kommit med nya perspektiv och syn på att man får vara precis som man vill och inte måste vara ”vanlig”. Det är något jag verkligen är glad för och helhjärtat stödjer.
Jag säger alltid till mina brudar och brudgummar ”Bär det som gör dig glad och det som får dig att känna dig vacker och sexig.
Det finns ingen annan som bestämmer över dig som brud eller brudgum, anser han. Du gör vad du själv vill.
– Vi har väntat så länge på friheten att få älska vem vi vill, så den traditionella klädkoden kan vi kasta ut genom fönstret, om du frågar mig.
Nina Andersen menar att det är väldigt varierande vad man trivs i.
– Här är mitt bästa tips – bär det DU vill på din stora dag. Är du mest bekväm i en klänning – man eller kvinna, bär klänning! Och om du är mest bekväm i kostym – man eller kvinna – ta på dig en kostym!
Nina Andersen driver Project Wedding tillsammans med José Ramón Casás Sabarís.
– Jag tycker att vi har sett fler och fler brudar och brudgummar de senaste åren där båda har haft bröllopsklänningar. Det är lite som att vinna dubbelbingo – två bröllopsklänningar, fortsätter hon.
– Men det viktigaste är att man gifter sig i det man vill. Låt dig inte bli begränsad i vad som är vanligast, trendigt eller traditionellt – känn dig fri och bär det du vill.
Vilka företag skulle du rekommendera vid samkönat bröllop?
Ronnie Otten Fjære tipsar om att fråga vänner, familj och kollegor som verkar inom queer- och hbtq-kulturen. Han menar att det är många homosexuella som jobbar just inom service, underhållning och bröllopstjänster.
Fråga vänner och bekanta om vilka de gillar att arbeta med och varför? Ett företag som fokuserar på att skapa en trygg arbetsplats för queers är också ett bra ställe att börja.
– Som tur är har jag inte stött på några direkt dåliga företag i branschen när jag har arrangerat samkönade bröllop. Men nu har alla dessa varit i Norge. Det är möjligt att man bör göra en extra koll om det gäller leverantörer utomlands. Till exempel för väldigt konservativa länder som Polen, som är ett populärt resmål för skandinaver att gifta sig i, men som har skrämmande dåliga juridiska rättigheter för hbtq-personer, säger Nina Andersen.
Hon tipsar om ILGA-EUROPES regnbågskarta som kan vara bra att kolla om man vill ha ett destinationsbröllop.
På en skala från 1-100 har varje land fått en procentsats i förhållande till lagstadgade rättigheter. Den senaste regnbågskartan är från 2020, men kan vara en bra hjälp för att hitta en trevlig destination.
Hur är egentligen upplägget på ett samkönat bröllop?
– Det handlar om precis samma sak som på alla andra bröllop – två personer som älskar varandra och vill dela sina liv tillsammans. Så det är fest, fotografering, bröllopsmiddag, tal, brudvals och en helt vanlig bröllopsceremoni, säger Nina Andersen.
– Om du inte vill göra något annat förstås – men det är så klart oberoende av kön och läggning.
Inga bröllop är de samma, säger Ronnie.
– Vi gör bestämmer upplägg och körschema tillsammans med brudparet och familjen. En del saker är särskilt viktiga att ta hänsyn till, fortsätter han.
– Ha inte för många tal under middagen, se till att maten inte kallnar på grund av underhållning vid middagen, säkerställ att det finns tillräckligt att dricka under hela kvällen och se till att bröllopsmiddagen aldrig blir längre än fyra timmar.
Och hur är det med vigseln i ett samkönat bröllop?
– Religion och sexuell läggning är två väldigt olika saker, och det måste man respektera, säger Ronnie.
– Även om lagen har ändrats betyder det inte att det automatiskt ändrar människors åsikter, övertygelser, historien som varit eller gamla traditioner.
Han väljer hellre att skapa ny historia och nya traditioner.
– Tyvärr finns det nog fortfarande präster och vigselförrättare som inte vill viga samkönade par. Men det är bara att välja bort dom, säger Nina.
– Som bröllopskoordinator vill jag inte heller vara en del av sådana attityder hos heterosexuella par. Men ja, detta är en viktig sak att dela vid första kontakten. Jag önskar verkligen att det inte var så här, men tyvärr är detta en verklighet att hantera när det kommer till samkönade bröllop.
Vilka är dina bästa tips för romantiska resmål vid samkönade bröllop?
– Jag jobbar med flera queer-destinationer. Låt mig lyfta fram följande, säger Ronnie.
1: – Sitges – Europas ”queerhuvudstad”, där det sker fler samkönade bröllop än någon annanstans i Europa.
2: – Ibiza/Formentera, där magisk musik och mat möter holistisk energi och fritt flöde av kärlek för alla.
3: – Sverige och skandinavien ska inte heller glömmas. Det finns många spännande bröllopsdestinationer här. Här kan du skapa ditt drömbröllop i historiska omgivningar med mat i toppklass.
Nina rekommendera återigen att ta kika på regnbågskartan.
– Titta på vilka resmål som är bäst i utifrån sina lagliga rättigheter – chansen att de är avspeglade i befolkningen är ganska stor. Jag skulle till exempel aldrig rekommendera ett samkönat par att ha sitt bröllop i Polen, Lettland eller Italien.
Hon blev själv överraskad av Italien, som har låga betyg på homosexuella rättigheter på kartan.
– För mig är Sitges, utanför Barcelona, den idealiska platsen att organisera ett gaybröllop.
– Detta är den mest populära gaydestinationen i Spanien. Och historien går ända tillbaka till 80-talet när de första gayklubbarna i Spanien öppnade just här. Idag är detta destinationen med de mest gayvänliga hotellen, barerna och klubbarna och stränderna.
Ps: Visste du att Sitges varje år anordnar en vacker och färgstark Pride-parad?