Schweiz bjuder på romantik vid höga berg och djupa dalar

Av Jens Christiansen. Foto: Meltem Saib (om inte annat anges)

Jag erkänner att jag är ett stort fan av Schweiz, varje gång nockas jag av hur vackert det är. Lägger man sedan till att allt fungerar, tågen går i tid oavsett väder (även de gamla vackra tågen) mat och dryck är härlig, tempot behagligt och befolkningen trevliga. Ja, då är det lätt hänt att man blir förtjust. Denna gång ska jag ta er med runt i landet på jakt efter romantiska platser för bröllop och smekmånadsresa.

Att bege sig ut i världen för att uppsöka vackra platser för sin bröllopsresa är redan självklart för alla men trenden med Destination Weddings, att även ha sitt bröllop på exotiska platser ökar lavinartat världen över. Italienska Toscana, spanska Mallorca, tropiska stränder och franska Provence är platser som toppat listorna länge men det blir allt mer populärt att söka sig till mer exotiska och dramatiska destinationer som kombinerar natur och romantik. Våra egna norrländska vyer med gnistrande snö, lappländska berg och natthimmel med norrsken lockar inte bara oss svenskar utan även många från andra länder. En bild härifrån iförd brudklänning slår högt i Asien

Det finns många varianter av Destination Weddings, en del väljer att själva åka iväg som ett par och vigas utan brudfölje och gäster för att sedan ha festen hemma. Andra bjuder ner alla att få närvara vid bröllopet på plats, vilket ger samtliga en gemensam upplevelse för livet.


Sara_Ben_Meltem Salb-136_730

Sara och Ben på sin bröllopsdag.
Foto: Meltem Salb

Vem har inte sett vackra bilder på bröllop intill den berömda sjön Como i Italien där bland andra skådespelaren George Clooney har lånat ut sitt hus till berömdheters privata bröllop. Men den vackra staden Lugano som även den har en egen sjö med samma namn är betydligt mindre känd, trots att den har ett än mer dramatiskt läge och hisnande vyer. Lugano är belägen i den mest sydliga delen av Schweiz, ett land som bjuder på många överraskningar och slående vackra omgivningar med både snöklädda alper, solglittrande sjöar och vackra städer med gamla stadskärnor från en svunnen europeisk epok. Att komma till Lugano är som att komma till Italien men med schweizisk perfektion. Här talar man italienska då regionen gränsar till Italien och regionen bjuder på mat, vin, kultur och sol precis som i grannlandet. Tempot är lugnare och påminner om medelhavet men draperad med höga berg på ömse sidor om den sjö som slingrar sig runt bergens fötter och slår mot stadens kajer. Detta är en del av landet som inte många har besökt då 80% av alla turister är inhemska, men är väl värd att upptäcka. Här finns mänger av fina boutiquehotells som passar perfekt för bröllop. Under perioden maj till september är vädret även mycket stabilt och kommer med säkerhet bjuda på sol och medelhavsvärme.

Mer än snöklädda berg

Man tänker kanske främst på skidåkning och snöklädda alptoppar när Schweiz omnämns och visst är det både populärt och fantastiskt att kunna vigas på en bergstopp med milslånga vyer som kanske reflekterar brudparets passion för berg och skidåkning. Det finns även många lekfulla och fascinerande möjligheter och byggnader för sin middag tillika bröllopsfest i anläggningar högst på alptopparna eller i en futuristisk skidanläggning i backen. Att bege sig till alperna med sin hisnande natur för rekreation grundades först av engelsmän som vandrade i bergen under sommartid på 1800-talet långt innan vintersporten utvecklades.

Day 5-64_730

Således myllrar landet av stora magnifika hotell från La Belle Epoque både intill bergets fot och i städerna landet runt. Vill man så finns det oändliga möjligheter att härbärgera sin bröllopsfest med endast de närmaste eller hundratals gäster på plats. Det ena hotellet slår det andra i vacker arkitektur och läge men ett som förtjänar ett extra omnämnande är Bürgenstock, beläget på ett eget berg med utsikt utöver staden Luzern och dess vackra sjö. Detta är inte endast ett hotell eller ens en resort utan en egen destination av egen kraft. Burgenstock har varit en berömd plats att besöka sedan första hotellet anlades här uppe år 1873. Här har Hollywoods elit minglat på poolpartyn men även vid bröllop, då bland andra Audrey Hepburn gifte sig här i den lilla anrika, privata, kyrka som ligger intill. Här spelades även delar av James Bond-filmen Goldfinger in. År 2007 förvärvades denna anrika resort av ett större fastighetsbolag som då investerade häpnadsväckande summan om 6 miljarder för renovering och nybyggnation av det tredje hotellet som nu utgör Bürgenstocks utbud. Detta nya tillskott blev ett utramodernt mästerverk som besöks av folk från hela världen bara för dess
arkitektoniska upplevelse. Hit upp kommer man efter en båtresa över sjön från stadskärnan av staden Lucern och därefter en kort tur med deras egen Funicular, dvs kabeldriven bergsbana som tar er upp till toppen längs berget. Väl uppe möts ni av den milsvida utsikten och de stora hotellen på var sin sida som bägge vetter ut mot sjön. Upplevelsen kan bäst beskrivas av ett ord; wow!


Bürgenstock Resort Lake Lucerne 4_730

Bürgenstock.


Destination Weddings International Educational Trip by Zurich Wedding Photographer Meltem Salb-252_730

Bilderna ovan visar
Bürgenstocks bägge hotell, det nya och det gamla. Samt deras berömda SPA hänförande utsikt.
Foto: Meltem Saib

Vill man så kan man såklart även uppleva en historisk lyx och flärd på ett av de storslagna hotell som ligger utmed Lucerns strandpromenad. De radar upp sig intill varandra och bjuder på närhet till staden och vyer ut över sjön med höga grönklädda branta berg i bakgrunden. Allt är som ett yvkort från svunnen tid. Hotellkedjan Mandarin Oriental är en av alla stora som insett det unika läget och förvärvade här berömda Grand Hotel som just nu i höst öppnat efter en flera år lång och dyr renovering från tak till källare. De erbjuder för tillfället en soft-opening då alla restauranger visserligen står klara men ännu inte har öppnat upp. Allt kommer vara i full drift nästa år men allt från Michelins stjärnebelönade kockar med klassisk franskt tema till senaste japanska trenden med Omakase. De stora hotellen inrymmer även stora klassiska ballrooms, dvs festlokaler, för grandiosa fester under kristallkronor som alla har terrasser ut mot sjön. Önskar ni vigas på plats med sjön som fond så kan detta ordnas. Vill ni ta bröllopsfoton i snö eller varför inte bjuda gästerna på en glaciärtur så ligger Engelberg en timmes tågresa bort från stadens centrum.

Wedding Lugano - Morcote-Copyright Ticino Turismo - Foto Luca Crivelli_730

Det är svårt att välja ut endast ett fåtal tips här men regionerna kring Lugano och Luzern utgör två av alla vackra platser som har bra erfarenheter av att arrangera bröllop och rå om er på bröllopsresan. Schweiz är ett land som ideligen bjuder på nya överraskningar och väl värt att besöka året runt.

TIPS:

Lugano:

Corvina del Oro

520 meter över Luganosjön på en bergssida ligger det relativt nya hotellet, i förhållande till de andra tipsen. Här finns 46 rum och stor trädgård vars gräsmatta passar perfekt för ett bröllop med festtält ute mot branten. Ni själva njuter i utomhusjacuzzin.

resortcollinadoro.com


DSC_8456_730


Corvina del Oro——————————————-

Villa Principe Leopoldo

Gammalvacker stadsmässig villa som konverterad till hotell med slående vacker utsikt. 37 rum för er och era gäster som byggts på undertill där alla vetter ut mot sjön. Är ni fler så har de ett extra hotell straxt intill. En vacker festlokal på andra våningen med glaspartier som kan öppnas upp helt till kungsbalkongen. Utanför på terrassen bygger de upp två stora tält, ett för middagen ett för fest. Vigsel på plats skapar garanterat storm på Instagram. Perfekt för 80-100 gäster.

leopoldohotel.com


Destination Weddings International Educational Trip by Zurich Wedding Photographer Meltem Salb-188_730


Villa Principe Leopoldo. Foto:
Meltem Saib——————————————-

Villa Orselina

Något ”mindre” villa, numera hotell med terrassliknande balkong som kan ta 65 personer vid sittande dukning och sedvanlig vacker vy. De har 28 rum plus ytterligare ett hotell på andra sidan gatan om så behövs. De har egen wedding planner men ta med egen fotograf.

villaorselina.ch


Destination Weddings International Educational Trip by Zurich Wedding Photographer Meltem Salb-11_730


Villa Orselina. Foto:
Meltem Saib——————————————-

Tenuta Castello di Morcote

Varför inte gifta sig i en ruin från 1500-talet med tillhörande vingård? Exotisk vigsel på en bergstopp i en gammal borg. Sen går ni ner och dricker gårdens eget vin. De bygger upp ett tält för festen intill fästningen

castellodimorcote.ch


Destination Weddings International Educational Trip by Zurich Wedding Photographer Meltem Salb-145_730


Tenuta Castello di Morcote. Foto:
Meltem Saib——————————————-

Maggiore:

Isole Brissago

Hyr en hel ö med tillhörande palats och botanisk trädgård mitt i berömda sjön Maggiore. Tvilling med Como. Detta är den enda ö med eget palats ni kan hyra för bröllop. Här kan ni vigas ute i trädgården, ha er fest och övernatta på Hotel Villa Emden, ert eget 130 år gamla palats. Ni har ön för er själva på kvällen och kan festa på tills ni inte orkar längre. Sista båten för era gäster, max 120 st, som ska bo på ”fastlandet” går ca 02:30. Brudparet och de närmaste bor så klart över. Här finns 10 rum (rum nr 7 har bästa vyn)

isoledibrissago.ti.ch

villaemden.com


Isole Brissago-© Ascona-Locarno Tourism - foto Alessio Pizzicannella_730


Villa Emden på denlilla vacka ön
Isole Brissago. Foto:Alessio Pizzicannella——————————————-

Luzern:

Mandarin Oriental Palace

Mäktigaste sviten i stan med stor egen takterrass, era gäster inkvarterar ni i hotellets övriga 136 rum och sviter. Mitt i stan med sjön utanför. Nära allt.

mandarinoriental.com/en/luzern/palace


1.MOLZN_outside_Rendering_jesticowhiles_730


Mandarin Oriental Palace Lucern.——————————————-

Bürgenstock

Egen Funiculare (bergsbana) 3 hotell, 10 restauranger, egen liten kyrka, världsberömt spa…allt beläget utmed 60 hektar på ett eget berg. Vad mer kan man säga? Jo, du kan så klart hyra alltihop för ditt bröllop med 600 gäster. Alla kan bo över. Har vi nämnt att de även har världens mest spektakulära utsikt? Detta måste upplevas.

burgenstockresort.com


Burgenstock


Bürgenstock. Foto:
Meltem Saib

——————————————-

Park Hotel Vitznau

Största vinsamlingen i landet med över 47 000 flaskor i vinkällaren så här finner vinälskaren allt. Det ”lilla” hotellet är privat ägd av en tillsynes oändligt förmögen person som inte sparat på krutet. Läget intill egen kaj och brygga en båtfärd på ca 30 minuter bort från Lucern är lugnt, privat och exklusivt. De stoltserar med inte mindre än två olika restauranger som bägge belönats med en stjärna i Guide Michelin.

parkhotel-vitznau.ch


Park Hotel Vitznau_12_730


Park Hotel Vitznau med sitt unika läg intill sjön med egen kaj.
Foto: Meltem Saib. – Se mer av hennes vackra bilder här!

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: