Schalins – svensk hantverkshistoria

Av Redaktionen / Malin Svantesdotter

Brudpar är mer och mer benägna att lämna traditionerna bakom sig. Nu vill vi skapa personliga bröllop ner i minsta detalj och ringarna är inget undantag. Schalins är familjeföretaget i fjärde generationen, där hjärtat alltid har klappat för att skapa hållbara ringar som berör.


InLove_WEBB_

Schalins är Nordens största ringtillverkare med snart 75 års erfarenhet. De blir din genuina följeslagare inför det minnesvärda ögonblicket och varje unik ring designas enbart för dig. Med en Schalins-ring på fingret får du svensk design av högsta kvalitet och en trygghet att både ringen och dess tillverkarförhållanden grundar sig i ansvar och hållbarhet gällande kvalitet och produktion. Varje del av processen är noga övervakad för att allt ska gå till på rätt sätt.

– Vi använder inga underleverantörer, något vi är väldigt stolta över. Våra skickliga hantverkare sköter allt från design till gravyr och din ring börjar att exklusivt tillverkas just för dig direkt vid beställningen, berättar Johan Redhe som är VD för Schalins ringar.

Guldet som ringen tillverkas av har smälts bland annat i deras egna ugnar – på ett traditionellt vis och allt sker i produktionsanläggningen i hjärtat av Sverige. Schalins hantverkare hanterar hela kedjan från design, legering och juvelfattning till puts och gravyr.


WEBB_färgade

Magisk kollektion med färgstenar

Hos Schalins kan du välja en ring från någon av deras kollektioner eller skräddarsy din ring på egen hand. Det breda utbudet gör att det finns något för alla, både för dig och din partner. Inspireras av nätta alliansringar och stora färgglada stenar eller skapa en modell utifrån egna tankar och idéer.

Familjeföretaget som nu drivs framåt i fjärde generationen lägger både vikt på sin erfarenhet och historia bakåt, samtidigt som de ständigt utvecklar och breddar sitt erbjudande. Delvis har fler och fler blivande brudar börjat efterfråga färgade stenar och för att möta önskemålen tog de nyligen fram den trolska kollektionen Fairytale. Bland de 120 varianterna kan du finna en färg och slipning som

– Färgstenen i Fairytale är en bit av jorden, vilken omsorgsfullt slipas för hand för att bli den ädelsten som placeras i din ring
[AF1] .

Fairytalekollektionen består av tre olika ädelstenstyper: Morganit, akvamarin och snövit beryll. De tre ädelstenarna representerar olika färger i beryllfamiljen, som är en av de mest exklusiva familjerna av naturliga ädelstenar. Den mest kända beryllen som de flesta hört talas om är den gröna beryllen – smaragden.


Morganit_WEBB_

Äntligen en morganitkristall utansprickor. Långt färre än en avhundra kristaller har en kvalitetsom passar i Fairytale. De övrigaslipas till mindre ädla objekt såsomcabochoner eller pärlor i halsband.

webb_Bild 3 till gruvan_CUT_320
webb_Bild 2 Morganit_320

En morganitkristall färskt funnen i den vackra Oyoregions jord (sydvästra Nigeria) undersöks i det lokala inköpskontoret. Här finns även förädlingsutrustning såsom sågar för att en del av förädlingen ska kunna ske lokalt.

Hur får stenen sin färg?

Att beryllerna får skilda färger beror på i vilken sorts berg som kristallerna hittats. Är berget extra rikt på järn blir beryllen blå och kallas akvamarin. Är berget istället naturligt rikt på krom, och ibland vanadin, blir kristallerna gröna och kallas smaragd. Den rosa morganiten uppstår om berget i stället är rikt på grundämnet mangan. Om berget saknar något av dessa grundämnen förblir beryllkristallerna färglösa, mer lika en diamant, och kallas snövita beryller.

Ansvarstänk – från berg till smycke

Ädelstenarna i den nya Fairtytalekollektionen håller internationell toppkvalitet och är framtagna och slipade med ansvar. Kollektionens färgstensspecialister följer ädelstenarnas färd från berg till smycke. För att ha koll på hela kedjan har de därför stenkoll på källorna där de hittas och hur och var de slipas. Fairytalekollektionens färgstensspecialister jobbar ständigt för att bidra till långsiktighet och ekonomisk trygghet för lokalsamhällena – både vid fyndplatsen och under slipningen.

– Vi vet precis vilka bönder som har levererat de här stenarna, något som känns väldigt bra. Vi har inga stenar som förknippas med konflikter, utan det här är stenar som sourcas på ett naturligt sätt och arbetet är integrerat i lokalsamhället.

Det innebär att din ädelsten bidrar till långsiktighet och ekonomisk trygghet för de inblandande lokalsamhällena vid källan i Nigeria och under slipningen i Sri Lanka.

Stenarna har Schalins själva ritat slipningen på och de använder sig av att ett certifierat sliperi i Sri Lanka, där de är proffs på att slipa denna typ av stenar. Sådana faktorer syns på resultatet.

– Bra förutsättningar bidrar i sin tur till att ringens resultat blir därefter och vi brukar beskriva att färgstenarna gnistrar ikapp med diamanter.


WEBB_Blandat_Schalins

Drömringen inom räckhåll – med ny teknik!

En historia och erfarenhet som sträcker sig långt bakåt i tiden, kombinerat med kreativa idéer som kontinuerligt utvecklas. Schalins nytänkande står aldrig still och att välja ring i ett idag hisnande utbud är inte det enklaste. Ibland vill man sätta sin egen prägel på ringen men kan behöva hjälp med att testa sig fram. Tänk om det fanns både ett enkelt och snabbt sätt att skapa ett halleluja moment. Det gör det! Eftersom du numer kan skapa din egen ringdesign och visuellt se drömringen växa fram på nolltid.

Hos Schalins har de tagit fram programmet
RingTailor som hjälper dig med precis detta. Något som glatt många blivande brudar och brudpar. Att vara delaktig i designprocessen är enklare än någonsin. Du kanske vet exakt hur du vill ha den, eller har du två vigselringar där du gärna kombinerar utseendet från de båda? Du börjar med att skapa grundringen och väljer formen, för att sedan gå vidare för att välja om du önskar dekorera ringen med diamanter eller andra stenar eller om du vill ha en solitär- eller alliansring. Även dessa val går att kombinera. Målet är alltid att du får den ring du önskar dig.

– Vi kände att vi ville utveckla branschen i sättet vi hjälper våra kunder och RingTailor är resultatet. Via våra återförsäljare kan man nu på ett jätteenkelt och smidigt sätt erbjuda våra kunder ett sätt att själva designa sin egen unika ring i 3D. Det sker i realtid och blir ett lustfyllt sätt att snabbt få fram hur ringen ser ut i detalj genom att vrida och vända på den så kunden direkt kan känna att de påverkar sin egen design.

3D-teknik är framtiden

I dagsläget är det ungefär hundra återförsäljare som använder denna typ av 3D-verktyg, vilket de är ensamma om i hela Skandinavien om att erbjuda. Just detta specifika program är de dessutom ensamma om i världen.

– Det finns ingen annan som har just den här 3D-lösningen. Vi har använt en spelplattform när vi byggde den i grunden, vilket gör att den kan rendera så snabbt i 3D med datakraft. Tekniken innebär att vi har kunnat öka vårt standardsortiment från sex miljoner varianter till flera miljoner extra val gällande färg, form och innehåll i ringen.

Om varken en färgad sten eller egendesignat är din grej finns det självklart andra valmöjligheter. I dagsläget är det mycket populärt med mer nätta ringar.

– Trenden går mot smalare, lägre och tunnare ringar – men samtidigt med vackra stenar. Därför har vi även tagit fram kollektionen
I’m in love som är baserad på lite nättare skenor, men som ändå får ett bra uttryck i form av sin mittsten.


WEBB_inlove_ringar

Från råkristall till ädelsten – så går det till

• Råa kristaller hackas loss ur berget och vaskas fram ur en flodbädd, eller grävs fram ur eroderad berggrund.

• Den lokala inköparen på plats i källans närområde inspekterar de råa kristallerna noggrant och väljer ut de som håller hög kvalitet i färg och klarhet.

• En första sågning av kristallerna görs redan på plats nära källan, för att extrahera de delar som är kristallklara.

• De nu grovsågade, rena kristallbitarna inspekteras i Sverige och planeringen av varje kristalls ändamål påbörjas. En professionell ädelstenslipare studerar formen, färgen, storleken och eventuella sprickor i varje kristallbit och beslutar sedan vad kristallen ska slipas till.

• Vid ett prisbelönt sliperi på Sri Lanka, erkänt för goda förhållanden och välutbildade hantverkare, förformas varje kristallbit till sin slutgiltiga form. Efter detta steg återstår ofta omkring 30-40 procent av den ursprungliga råstenen.

• De förformade ädelstenarna ges sin slutgiltiga fasettslipning av nästa slipare – huvudsliparen. Slipningen utförs för hand, baserad på ritningar framtagna av ädelstensspecialister och slipare i Sverige. Efter detta steg återstår oftast mindre än 20 procent av råkristallens ursprungliga vikt.

• Den nu fasetterade men opolerade ädelstenen överlämnas till en sista slipare som specialiserar sig på polering. Poleringskvaliteten är avgörande för att ge ädelstenen skärpa och krispighet i lystern.


4_i_rad

Letar du ringar och smycken till bröllop? På My Wedding Planner finns allt du söker. Stort utbud av juvelerare med med egen design.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: