Skåla och hålla tal på bröllop

Hålla tal på bröllop

Alla blivande brudpar och gäster har en mängd olika frågor som de önskar svar på och vi får många brev och mejl. Här har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna vad gäller att skåla och hålla tal på bröllop.

Text: Redaktionen Foto: Unsplash

Måste jag hålla tal på bröllop?

Fråga:
Jag är bestman på min bäste väns bröllop. Visst är det så att bestman ska hålla tal? I så fall behöver jag lite tips om vad man kan prata om. /Christoffer
Svar:
Ja Christoffer, en bestman ska hålla tal. Men ta det lugnt, andas in och känn ingen press. Tänk på att du är där i egenskap av vän och inte som underhållare.
Berätta bara om hur mycket du tycker om din vän och vad han betyder för dig och om hur glad du är över att han hittat kärleken. Strunta i fjantiga rim och uddlösa humorlösa poänger.
Skriv ned dina ord och läs gärna upp det för någon innan som träning. Se också det skarpa talet som en övning fast för en större grupp.
Kom ihåg att en av världens största talare genom tiderna faktiskt svimmande när han skulle hålla sitt första tal. Jag tänker naturligtvis på Winston Churchill. Svinna kommer du garanterat inte att göra! Lycka till!

Finns det någon turordning för att hålla tal?

Fråga:
Jag ska vara toastmadame och undrar om talen måste komma i någon speciell ordning och hur lång tid det ska gå mellan talen. Kan man be gästerna hålla talen korta eller är det oförskämt? /Cecilia
Svar:
Jag tycker att det snarare är oförskämt av en talare att inte hålla talet kort. Tänk dig en långrandig utvikning av bruden som barn och hennes upptåg och olyckor innan talaren ens har kommer till gymnasiet, då… Samtidigt sitter du som gäst och ser din varma mat kallna, såsen få skinn och riset falla ihop.
Så Cecilia, svaret är att det är oförskämt att hålla tal på bröllop som är över tre minuter. Av tradition står brudens far först på talarlistan. Det gör han för att det förr var brudens föräldrar som var värdpar och bjöd på festen. Har ni valt ett annat värdpar kan de dock hålla ett välkomsttal innan.
Därefter följer övriga föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar, äldre släktingar och sedan övrig släkt innan det är tid för vänner. Åtminstone en tärna och marskalk bör också hålla ett tal.

Vem ska hålla tacktalet för maten?

Fråga:
Brudens och brudgummens föräldrar bjuder på festen. Skall brudgummens far ändå hålla tacktalet för maten? /Birgitta
Svar:
Nej, varför ska han tacka sig själv? Tack-för-maten-tal håller traditionellt den som har värdinnan till bords – om det i det här fallet är ännu en värd föreslår jag närmaste äldre släkting utvald från någon av era familjer.

Hålla tal på bröllop

Måste jag som brud hålla tal på mitt eget bröllop?

Fråga:
Måste jag som brud hålla tal på mitt eget bröllop?
Svar:
Det är inte en svensk sed att hålla tal på sitt eget bröllop, så det behöver du verkligen inte göra.
Men vill du göra det så kan du alltid ”skylla” på att du inte är så mycket för att upprätthålla traditioner. 🙂

Vad kan vi ha för tilltugg till minglet med champagne?

Fråga:
Vad skulle du föreslå för goda tilltugg till ett champagnemingel innan middagen? /Felicia
Svar:
Vi rekommenderar canapeer. Toppingen kan du variera i all oändlighet! En god getost med fikon, en potatisblini med sikrom, en mögelost med päron, rökt lax med äggröra, renstek med pepparrot.
Tänk på att det ska passa till många och till  drycken ni avser servera.

Vem ska hålla välkomsttal på bröllop?

Fråga:
Vem ska hålla välkomsttalet? / Lisa
Svar:
Värden eller värdinnan håller alltid välkomsttalet. Det behöver inte vara brudens föräldrar, utan det kan vara någon av dem ni valt som värdpar.

Hur undviker vi spontana tal på bröllop?

Fråga:
Kan man på något sätt förtydliga att man måste föranmäla sina tal till vår toastmaster. Jag tror att många av våra inbjudna gäster inte riktigt förstår att man måste göra det, utan eventuellt planerar några spontana tal. Malena
Svar:
Malena, prata med dem redan nu och säg att det är så här det kommer att vara under ert bröllop. Naturligtvis kan du även skriva namn och telefonnummer till er valda toastmaster på inbjudan. Det är egentligen hans eller hennes uppgift att fördela talen.
Berättar du om dina farhågor kommer då han eller hon prata med berörda personer innan middagen för att få dem med på sin talarlista.

Kan man ha snaps på bröllop?

Fråga:
Kan man ha snaps på bröllop? Och sånger?
Svar:
Svaret på båda frågorna är ja, men jag vill förtydliga dem.
I den nordiska matlagningstraditionen är sill, ost och snaps mer korrekt till ett sommarbröllop än pilgrimmsmusslor, chèvre och sauternes. Att fler väljer det senare till sitt bröllop kan ha med en internationalisering av maträtter att göra, men också med en rädsla för att verka ”bonniga”.
Välj de rätter ni tycker om att äta. Och sången? Ja den hör till, lika säkert på fäbodvallen som i slottets sal, det är bara mängden ekivoka passager som bör vara färre i den senare – liksom under ett bröllop.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: