Skillnaden på förlovningsring och vigselring

Förlovningsring och vigselring
Kommersiellt innehåll

Solitärring, alliansring, trestensring, haloring, sidostensring, slät ring… Listan över ringmodeller är lång och vi förstår att det kan verka som en djungel.

Särskilt då traditionerna om förlovningsring och vigselring har kommit att ändras de senaste åren. Men låt oss reda ut begreppen och förklara hur det ser ut idag.

Text: Allt om Bröllop Content Studio Foto: Vanbruun.com
Kommersiellt innehåll

Vad är en förlovningsring och vigselring?

Förlovningsring är ringen som man förlovar sig med och alltså friar till sin partner med. Den var länge den enklare modellen i Sverige jämfört med vigselringen och ofta en slät ring.

Men detta har kommit att ändras främst av den globala utvecklingen och vi tar mer och mer efter USA som är kända för att ha utsmyckade ringar. När det kommer till förlovningsring och vigselring är det numera vanligast att förlovningsringen har en mittdiamant.

Nedan förklarar vi de olika ringarna som Vanbruun.com erbjuder som förlovningsringar.

Solitärring – en nutida klassisk förlovningsring
Solitärring - en nutida klassisk ring

Detta är den mest klassiska modellen och ett säkert val om du önskar en klassisk ring. Den har en diamant infattad och en enkel skena till. Vanligast är att man infattar den med en rund mittdiamant, men man kan infatta vilken diamantform som helst.

Vanligast efter en rund diamant är en princesslipad, kuddslipad eller emeraldslipad diamant.

Trestensring fin som både förlovningsring och vigselring
Trestensring

Även detta är en klassisk förlovningring och liknar en solitärring på många sätt. Denna ring har vanligtvis en större diamant infattad i mitten och sedan två mindre vid sidan om. Oftast är alla diamanterna runda, men man kan kombinera detta i princip hur som helst.

Van Bruun har exempelvis trestensringen Edith där mittdiamanten är rund och sidodiamanterna päronformade.

Sidostensringen gör den enkelt att kombinera förlovningsring och vigselring
Sidostensringen gör den enkelt att kombinera förlovningsring och vigselring

Denna förlovningsring med sidostenar har kommit att bli alltmer populär och går att variera i en oändlighet. Det är som en solitärring, men med mindre diamanter infattade på skenan. Man kan ha mindre diamanter eller större diamanter infattade på skenan. Mittdiamanten kan ha alla sorters former men runda diamanter det allra vanligaste.

Detta är en perfekt förlovningsring enkel att kombinera med en vigselring.

Haloringen ser större ut än vad den är
Haloringen ser större ut än vad den är

Även denna modell är en ringmodell som vi har influerats av från USA. Den kan se ut på lite olika sätt, men den har alltid en cirkel eller rektangulär form av diamanter som omsluter mittdiamanten som ett halo. Fördelen som många tycker med denna modell är att mittdiamanten automatiskt ger illusionen av att se större ut.

Vad utmärker en vigselring?

Vigselring är ringen som du lägger till förlovningsringen vid vigseln. Oftast är denna lite enklare och mindre utsmyckad än din förlovningsring. Dock så blir det vanligare nu förtiden att man har en utsmyckad alliansring.

Alliansring som vigselring

Alliansring som vigselring ihop med förlovningsring

Detta är en ringmodell som verkligen går att variera i en oändlighet. Vanligast är dock att man har runda diamanter infattade längs med hela eller halva vigselringen. Det finns även många alliansringar med andra former av diamanter och olika många diamanter infattade runtom ringen.

Slät vigselring en enkel kombo till förlovningsringen
Slät vigselring en enkel kombo till förlovningsringen

Den enklaste formen av vigselring men lika vacker för det är den släta ringen. Detta är ringen helt utan diamanter och passar som komplement till de allra flesta ringar.

En slät ring gör det extra enkelt att kombinera vigselring och förlovningsring ihop.

Denna artikel presenteras i samarbete med VanBruun.com.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: