Brudparet planerade för sex olika bröllop!

Av Jacqueline Rova Foto Anna Lundgren

Sex bröllop. De planerade för två olika versioner men det blev hela sex stycken!

Jaclyn och André, förlovade sig i maj, 2019, och planerade för två bröllop. Ett bröllop i Kanada under julimånad och ett i Sverige i augusti, 2020. Pandemin ändrade brudparets planer drastiskt och inom loppet av två år, hade brudparet planerat för sex olika bröllop, i olika årstider, i olika länder och med olika kyrkor och platser.

Brudparets vision om hur deras bröllop skulle bli var långt ifrån hur det blev i verkligheten. Jaclyn och André hade först planerat att de skulle gifta sig i Galtströms Kyrka i Njurunda, en liten landsortskyrka i ett litet pittoreskt samhälle. De såg framför sig ett mindre bröllop med sina närmaste vänner och familj. Bröllopsfesten var planerd på en herrgård där allting skulle vara anordnat och tagits hand om av personal. På grund av Covid ändrades planerna i avseende antal gäster och platsen för vigseln samt bröllopsfesten. Mycket var osäkert in i det sista eftersom att brudparet inte var säkra på om Jaclyns familj i Kanada skulle kunna närvara vid deras Svenska bröllop.

– Så även om bröllopsplaneringen som helhet var en process i över två års tid blev planeringen för just detta bröllop något vi fick göra på två månader. Vi satte fart så fort vi fick klartecken i juli att min familj kunde komma, berättar Jaclyn och fortsätter. Det viktigaste för oss var att få ha vår familj och närmaste vänner på vår stora dag runt oss. Så vi bestämde oss för att anordna bröllopsfesten hemma.

Bröllopsfotograf Stockholm helloalora Allt Om Bröllop_15_webb

Vigsel fick brudparet genomföra i en större kyrka nära där de bor, Njurunda Kyrka.

– Det blev inte den pittoreska känslan men Njurunda kyrka väger upp för det då den är fantastiskt vacker och storslagen, berättar Jaclyn.

Att anordna bröllopsfesten och planera för att ha den hemma hos brudparet blev det stora arbetet. Brudparets sommar och de två månaderna fram till vigseln blev en hektisk tid.

– Vi arbetade dagligen med att kontakta leverantörer för tält, catering, blomsterarrangemang med mera, samtidigt som vi försökte komma fram till hur vi ville att vår estetiska profil skulle se ut och vad bröllopsfesten skulle innehålla. Vi hade aldrig kunnat tro att det skulle ta sådan tid som det gjorde, säger Jaclyn.

– Vi hade stor hjälp av våra familjer och vänner, men trots det kändes det som att vi inte skulle hinna bli klara i tid. Eftersom vi valde att ha med många personliga detaljer och saker vi själva gjort var det såklart något som gjorde att det blev mer tidskrävande än om vi valt en mer enkel inriktning. Vi tillverkade till exempel en vägg för champagneglasen inför brudskålen, spel samt en portalingång till tältet bland annat, berättar Jaclyn.

Bröllopsfotograf Stockholm helloalora Allt Om Bröllop_1_webb

Både Jaclyn och André är väldigt nära med sina familjer och därför var det viktigt för brudparet att inkludera dem i sitt brudfölje. Jaclyn hade sin syster Ellie och Andrés syster Line som brudtärnor.

– Det kändes bra att få ha Andrés syster Line som en av mina tärnor då hon verkligen känts som en egen syster till mig sedan jag och André träffades. Min andra två tärnor är båda nära vänner från mitt arbete vilka blivit likt en familj efter flytten till Sverige för åtta år sedan.

Bröllopsfotograf Stockholm helloalora Allt Om Bröllop_9_webb

André tillsammans med sina marskalkar.

– Fötutom mina bägge bröder var även två av mina barndomsvänner, som fortfarande är mina allra närmaste vänner, också marskalkar, berättar André.

Brudparet hade bestämt att de ville ha merparten av sina bröllopsfoton tagna ute i sommarhuset. Eftersom det är en speciell plats för André och hans familj men även för brudparet.

– Där hade vi en av våra första dejter och det var även där André friade. Det ligger precis vid havet med dramatiska klippor, en fin sandstrand och med vacker natur vilket gjorde att vi visste att vi ville ha våra foton tagna där, berättar Jaclyn.

Bröllopsfotograf Stockholm helloalora Allt Om Bröllop_2_webb

First look med brudens far.

Bröllopsfotograf Stockholm helloalora Allt Om Bröllop_6_webb

– Eftersom vi förlovade oss för över två år sedan, köpte jag jag en klänning i Kanada, där jag kommer ifrån, tillsammans med min mor och syster den senaste gången jag var hemma 2019. När Covid slog till hade jag inte min klänning här, eftersom den var kvar i Kanada, så jag behövde köpa mig en ny. Min nya brudklänning passade mig mycket bättre än den första jag ursprungligen köpte, berättade Jaclyn.

Bröllopsfotograf Stockholm helloalora Allt Om Bröllop_11_webb

Brudbuketten budades hela vägen från Kanada för den speciella dagen.

– Min brudbukett var med vita och rosa rosor, brudslöja och mycket grönt. Det levererades till mig dagen före bröllopet från en nära vän till mig från Kanada. På grund pandemin kunde hon inte närvara vid bröllopet. Jag använde hennes bukett som en påminnelse om att hon var där med mig, berättade Jaclyn.

Paret såg varandra första gången på bröllopsdagen vid deras ”first look”. Jaclyn kom ut tillsammans med sin familj och André stod då och väntade ute på klipporna vänd ut mot havet.

– Jag kommer ihåg att jag var både nervös och otroligt förväntansfull för att få se Jaclyn, berättar André

– När Jaclyn lade sin arm på min axel och jag vände mig om var det svårt att hålla tillbaka tårarna.

Bröllopsfotograf Stockholm helloalora Allt Om Bröllop_14_webb

– Vigseln var så fin och glädjen i att ha våra närmaste närvarande gjorde att vi kommer att komma ihåg den stunden för alltid. Vi hade även sett till att de som inte hade möjlighet att närvara, framförallt släkt och vänner från Kanada, kunde följa vigseln live över en länk på Zoom, berättar Jaclyn.

När brudparet vandrade ut från kyrkan och vigsel var över fick de en kort stund med varandra där de både blev känslosamma.

– Glädjen över att vi till slut äntligen var gifta och att väntan på den här dagen så länge och all anspänning vi samlat på oss släppte där och då, berättar Jaclyn.

Bröllopsfotograf Stockholm helloalora Allt Om Bröllop_18_webb

Hanterverksöl, ett annorlunda och kul val av dryck på bröllop.

Brudparet hade förberett små strutar med blomblad från deras egen och sina familjers trädgårdar, för gästerna att sedan kasta på brudparet efter vigseln. Efter ytterligare foton utanför kyrkan var det dags för alla att åka mot bröllopsfesten.

– Gästerna fick ett litet försprång och välkomnades av våra toastmasters och av vår serveringspersonal. Där kunde man spela några av spelen vi tillverkat, dricka någon av ölsorterna André bryggt eller svalka sig med ett glas champagne från champagneväggen, berättar Jaclyn.

När de nygifta kom hem till sitt hus samlade de alla gäster på sin uteplats för en skål.

– Det kändes fint att få berätta för alla hur glada vi var att få ha alla där och få dela dagen tillsammans med dem. Vi fick därefter möjligheten att mingla runt och tala en stund med alla innan det sedan skulle vara dags att sätta sig ner i tältet för middag, berättar André.

Brudparet hade bestämt tillsammans med sitt brudfölje att de alla skulle dansa in i tältet parvis till en speciell sång för varje par, något som fick igång gästerna.

– Vi dansade in sist av alla och valde också då att ha vår första dans. Tältet vi hade i vår trädgård var tillräckligt stort för att rymma allihopa sittande samtidigt som vi kunde ha ett dansgolv, vilket var perfekt. Vår första dans var till Michael Bubles- Everything, vilket alltid varit vår låt, berättar Jaclyn.

Bröllopsfotograf Stockholm helloalora Allt Om Bröllop_17_webb

Bröllopsfotograf Stockholm helloalora Allt Om Bröllop_19_webb

Tältbröllop i sin egen trädgård.

Jaclyn och André ville inte att middagen skulle sluta allt för sent utan att de skulle kunna starta festen tidigt och att själva dansgolvet skulle bli kvällens mittpunkt.

– Runt klockan 21 startade festen på riktigt med dans. När vi gjorde oss klara för att lämna festen efter midnatt var vi båda så lyckliga för hur fantastisk dagen blev och hur full av kärlek och gemenskap den var. Det kändes verkligen som att det inte kunnat bli bättre. Även om vår vision från vårt bröllop initialt låg långt bort från hur det i själva verket blev hade vi inte velat ändra på det, berättar Jaclyn.

Bröllopsfotograf Stockholm helloalora Allt Om Bröllop_13_webb

Jaclyn och Andrés bästa tips till blivande brudpar:

  1. Våga vara personliga. Vi gjorde vår egen rabarbersnaps, serverade icewine med ursprung från Jaclyns hemstad i Kanada. Gästerna fick signera på vårt favoritvin som gästbok och vi hade engångskameror för borden för att fånga dagen från gästerna perspektiv.
  2. Hitta en låt som får er att glömma bort alla bekymmer och stress som kommer med att planera ett bröllop. Vår låt var ”Stand By You” av Rachel Platten. Om någon av oss kände sig överväldigad under planeringen, kunde den andra spela vår låt för att ta oss ner på jorden igen. Tanken var att påminna oss om att den viktigaste saken av allt var att vi skulle gifta oss med varandra.
  3. Försök att ta några stunder under bröllopsdagen när ni kan gå undan lite själva Vi planerade in några minuter efter vigseln samt innan vi satt oss ner för middagen.


bröllopsfotograf Stockholm Allt Om Bröllop_helloalora (1)_webb

Fotografen Anna Lundgren.

– Jag är en aktiv fotograf, du hittar mig överallt under en bröllopsdag. Stående på saker, hukande, cirkulerande runt mitt brudpar, ständigt i rörelse med bästa vinklarna och ljuset i sikte. Ibland diskret iakttagande utan att märkas för att fånga de där flyktiga stunderna som passerar så snabbt. Ibland dirigerande för att fånga first look, brudföljet eller gästerna på bästa sätt. När mina brudpar är lite äventyrliga och inte rädda för att testa idéer blir jag glad i hela själen. Det är en otrolig ära att få vara en del av två människors bröllopsdag och jag är en romantiker som skrattar högljutt och gråter diskret under bröllopsdagen. Då jag reser väldigt mycket, både i jobb och privat, är jag van att möta människor från olika länder, bakgrund och att passa in i olika konstellationer.
– En rolig anekdot från Jaclyn och Andrés bröllop är att mittemot mig vid middagen satt tre tjejer från en liten stad i Ontario, Peterborough, där jag tidigare arbetat, och min bordsherre hade bott i Hong Kong där jag studerade under universitetstiden. Även om brudparet såklart hade ett finger med i bordsplaceringen, älskar jag hur bröllop får världen att komma samman. Hur människor som aldrig tidigare möts har så mycket gemensamt när man pratar en stund, berättar Anna.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: