Ski in-vigsel efter skidmålgången!

Ifjol var det premiär för ski in-vigslar under Vasaloppets vintervecka. Då valde sjutton par att skida vidare till prästen efter sina lopp. I år är det dags att återigen arrangera denna unika vigselmöjlighet.

Hittills har ett tiotal par föranmält att de vill vigas under Vasaloppets vintervecka 2020 och nu finns chansen även detta år.En ski in-vigsel kräver nästan inga förberedelser alls. Det enda som paren behöver göra är att i god tid ordna ett par intyg från Skatteverket och ta med legitimation.

– Jag tror att alla vi som tjänstgjorde ifjol blev djupt berörda av den innerlighet som präglade ski in-vigslarna, säger Mora församlings präst Lars-Åke Palm som vigde tio av de sjutton paren under Vasaloppets vintervecka 2019.

Unikt, värdigt och högtidligtInför ski in-vigslarna smyckas prostgårdens trädgård med granris och blomsteruppsättningar. Och när det skymmer tänds eldar. Paren får låna blombukett och varma caper. Dessutom bjuds de på alkoholfri champagne, sportdryck, salta chips och chokladhjärtan.

– Ifjol hade vi som mest 20 gäster på en vigsel. Några par kommer spontant, utan gäster. Då ställde vår personal upp som vittnen, berättar Lars-Åke Palm.

Ski-in-vigsel-Vinterveckan

Han beskriver vigslarna som ”unika, värdiga och högtidliga”. Eftersom han hade ett samtal med varje par innan själva vigseln blev ceremonierna också personliga.

– Många av paren hade tänkt länge på bröllop, men inte kommit till skott. Därför var de glada över möjligheten till en fin och annorlunda vigsel i samband med Vasaloppets vintervecka.

Alla föranmälda par väntas in

Kravet för att få en ski in-vigsel är att minst en ska åka loppet och minst en ska vara medlem i Svenska kyrkan. Lars-Åke Palm lovar att han och kollegorna väntar in alla föranmälda par, även om de skulle råka ha en tung dag i spåret.

– De som vill gifta sig efter målgång kan vara lugna. Vi håller koll på hur det går för dem och väntar tills de är i mål.

Även i sommar kan man gifta sig efter målgång, men då kallas det bike in-vigsel och run in-vigsel, vigslar som sker direkt efter cykel- respektive löploppen under Vasaloppets sommarvecka i augusti.


Vigslar arrangeras efter nedan lopp:

Tjejvasan, lördag 22 februari

Öppet Spår söndag, söndag 23 februari

Öppet Spår måndag, måndag 24 februari

Blåbärsloppet, lördag 29 februari

Vasaloppet, söndag 1 mars


Läs mer om ski in-vigsel på
Svenska kyrkans webbplats.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: