Skjorthistoria

Foto: Max Alm Norell Text: Tommy Ditz
Det handlar om finskjortan, det vill säga plagget du bär under en kavaj och aldrig för sig självt. Men vilken funktion fyller den? Och varför har den krage och manschetter?
1871 registrerade Brown, Davis & Co den första skjortan med helknäppt bröst och skapade därmed den moderna skjortan. Då var den vita skjortan etablerad sedan länge som en del av den framgångsrike mannens klädsel. Och även om många använde sig av randiga skjortor till vardags slog det aldrig igenom i formell klädsel eftersom mönster alltid kunde misstänkas dölja något som smuts eller fläckar. Och därför är alltid en vit skjorta finare än en mönstrad.
Själva utformningen av skjortan har förbättrats en del under åren men krasst kan man säga att inget skett sedan första världskriget fram till idag. Om man bortser från tillkomsten av bröstfickan som sägs skett under 1960-talet då männen skulle saknat något när de nu slutade använda väst under kostymen. Bröstfickan ska inte användas till något.
Kragens funktion
I över hundra år har den största skillnaden mellan finskjortor varit den rikliga variationen av olika kragformer. Fram till trettiotalet var den uppstående kragen allmänt dominerande innan den nedvikta kragen blev vanligast i samband med att alltfler män valde slips framför kravatt. Men helt fritt val har du inte. En frackskjorta ska alltid ha uppstående krage och finast är det om den är i bomullspiké. Till jacket såväl som till smoking kan du välja mellan uppstående som nedvikt krage.
Manschetterna
Numera är manschetterna vanligen försedda med fastsydda knappar men till fest passar det bättre med manschetter som knäpps med manschettknappar. Snyggast är tveklöst dubbla manschetter som du knäpper med lösa knappar. Undantaget är frackskjortan som alltid knäpps med manschettknappar men vars manschett ändå är enkel.
Material och kvalité
På dagtid kan det vara urläckert med en linneskjorta likväl som en sidenskjorta kan passa på en nattklubb, den stryktrötte kan glädja sig åt synetetmaterial men till en finskjorta är det bara bomull av hög kvalité som gäller. Kvalitén märker du på antal trådar som tyget vävts i, ju tunnare tyg och högre klass desto mjukare tyg. Skjortan ska vara tillräckligt slimmad för att sitta bra under kavajen samtidigt som du ska kunna röra dig i den. Kragen får inte sitta så hårt åt att du inte kan knäppa översta knappen utan att strypas men den får heller inte glappa runt halsen. Gör ditt inköp i en butik där de verkligen bryr sig om ditt skjortval. De ska verka veta vad du är ute efter. Om det sedan är på en stormarknad eller den fina herrekiperingen gör detsamma.