Skottlossning i Skottland

Text: Karolina Arenhäll

”Skjut din egen handväska” – vilken är din första reaktion? Avsmak, äckel, ett ”nej, nu driver ni med mig” eller kanske ett förtjust pirr i magen? Klart är i alla fall att du genom detta får en väska som ingen annan har.

Märken i de översta prisklasserna har under de senaste åren slagit knut på sig själva i sin strävan efter exklusivitet. Shopping handlar inte längre om att enbart slänga upp sitt svarta Amex-kort på disken för att sedan vandra ut ur butiken några tusenlappar fattigare och en väska rikare. Nej, nu ska allt vara en upplevelse också. Fraser Balgowan, märket bakom den något radikala idén med att du själv ska jaga djuret din väska sys av, presenterar det som ”en chans att uppleva märket snarare än att bara bära det”.

– Vi ville skapa något äkta, komma bort ifrån ”Made in China” och istället anknyta till de Skotska högländernas historia, säger Fiona Fraser, den ena halvan av Fraser Balgowan.

– Det här är Skottland på riktigt. Våra gäster får inblick i landets historia, hur hjortarna och ägorna förvaltas och hur våra produkter tas fram.

Fraser Balgowan spelar på det genuina – familjeägt, med ett lädergarveri i sjunde generation och enbart material från de skotska högländerna. Märket levererar till prinsen av Wales och ägorna ligger kring 1800-talsslottet Inverlochy Castle som idag tjänstgör som femstjärnigt hotell och rymmer en Michelinbelönad restaurang. Det är också på Inverlochy du tar igen dig under de tre dagar du tillbringar med att spåra, skjuta och påbörja förvandlingen från hjort till väska.

– Första dagarna är du ute med Ewan, därefter är du med mig så att vi tillsammans kan komma fram till hur designen på din väska ska se ut. På ett sätt är det här den perfekta parresan. Den ena kan jaga hjorten medan den andra står för designen. Det blir ett gemensamt projekt, säger Fiona Fraser.

Paret Fraser lockar även med aktiviteter som whiskeyprovning, flugfiske, spabehandlingar och bergsklättring. Lochness ligger dessutom alldeles i närheten om du blir sugen på att spana efter det berömda odjuret.

Etiska dilemman då? Hur reko är det egentligen att skjuta sig en handväska? Nu är vi ute på tunn is, men om vi i beräkningarna tar med att dödsögonblicket är omedelbart och inträffar på en av Skottlands gröna kullar och att köttet, skinnet och pälsen tas tillvara på skulle vi säga att det nog är en av den lyckligare sortens handväskor. Lägg till att du är med i hela processen och att handväskan sys för hand och vips känns hela konceptet väldigt eco-chict och reko. Om du kan sudda bort tanken på att det är Bambi som hänger och dinglar på din arm vill säga.

FAKTA

Det tar 8-10 veckor innan du får hem din väska. Då har lädret hunnit behandlas 20 gånger, mönstret har skurits ut för hand och fem olika tekniker har använts för att åstadkomma perfektion.

Startpriset för resan är cirka 170 000 kronor.

Ustøttet nettleser

Vi har upptäckt att du kanske använder en föråldrad webbläsare som inte är kompatibel med vår webbplats. Använd ett av dessa alternativ för att förbättra din upplevelse: